Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Düğmeye basıldı: Esnafa uyarı!

2024.04.02 19:21 - Son Güncellenme: 2024.04.02 19:21
A

Ekonomi yönetimi, Eylül 2023'te açıkladığı Orta Vadeli Programını (OVP) güçlendirerek uygulamada kararlı.

Bildiğiniz üzere;

Enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi politikası ve sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları atmaya devam ediyor.

Bankacılık sektöründe yükselişe geçen ticari kredi faizlerinde artış sürerken; ticari kredi limitleri, ödeme süreleri, ayrıca kredi büyümesini sınırlama önlemleri kapsamında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları düşürüldü.

Sözü uzatmayacağım zaten biliyorsunuz.

Bugün yeni bir karardan ve esnaflardan yani Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif İşletme ve Yatırım Kredilerinden bahsedeceğim.

Öncesinde küçük bir hatırlatma daha...

Dün yani seçim sonrası yaptığı ilk değerlendirmede Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'kararlılık' mesajını yine vurguladı.

"Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. OVP'de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız. Böylece sürdürülebilir büyüme amacımıza ulaşarak sağlayacağımız kalıcı refah artışı toplumun tüm kesimlerince paylaşılacaktır" sözleriyle...

ESNAF KEFALET'TE FAİZ ORANI YÜZDE 29'A ÇIKTI!

Kredilerde 'sıkılaştırma' kapsamında bir karar daha geldi.

Esnafa verilen esnaf kefalet kredi kooperatiflerinde kredi faiz oranları yüzde 25'ten yüzde 29'a çıkarılırken,  5 yıl olan ödeme süresi de 3 yıla düşürülmesine karar verildi.

1 Nisan 2024 itibariyle Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif İşletme ve Yatırım Kredilerinde yapılan değişiklikler şöyle:

-İşletme ve yatırım kredilerine ait faiz oranı yüzde 25'den yüzde 29 olarak güncellendi.

-Temerrüt faizi yüzde 37,50 oranından yüzde 43,50'ye çıktı.

-İşletme kredisine ait vade 5 yıldan 3 yıla düşürüldü.

-Taşıt edindirme kredileri 7 yıldan 4 yıla düşürüldü.

-İşyeri edindirme kredileri 10 yıldan 5 yıla düşürüldü.

Tabi bu değişiklikler ve faiz oranları yeni kredilerde uygulanacak.

Yeni kredi kullanacak olan esnaflar için geçerli olup, kredisi daha önceden açılmış ve ödemelerini yapan esnafları kapsamamaktadır.

Peki verilen krediler esnafa can suyu olurken, bu değişiklik esnafı nasıl etkileyecek?

Konuyu S.S. 7.Bölge Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Bahri Şarlı, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fahrettin Bilgit ve Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Akif Erol ile görüştüm.

Nasıl değerlendirdiklerini sordum.

S.S. 7.Bölge Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Bahri Şarlı, şöyle değerlendirdi:

"Bildiğiniz üzere ekonomi yönetimi enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için sıkı para ve kredi politikası uygulama kararı aldı. Uygulanan sıkı para politikası neticesinde de esnaf kefalet kredi kooperatiflerinde faiz oranlarının yüzde 25'ten yüzde 29'a çıkarılmasına ve 5 yıl olan ödeme süresinin 3 yıla düşürülmesine karar verildi. İnşallah uygulanan politikalar neticesinde hedeflenen enflasyona ulaşılır ve tünelin ucundaki ışığı görürüz. Esnaf kefalet kredi kooperatifleri olarak enflasyonun hedeflenen seviyeye düşmesine katkı sağlamış oluruz. Öte taraftan da esnaflarımız kredi alırken, "Bu krediyi 3 senede ödeyebilir miyim, ödeyemez miyim?" bunun hesabını yapmak zorunda kalacak. Bu durumda kişi hem yapacağı tasarrufun hem de alacağı kredinin hesabını yapmak zorunda kalacağı gibi altından kalkabileceği krediyi isteyebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, sıkı para politikasının hızlanacağını vurgulamıştı. Bu uygulamaya esnaflarımızda tabi olmuş oluyor. İnşallah sonuçlar beklendiği şekliyle başarıya ulaşır. Aynı zamanda da sıkı para politikası uygulamasıyla kamu ve özel bankalar diğer kredilerde de kredi kısıtlamasına ve vade sürelerinin düşürülmesine gitmektedir. "

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fahrettin Bilgit ise, şu yanıtı verdi:

"Uzun yıllardır esnafımızın 5 yıl vadeli kredi alabilmeye alışkın bir yapıları vardı, fakat şimdi ödeme süresi 3 yıla düşürüldü. Yatırım kredileri 10 yıldan 5 yıla, taşıt edindirme kredileri 7 yıldan 4 yıla düşürüldü. Tabi bu anlamda esnafımız bu sisteme alışasıya kadar sıkıntılı süreç olacaktır. Faiz oranlarının yüzde 25'ten yüzde 29'a çıkarılması masraflarıyla birlikte maliyeti yüzde 30'ları bulacaktır. Biliyorsunuz ki, esnafımız enerji ve kira artışlarıyla birlikte zorluklar içerisinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Esnaflarımızla birlikte enerji fiyatlarının yükselmediği, kira artışlarının olmadığı, tezgâhlarda alışveriş yoğunluğunun hareketli olduğu ve vatandaşın alım gücünün arttığı yarınları diliyoruz. Özellikle bu dönemleri küçük işletmeler ve esnaf sanatkârlarımız heyecanla beklemektedir."

Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Akif Erol'da şöyle cevapladı:

"Faiz oranlarının artışı ve ödeme süresinin kısaltılması esnafımızı zorlayacaktır. Elbette bu durum esnafın işini sekteye uğratacaktır, çünkü vade süresi kısaldığı için ödeme zorluğu yaratacaktır. Yoksa rakamlarda değişiklik yok."

Son olarak...

Birkaç Bursalı esnafla daha görüştüm.

Bu değişikliklerin işletmeler üzerinde olumsuz etki yaratacağını dile getirdiler.

Anladığım kadarıyla aslında esnaf kefalet kredi kooperatiflerinde faiz oranlarının yüzde 25'ten yüzde 29'a çıkarılmasına ve ödeme süresinin düşürülmesine tepki büyük.

Faiz oranlarının artışını anlayabildiklerini fakat ödeme süresinin kısaltılmasının hoşlarına gitmediğinden bahsettiler.

Bu durumun zaten iş yapmakta zorlanan esnafı daha da zora sokacağından bahsettiler.

Bir çok Bursalı esnafın zor koşullar altında ayakta durmaya çalıştığına vurgu yaptılar.

Bu tür değişikliklerin esnafın yükünü daha da ağırlaştıracağı ve ekonomik olarak daha da zorlayacağı uyarısında bulundular.

Son söz olarak...

Bursalı esnaf, değişikliklerin gözden geçirilmesini ve esnafın lehine adımlar atılmasını talep ediyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları