Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa Kestel'de dumanlar yükseliyor

2022.09.12 19:03 - Son Güncellenme: 2022.09.12 21:13
A

Sosyal medya üzerinden onlarca mesaj dikkatimi çekti.

Vatandaşlar, Bursa Kestel Bölgesi'ndeki sanayi kaynaklı hava kirliliğindeki sıkıntıları dile getiriyorlardı.

"Kestel'in havası alarm veriyor" diyerek, yükselen dumanları gösteriyorlardı.

Kirliliğe neden olan en büyük faktör olarak boyahaneleri işaret ediyorlardı.

Öte taraftan da hava kirliliğinin nedenlerinden biri de kötü kentleşmeden kaynaklanıyor.

Hava kirliliği halk sağlığını tehdit ederken, kent merkezinde kirletici kaynakların tartışılabilmesi bile ürkütücü.

Enerji kaynağı olarak fosil yakıtların kullanılması, atık gazların süzülmeden havaya bırakılması ve yanlış yer seçimi gibi nedenler yüzünden de hava kirliliğine yol açıyor.

Kömür kullanımı, rüzgârı kesen binalar ve trafik yoğunluğu gibi sebepler de kirlilik sebebi.

Hava kirliliği için birçok neden sıralayabiliriz.

Şehrimizin doğusunda Kestel, Barakfakih ve Uludağ Organize Sanayi Bölgesi var.

Elimden geldiğince ortak sorunları geniş bir açıdan paylaşmaya çalışacağım.

Vatandaşların ve sanayicilerin değerlendirmelerinden öne çıkan noktaları aktaracağım.

Gördüğüm manzaradan sonra yazımın ilk bölümünü vatandaşların paylaşımlarına ayırmak istedim.

Sosyal medya üzerinden Kestel Sevdalıları platformunda yer alan paylaşımlar gerçekten üzdü.

Şu cümleler dikkati çekiyor:

İlk olarak "Güneş Tekstil... Kestel'in sıradan değil, her günkü hali..." notu düşülerek, sanayi bölgesinden dumanların yükseldiği iddia edilen paylaşım.

"Bu kadar nasıl sessiz kalınıyor."

"Göz göre göre Kestel halkına zehir solutuyorlar."

"Bugün yine aynı manzara vardı..."

"Yazıklar olsun bu şekilde kirletenlere. Kestel halkı bunu hak etmiyor. Belediye Başkanı çözüm bul zehir solutma"

"Güzelim ovamız yok oldu. Çevreye bu kadar zarar veren ne olursa engel olunmalı. Gerçekten zehirleniyoruz. Çocuklarımız zehirleniyor artık yeter bu kadar zehir. Kestel'in yarısı kanserli olabilir."

"Kestel, Türkiye'de kanser oranı en yüksek yerlerden biri... Fabrika sahiplerine sesleniyorum. Millete iş vererek onları zehirleyerek öldürmeye, çocuklarını yetim bırakmaya hakkınız yok."

"Maalesef Kestel'imizin tüm tepeleri bembeyaz zehir bulutlarıyla kaplı ve buna dur diyebilecek hiçbir güç yok. Hepimiz bu manzarayı izleyip yavaş yavaş yakınlarımızı kaybedeceğiz. Hepimiz bu manzaraya karşı ölümü yavaş yavaş içimize çekiyoruz."

"Önemli olan boyahanelerin para kazanması... 30- 40 bin kişinin zehirlenmesi ne onların umurunda ne de yetkililerin. Şehir içinde sanayi olmaması gerek. Çok kokuyor ve boğulacak gibi duman arabanın camını kapatıyorum oralardan geçerken. Yazık hiç kimsenin sesi çıkmıyor."

Ve onlarca mesaj devam ediyor...

Vatandaş fabrikaların şehir içinde olmasından yakınıyor!

Vatandaş sanayi ile hastane ve okulun iç içe olmasından yakıyor!

Sadece vatandaşlardan değil, ikinci bölümde OSB Başkanlarının da değerlendirmelerini paylaşmak istiyorum.

Konunun üzerine Kestel, Barakfakih ve Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Başkanlarını aradım.

"YENİ BİR BOYAHANE KURULMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİM"

Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, vatandaşın tepkisinde haklı olduklarını ifade ederek değerlendirdi.

"GÜSAB kurulduğunda 16 tane boyahane vardı. Şuan 13 boyahane aktif ve yeni bir boyahane ruhsatı verilmedi. Baca filtreleme sistemlerini savunan tek OSB Başkanıydım. Özellikle akşamları baca filtreleme sistemleri çalıştırılmadığında sıkıntı yaşanıyor. Boyahanelerin sıkıntısı var. Bölgeye yeni bir boyahane kurulmaması GÜSAB'ın ilk kurulduğunda tüzüğe yazılmıştı. Kestel Bölgesi'nde yeni sanayi alanı açmak için Kestel Belediyesi, GÜSAB'a olur yazısı gönderildiğinde karşı çıkarak verilmemesi gerektiğini söyledim. Çünkü ileri de sorun olacağını biliyordum. Maalesef GÜSAB ve Kestel 2 No'lu Sanayi Bölgesi birleştiğinde, Kestel 2 No'lu bölgeden 21 boyahane daha geldi. Bunların bir kısmı ruhsatsızdı. İlave yeni boyahane kurulmasına izin vermedik ve hala daha izin vermediğim için her gün şikâyetlere maruz kalıyorum. Ne yazık ki, bazı sanayicilerimiz kendini frenleyemiyor. Ben Uludağ OSB Başkanı olduğum süre içerisinde bölgeye yeni bir boyahane kurulmasına asla izin vermeyeceğim. Maalesef yer altı suları 3 metreden, bugün 300 metreye kadar geldi. Mevcut boyahanelerin durumunu korumak adına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden su tahsisleri hakkında araştırmalar ve ileri arıtma kurmak içinde bir yığın görüşmeler yapıyorum. Bir an önce Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi'nin ileri arıtmaya geçmesi şart. Çünkü 5 yıl sonra bu bölgedeki boyahanelerde çalışmayacak. Yalnızca bizim bölge değil, Bursa'daki tüm bölgeler aynı sorunu yaşayacak. Bir an önce TEKNOSAB'da kaynağını bulmalı, fakat içme suyu kaynaklarından kullanım sağlarsa ileride engel teşkil edecektir."

Başkan Yunus Aydın'dan diğer bir değerlendirme ise...

"Yeni bir boyahane ruhsatı verilmemesi gerekiyor. Fakat Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB) ve Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi'nde (BOSAB) boyahane sayısı artıyor ve yer altı suları kullanımını i ciddi oranda olumsuz etkiliyor. Karbondioksit salınımını yüzde 92 azaltma çalışması yaptık, buhar merkezi kurduk. Buhar merkezini bile şikâyet ettiler. Bazı sanayiciler beni bakanlığa kadar şikâyet ediyor. Her gün müfettişler geliyor. Bu da ayrı bir sorun. Şikâyet sebebi boyahane ruhsatı verilmemesidir. Maalesef boyahane ruhsatı alamayan sanayiciler onu dahi şikâyet ettiler. Tekrar söylüyorum, boyahane ruhsatı verilmemesi lazım. Yer altı su kullanımını yüzde 90 azalttık. Sonuçta sanayi olarak yer altı su kaynaklarına olumsuz etkimizi azaltmak için tüm çalışmalarımızı yaptık."

"BÖLGE SANAYİCİLERİMİZ DUYARLI DAVRANIŞ GÖSTERMİŞLERDİR"

BARSİAD Başkanı Arif Demirören, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından baca filtreleri mecburiyeti getirilmiştir. Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan sanayi kuruluşlarımız duyarlı davranış göstermişlerdir. Barakfakih bölgesinde konu ile ilgili sorun yoktur."

"DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL"

KOSAB Bölge Müdürü Nurettin Uşak, şu yorumu yaptı:

"Öncelikle veriler üzerinde konuşmak ve iddia edilen rakamların ne olduğunu bilmek lazım. Kestel Organize Sanayi Bölgesi'ndeki boyahaneler doğalgaz tüketimi yapıyor ve İl Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiği karar gereğince boyahanelere baca filtreleme sistemleri takılmış durumda. Dolayısıyla bacadan çıkan her duman kirli midir? Önce onun bilmek lazım. O yüzden bu durum boyahanelerden kaynaklanıyor gibi yaklaşım çok doğru bir yaklaşım değil."

Son bir not...

Konu ile ilgili değerlendirmelerini almak için Bursa Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'ı da aradım.

Başkan Önder Tanır, daha detaylı paylaşım yapabileceğini fakat yoğun programından dolayı müsait olmadığını ve çalışma arkadaşlarıyla görüşebileceğimi söyledi.

ŞİKÂYETLER ORTAK...

Bursa Kestel Bölgesi'nde sorunlar ortak.

Hava Kirliliği...

Kestel'de hava kirliliğinin kaynağı boyahaneler mi?

En başta vatandaştan gelen şikâyetler boyahanelerle ilgili.

Ve tabi ki bir diğer sorun da yeraltı sularının kullanımı...

Vatandaşların paylaşımında katıldığınız yerler kadar katılmadığınız noktalar da olabilir.

O yüzden sorunların çözümü kadar empati kurması da gerekiyor.

En azından benim çıkardığımız sonuç bu.

 

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları