Sınav değişiyor, kobay bitmiyor(ÖZEL HABER)

Sınav değişiyor, kobay bitmiyor(ÖZEL HABER)

3 Mart Anadolu Lisesi ve Halil Güleç Fen Lisesi Okul Müdürü Kaan Selçuk, eğitimin temel bir politikasının henüz oturmadığını vurguladı. Öğrencilerin çok değerli bireyler olduklarını savunan Selçuk, sınav sisteminde her dönem gerçekleştirilen değişikliklerin yeni kobaylar ürettiğini söyledi.

2019.02.14 07:06 - Son Güncellenme: 2019.02.14 07:07 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Sınav değişiyor, kobay bitmiyor(ÖZEL HABER)

HABERMERKEZİ/BURSADABUGÜN
Bursada Bugün TV'de Mehmet Ali Ekmekçi'nin sunumuyla yayımlanan Eğitimde Bugün programının konuğu 3 Mart Anadolu Lisesi ve Halil Güleç Fen Lisesi Okul Müdürü Kaan Selçuk oldu. Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin 1997'de kurulduğunu 3 Mart'ın ise 2010 yılında faaliyete geçtiğini, lisenin ise geçen yıl eğitime başladığını kaydetti. Bin 200 öğrencilerinin bulunduğunu vurgulayan Selçuk, 18 yıldır özel okullarda çalıştığını açıklarken, lisenin kurucu müdürü olduğunu dile getirdi.

EĞİTİM POLİTİKAMIZ YOK

Eğitimin zor bir sektör olduğunu kaydeden Selçuk, "Devlet ile özelin şartları maalesef eşit değil. Özeller devletin sunduklarından biraz daha iyisini sunuyor. İki tarafta çalışan öğretmenlerin performansı da tartışılır hale geliyor. Devlet doğru şeyler yapmaya çalışıyor. Çok sık bakan, müfredat, bakan ve kitap değişiyor. Bu da politikayı etkiliyor. Herkes kendi felsefesini belirler ancak bireysellikten çokluğa çevirdiğinizde sorun yaşanır. Milli eğitimin temel felsefesi olur. Net oturmuş bir eğitim politikamız yok. Yürüyeceğimiz yolun belli olması, kişiye göre değişmemesi gerekiyor" dedi.

EN DEĞERLİSİ ÖĞRENCİLER

Eğitim sisteminin sene sonunda yapılan genel geçer bir değerlendirme üzerine kurulduğunu söyleyen Kaan Selçuk, "Bursa'nın içinde bile dezavantajlı bölgeler var. Doğru eğitim metodu uygulanınca orada okuyan öğrencilerin başarıya ulaştığını görüyorsunuz. 3 Mart'ta sınav odaklı çalışmıyoruz. Sosyal, girişimci, arkadaş ilişkileri düzgün, özgüveni olan, kültürlü, itiraz eden ve hakkını yarayan topluma yararlı bireyler olmasını istiyoruz. Öğrencimin sorunundan daha değerli bir görüşme olamaz" dedi.

KOBAYLIKLAR BİTMİYOR

Eğitimin siyaset üstü olduğunu açıklayan Selçuk, "Bu işin içinde bilim var. Bazı müfredat konusunda bu sıkıntıyı yaşıyoruz. LGS, OKS, SBS gibi sınav sistemleri hepsi birbirinden farklıydı.  Ama biz LGS'ye göre birinci sınıftan beri öğrenci yetiştirmedik. Biz geçtiğimiz yılın sınavına göre hazırlandık. 2004'te doğup 2010'da okula başlayan çocuklar el yazısı yazıyordu. Öğrenci henüz ortaokul seviyesine gelmemişken, biz onları branş öğretmenlerine teslim ettik. Ortaokulda el yazısını bıraktı. 4+4'ün mağduru olarak iki sınav gördüler. 2 sene üst üste aynı sınavın yapılması çok nadirdir. Bu çocuklar kobay olabilir. Bunların kobaylıkları bir şeyi düzeltmeye yetiyorsa tamamdır. Ancak arkadan gelen jenerasyonların hepsi kobay oldu. Kalıcı bir sistem kalmadığı sürece kobaylıklar bitmeyecek" dedi.

MESLEK LİSELERİ KURBAN OLUYOR

Meslek liselerinin geliştirilmesi gerektiğini ve öneminin artması gerektiğini açıklayan Kaan Selçuk, "Ülkenin çok ciddi bir istihdamını sağlayacak yapıya kavuşmalı. Bursa'da hiç özel endüstri meslek lisesi yok. Kimse çocuğunu ara kademede bir ustabaşı olmasını arzu etmiyor. Herkes çocuğunun doktor, avukat, mühendis olmasını istiyor ancak öyle bir dünya yok. Meslek liseleri çok ciddi ara kademeleri dolduracak olan yapılardır. Bu çocuklar en az öbürleri kadar akıllı ve zekidir. Fırsat eşitsizliğinin kurbanı oluyorlar. Dijitalleşme konusunda aşırıya kaçıyoruz. Kızların takip ettiği sosyal medya ve erkeklerin takip ettiği oyunlar kendilerinin zamanlarından çalıyor. Bu bizi tembelliğe itiyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.02.14 07:06 - Son Güncellenme: 2019.02.14 07:07 - HABER MERKEZİ
A