Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Vecihi'ye özendi 'uçak' yaptı!

2022.09.06 17:36 - Son Güncellenme: 2022.09.06 17:39
A

Uçaksan CEO'su ve aynı zamanda girişimci Emre BalcıTROY T200'i Bursa'nın yerli uçağı olarak tanıttı ve iki ismin altını çizdi.

Türk pilot, mühendis ve girişimci...

Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi ve Türkiye'nin ilk yerli uçağını üreten kişi...

Havacılık tarihinde önemli iki isim: Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ

Türk havacılık tarihinde yeni bir döneme işaret etti:

 "TROY T200'den sonra yeni hedefimiz bölgesel taşımacılıkta kullanılabilecek 19 kişilik uçak yapmak olacak."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'İstikbal Göklerdedir' sözünden yola çıktıklarına değindi:

"4 sene önce bu yola çıktık. Yazılım şirketimiz üzerinden bu projeye başladık. Tek amacımız, gökyüzünde tamamen yerli uçaklarımızı görmekti. Eğitim amaçlı sivil havacılık uçakları hayali bizlere, Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın mirasıydı. Tamamen öz kaynaklarımızla üretilen ve uluslararası standartlara uygun CS-VLA tipi uçağımız üstten kanatlı. Profesyonel bir ekibimiz var. Uçağımız, sivil ve askeri eğitim, genel havacılık ve tarım tohumlama ile ilaçlama amaçlı kullanılabilecek."

Teknoloji ve mühendislik alanlarındaki gelişmeler hemen hemen her sektörü yeniden şekillendiriyor.

Havacılık sektörü de akıl almaz projeler ve dijital yenilikler ile son yıllarda büyük bir değişim içinde...

Havacılık sektörünü nasıl değerlendirdiğini sordum:

"Geleceğin vizyonu olarak görülen sivil havacılık sektörü, Türkiye için çığır açacak gelişmelere sebep olacaktır. Havacılık sektörünün milli gelir ve istihdam olmak üzere ekonomi üzerinde önemli bir etkisi vardır."

Bursa'nın yerli üretimde hangi noktada olduğunu sordum ve şu paylaşımı yaptı:

"Genel olarak ana üreticilerin tedarikçisi konumunda çalışıyor, henüz marka olarak çok fazla değil."

"Son dönemdeki ekonomik durum, özellikle de TL'nin değer kaybı yatırım yaratmak için çok daha fazla zor gibi..." diyerek, nasıl değerlendirdiğini sordum:

"Ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Tedarik sorunları bizim için çok büyük problemdi ve pandemi döneminde parça temininde sorunlar yaşadık. Döviz kurundaki yükselmeler nedeniyle hedefimizi ötesinde çok büyük maliyetler de çıktı. Fakat bu dönem kalıcı bir dönem olmayacaktır. Biz ülkemizin şu anki durumuna değil, gelecek vizyonuna yatırım yaptık. Ülkemizin sivil havacılık alanında fırsatlar açıyoruz. Savunma sanayisinde olduğu gibi sivil havacılıkta da bundan sonra söz sahibi olacağız. Biz bu yatırımları geleceğe yönelik yapıyoruz."

Türk havacılığında girişimcilik faaliyetleri arttı.

Bursa'nın havacılıkta devrim olarak nitelendirilecek yerli üretim projesini önemsiyoruz.

Sektör açısından gelinen nokta önemli...

Umarım Bursa'da sektörle birlikte yeni bir dönemin perdeleri daha aralanır.

Günümüzde Türkiye'de gerçekleştirilen yerli üretimle ilgili projeler ve geçmişteki yerli uçak üretimi girişimleri göz önüne alındığında, Türk havacılığının yerli uçak üretiminde önemli gelişmeler sunan pek çok başarılı kuruluşumuz takdiri hak ediyor.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları