Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'daki iş insanına 'süslü' davet!

2023.11.25 19:34 - Son Güncellenme: 2023.11.25 19:34
A

Dün akşam Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (BALKANTÜRKSİAD) 30. Sinerji toplantısındaydık.

Programın ev sahibi BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, "Balkanlara açılan ilk kapımız olan Bulgaristan'ın bizlerde ayrı bir yeri var" diyerek söze girdi.

Ardından Bursa'nın Balkanlar ile her anlamda var olan ilişkisini ekonomik faaliyetlerle pekiştirme gayretinde olduklarını vurguladı.

30. Sinerji toplantısında Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) Kurucu Başkanı Fikret İnce ile buluştuk.

Fikret İnce'nin anlatımlarından kendisini, Balkan coğrafyasında iş dünyasının önde gelen isimlerinden biri olarak tanıdık.

1973 yılında Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren Asil Çelik firmasında mühendis olarak kariyerine başlamış.

Devamında ise; demir çelik firması olan Ekinciler Holding'in Genel Müdürü, yıllar içerisinde girişimcilik ruhunu fark etmesiyle önce Fin Metal şirketini (Türkiye, Ukrayna ve Bulgaristan'da demir, çelik ve alüminyum sektörlerinde faaliyet göstermiş) hayata geçirmiş.

Ardından FAF metal şirketi ile Sovyet ve Balkan coğrafyasında faaliyet alanını geliştirerek iş dünyasındaki varlığını güçlendirmiş ve girişimci yaklaşımı Bulgaristan'daki özelleştirme süreci ile ivme kazanmış. Shumensko Pivo bira üretim fabrikasını ve esas tutkusu olan alüminyum sektöründeki Balkanlar'daki en büyük üretim tesislerinden biri olan Alumina şirketinin 1999 yılında özelleştirmeden satın almış. Ve daha sonra da Alumina'nın çoğunluk hisselerini satın alarak Alcomet şirketini kurmuş.

Alcomet AD, en büyük Bulgar alüminyum hadde ve ekstrüzyon mamul üreticisi olarak öne çıkmış. 1200 kişiye istihdam sağlayan şirketin,  AB ülkeleri ve ABD'ye 350 milyon Euro ihracatı ile ekonomiye önemli bir katkı sağladığını coşkuyla anlattı.

Şimdi gelelim yazımın başlığına...

Neden "Bursa'daki iş insanına 'süslü' davet!" dedim?

BULTİŞAD Kurucu Başkanı Fikret İnce, Bulgaristan ekonomisini öyle bir anlattı ki!

"Vay be" dedik.

İş insanlarının yatırım iştahını kabarttı!

Yaptığı yatırımlarla kendisine Bulgaristan vatandaşlığı verildiğini belirtti:

"İş insanlarına kapımız her zaman açık."

Bulgaristan'da iş yapmak isteyen yatırımcıların bürokraside hiçbir şekilde sıkıntı yaşamayacağına değindi.

Bursa'daki iş dünyasına mutluluğun sırrını da verdi:

"Bulgaristan'a gelin yatırım yapın mutlu olacaksınız. Zamanında benim yaptığım yatırımları siz de yapabilirsiniz."

Avrupa'ya değindi:

"Bulgaristan, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı. Bulgaristan yatırım için iyi bir yer, iş ve üretim için mükemmel bir yerdir. Lojistik açıdan önemli bir rol oynamaktadır, çünkü ihracat kapısı oldu ve ticaret kapısı açık. Yapılan ihracat Bulgaristan'dan geçiyor, yani Avrupa'ya giden yollar Bulgaristan'dan geçmekte. Bir de burada çok çalışkan ve yardımsever insanlar yaşamakta."

"İş insanları için sermayeyi korumak önemli" dedi.

Ülkenin yatırım güvenliği verdiğini vurguladı:

"Finansal istikrar, yurt dışından gelen iş insanlarının başarılı bir yatırımı için başlıca koşuldur. Yatırım oranları düşüktür. Yatırımcıların ilgisini çeken diğer faktörler ise ülkenin vergi politikaları ve eğitimli işgücüdür. Bunlar her yatırımcının dikkat ettiği konulardır. Buradaki iş ortamının iyi olduğunu söyleyebilirim."

Vergiyi vurguladı:

"Bulgaristan'da vergi oranları gayet iyi durumda... Buradaki yatırımımdan çok memnunum, dolayısıyla Türkiye'deki insanlarını burada yatırım yapmaları için davetlerde bulunuyorum. Bulgaristan, Türk iş insanlarına büyük olanaklar sunabilir.Türkiye'de yaptığınız yatırımların aynısını Bulgaristan'da da yapabilirsiniz. Çekincelerinizi bir kenara bırakarak sizlere orada her türlü yardımı yapmaya hazırız. Bulgaristan'da kanunlar yatırımcıya zaten önemli kolaylıklar sağlıyor. En düşük kurumlar vergisi Bulgaristan'dadır. Kurumlar vergisi oranı yüzde 10, gelir vergisi oranı da öyle... Yatırımcı açısından Avrupa'nın en iyisi, işyeri açmak ve şirket kurmak da kolay..."

"Bulgaristan'da enflasyon yüzde 7 civarında" diye ekledi.

Son olarak...

Faiz, sermaye, işçilik, yatırım ve verginin altını çizdi:

"Bulgaristan'ın makroekonomik istikrarı var, mali yönetim iyi ve önünüzü görebiliyorsunuz. Bulgaristan'da kredi faizleri yüzde 1 civarındadır. Sermayeyi koruma ve bankalardan destek var. Bulgaristan'daki vergi oranı yüzde 10 ile düşük, fakat tek problem işçilik. İşçilik pahalı..."

Öte taraftan iş insanlarına "emek yoğun değil, makine yatırımları ile gelin" çağrısı da yaptı.

Sözün üzerine Bulgaristan'a yatırım yapmanın sektörlere göre dağılımına biraz göz attım.

Makine endüstrisi, Bulgaristan tarafından teşvik ve yönetime değecek bir sektör olarak görülüyor.

Üretimde dijitalleşmenin artışı hız ve zaman açısından oldukça verimli olur diye düşünen Bulgaristan, bu sektörden yatırımlara hazır durmakta ve gelişim odaklı bir şekilde beklemekte deniyor.

Bu arada enerji sektörü de yatırımlar içinde önemli yer alanına sahip.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları