Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

İş dünyasına merhaba

2022.04.29 08:09 - Son Güncellenme: 2022.04.29 17:30
A

"İş Dünyası ve Ekonomi" köşesinde bundan böyle Bursada Bugün ailesiyle beraber olacağız.

Bu ailenin içinde olmamı sağlayan Genel Yayın Yönetmeni Sn. Aysın Komitgan'a teşekkürlerimi sunuyorum.

Ben Yeminli Mali Müşavir Kemal Tığoğulları. İş dünyası ile iç içe geçen kırk yıllık deneyimlerimden yola çıkarak güncel konuları sizlerle paylaşacağım. Umarım yararlı ve keyifli bir serüven olur.

İlk konum 21.04.2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ve Demir-Çelik ürünlerine 01.05.2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak olan 4/10 KDV Tevkifatı ile ilgili olacak.

Gerek bir Yeminli Mali Müşavir olarak, gerek Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı sıfatıyla üyelerimizden ve demir-çelik sektörü temsilcilerinden gelen endişeleri yansıtmak istiyorum.

 Bahsi geçen 41 No.lu KDV Tebliğinin ilgili bölümünde;

2.1.3.3.8.2. Kapsam

Tevkifat kapsamına; cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir. Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygulanmaz"  denilmektedir.

Sektörde ve dolayısıyla meslek mensuplarımızca sektörde yoğunlukla yaşanan "demir veya çeliğin lazer ile kesilerek teslimi" nin tevkifata tabi olup olmaması konusu görüş verenleri ikiye ayırdı. Bu sektörde 01.05.2022 tarihi itibariyle başlayacak ve dolayısıyla bayram dönüşü ilk iş günü kargaşaya neden olacak uygulama farklılıkları her yönüyle sıkıntı yaratacaktır. Tevkifatın uygulanması zorlaşacaktır.

Burada sorun KDV Genel Tebliğinin ilgili bölümüne Alüminyum, bakır ve çinko teslimleri için:

"2.1.3.3.2.2. Kapsam Tevkifat kapsamına bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından, kurşun ve alaşımlarından mamul; anot, katot, granül, filmaşin, profil, levha, tabaka, rulo, şerit, panel, sac, boru, pirinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerleri, çinko oksit ile kurşun ve alaşımlarından mamul, tuğla, mühür, yaprak, plaka, folyo, pul, saçma, ızgara, toz, kurşun oksit, kurşun monoksit, kırmızı oksit ve benzerleri girmektedir. Profilin boyanmış veya kaplanmış olması, bunların tesliminde tevkifat uygulanmasına engel değildir. Bu durumda, profilin boyanması veya kaplanmasına ilişkin fason eloksal işçiliği tevkifat kapsamında değildir. Bakır, çinko, alüminyum ve kurşun telin; plastik, cam, kâğıt, emaye, vernik ve benzeri izolasyon malzemeleri ile kaplanması suretiyle elde edilen "izoleli iletken" teslimleri tevkifata tabi tutulmaz. Ayrıca, söz konusu metal ve alaşımlarından imal edilen nihai ürünler ile bunların kesme, sıyırma, kıvırma, kaynak, bükme, vida yeri delme-açma ve benzeri şekillerde işlenmesi sonucu elde edilen yarı mamul ve mamul mahiyetindeki malların teslimleri tevkifata tabi değildir" denilmektedir.

Dolayısıyla, alüminyum, bakır ve çinko için KDV Tevkifatı uygulamasındaki mamul ve yarı mamul kavramı demir- çelik ürünlerinde sadece mamul olarak zikredilmesi KDV Tevkifatının uygulamasında farklı uygulamalara yol açacaktır.

Sektörün ve biz meslek mensuplarının Gelir İdaresinden beklentisi;

  1. Öncelikle mümkünse acilen 41 No.lu KDV Tebliğinin demir-çelik ürünleri teslimine uygulanacak KDV Tevkifatında "lazer kesimli sac" için bir açıklama yapılması ve,
  2. Sektörün ve sektördeki alıcı ve satıcılarla meslek mensuplarının ve sonuçta idarenin en doğru uygulamaya ulaşabilmesi için demir- çelik teslimlerinde uygulanacak KDV Tevkifatının yürürlük tarihinin 01.06.2022 olarak değiştirilmesini talep etmekteyiz.

Bu konuda başta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere sektörü temsil eden kuruluşlarının da çaba göstermesi önem arz etmektedir.

Bir sonraki konuda görüşmek dileğiyle.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları