Google Play Store çocuklar için büyük tehlike!

Google Play Store çocuklar için büyük tehlike!

Yapılan araştırmaya göre binlerce Android uygulama çocukların bilgilerini habersizce topluyor.

2018.04.17 08:30 - Son Güncellenme: 2018.04.17 08:31 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Google Play Store çocuklar için büyük tehlike!

Facebook, Cambridge Analytica fırtınasını geride bırakmak için elinden geleni yapadursun, tüketici gizliliği yeni bir olayla daha sorgulanmaya başladı. Kişisel veri gizliliğine dair sorunlar konusunda yegane sıkıntı yaşayan Facebook değil şüphesiz. Bu konuda Google'ın da Facebook'tan aşağı kalır yanı yok. Zira Google'ın çalışma modeli de Facebook'unki ile büyük oranda benzerlikler taşıyor. Yani herkesin kullanmak isteyeceği türden ürünler yaparak ücretsiz olarak dağıtmak ve sonra da hedeflenmiş reklamlar için kişisel bilgileri toplamak olarak özetleyebiliriz bu çalışma modelini.

Bununla birlikte Google'ın sicili, toplanan kişisel verilerin korunması noktasında Facebook'a oranla çok daha olumlu. Fakat maalesef üçüncü tarafların firmanın politikalarını istismar etmelerine engel olmayı aynı başarı ile sağladığını söyleyemeyiz. Bunun çok sayıda örneğine geçmişte şahit olmuştuk. Son olarak ortaya çıkan bir gelişme, bu örneklerin belki de en kötüsü olabilir.

Apple ve Google dünyada en çok kullanılan iki mobil platformu işletiyorlar. Fakat her iki firmanın uyguladığı stratejiler, birbirinden büyük oranda farklılıklar taşıyor. Apple kendi platformunu diğer donanım firmalarına kapattığı gibi, üçüncü taraf uygulamaların App Store'da yayınlayacakları uygulamalar üzerinde oldukça sıkı kontrol uyguluyor. Spektrumun diğer ucunda yer alan ve Android işletim sistemini akıllı telefon üreticilerine ücretsiz olarak veren Google ise Google Play uygulama mağazasında son derece gevşek davranıyor. Sırf bu yüzden geçmişte çok sayıda sorun yaşamak zorunda kalmıştı.

Google'ın kullanım politikalarının Android kullanıcılarına zarar veriyor olabileceğine dair son gelişme, International Computer Science Institute (ICSI) tarafından yapılan bir araştırma ile açığa çıktı. 'Birileri çocukları düşünmeyecek mi? COPPA uygunluğunun ölçüler dahilinde incelenmesi' başlıklı yeni bir çalışmada, Android'in uygulama mağazasının, belirli bir kitleyi hedef alarak gizli şekilde takip eden binlerce uygulama barındırdığını ortaya koyuyor. Evet, bizi takip eden Android uygulamaların olduğu gerçeğini az çok hepimiz biliyoruzdur ama, bu çalışmada ortaya konulan hedef kitle yetişkinlerden değil, çocuklardan oluşuyor.

Araştırmacıların yaptıkları çalışmaya göre uygulamaların %40'ı çocukların kişisel bilgilerini güvenilir olmayan yollardan paylaşırken, %39'u ise Google'ın 'ısrarcı tanımlayıcılar' ile ilgili politikalarını ihlal ediyor. %19'u, çocuklara yönelik uygulamalarda kullanılması beklenmeyen üçüncü taraf kişilerle bilgi paylaşımı yaparken, %5'i ise çocukların ailelerinin izni olmadan fiziksel konumlarını ya da iletişim bilgilerini topluyor.

Google ise bu çalışma ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.  

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2018.04.17 08:30 - Son Güncellenme: 2018.04.17 08:31 - HABER MERKEZİ
A