Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da sanayicilerden öneri!

2023.01.31 18:41 - Son Güncellenme: 2023.01.31 18:41
A

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tekstil sektörü için 'temiz üretim' genelgesi yayımlandı.

Tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, hava ve su kirliliğinin önlenmesi, su ve enerji tasarrufunun sağlanmasına yönelik adımlar atıldı.

Genelge ile tekstil tesislerinden kaynaklı enerji tüketimi ve hava emisyonlarının azaltılması amacıyla tekstil üretiminin yapıldığı illerde şikâyete neden olan tekstil fabrikalarının bacalarından atmosfere salınan yağ buharının azaltılması amaçlanıyor.

Aynı zamanda su ve enerji tasarrufu için atık suların arıtıldıktan sonra mümkün olan alanlarda yeniden kullanımı istenirken, soğutma sularının ve kirletici yükü düşük olan atık suların ayrı toplanması ve yeniden kullanılması da zorunlu tutuluyor.

Yine tekstil sektöründe su kullanımının azalımı ve bilinçsiz yer altı suyu tüketimini engellemek için işletmelerde kullanılan su miktarının ölçülmesi, izlenmesi ve debisi cihazlar ve otomatik kapatma vanalarıyla kontrol altına alınacak.

Öte taraftan su kaynaklarının kıt olduğu Organize Sanayi Bölgelerindeki (OSB) tesislerin üretim için gerekli su ihtiyaçlarının OSB'den temin edilmesi ve buralardaki atık su arıtma tesisi çıkış sularının yeniden kullanımı sağlanacak.

Genelgede tarihlere de yer verildi.

Kurulu kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan tekstil tesislerinde 15 Ocak 2024, 5 ton/gün-10 ton/gün arasında olan tekstil tesislerinde 15 Ocak 2025, 5 ton/gün altında olan tekstil tesislerinde 15 Ocak 2026 tarihine kadar söz konusu tekniklerin uygulanacağı duyuruldu.

Malum bir süredir de sanayi kaynaklı hava kirliliğindeki sıkıntılar gündemden düşmüyor.

Bursa tekstil sektörü temsilcilerine 'Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları' genelgesini nasıl değerlendirdiklerini sordum.

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Hale Kaya Gürler, tekstil sektöründe özellikle Bursa genelinde hem işverenlerin hem de sivil toplum kuruluşlarının hava ve su kirliliğini önlenmesi ile ilgili ciddi çalışmalar yaptığından ve süreci takip ettiklerinden bahsetti.

Ve ekledi:

"Sektör enerji ve hammadde maliyetleri nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Uzun süredir birçok sanayi kuruluşu iyileştirme projeleri yaparak sisteme değer katmanın peşindeler. Her geçen gün sistem daha da iyiye doğru gidiyor. Doğal kaynakların azaldığının hepimiz farkındayız. Bu sebepten dolayı, hem birey ve hem de işletmeler olarak daha bilinçli tüketim yapmak hepimizin görevidir."

Bursa'da boyahaneleri nasıl değerlendirdiğini sordum:

"Yatırım kararı alırken, 'ihtiyaç var mı?' sorusunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Yeni açılacak boyahanelerde mutlaka arıtma tesislerinin yanında kendi arıtmalarını kısmen kullandırarak ya da akıllı fabrikalar inşa ederek kontrol edilebilir seviyeye getirilebilir. Dünyada büyük sanayi şehirlerinde boyahanelerin olmadığı bir bölge yok, ama tüm çıktılar atık anlamında kontrol edilebilir seviyeye geçilebilir."

BTSO Meclis Üyesi ve AG Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güzeldağ ise, şu değerlendirmeyi yaptı:

 "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sanayideki gaz salınımını haklı olarak kontrol altına almak istiyor. Bakanlıkça, Avrupa standartları ölçüsünde sanayideki bacalara filtre sistemi standarttı getiren ve belli bir tarihe kadar yapılmasını içeren bu yönetmelik, insan odaklı toplumlar için önemli bir karardır. Yönetmeliğin uygulanması ve sürdürülebilir olması için sahadaki sanayicilerinde görüşleri alınmalı, ticaret ve sanayi odalarıyla müşterek hareket edilerek bir konsorsiyum ile sonuç alınmalıdır. Böylece uygulama aşamasında haksız rekabeti de önlemiş oluruz."

Özetle...

Sanayiciler yayımlanan 'temiz üretim' genelgesini önemli bir karar olarak görüyor.

Bursa'da tekstilcilerden destek var, fakat önerileri de var!

Şöyle ki,

Konuştuğum birçok sanayici, yönetmeliğin sürdürülebilir olması için sahadaki sanayicilerinde görüşlerinin alınması gerektiğini söylüyorlar.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları