Bursa'da yeşil alanlar giderek azalıyor!

Bursa'da yeşil alanlar giderek azalıyor!

DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Bursa'daki orman alanları ve çalışmaları hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Demir, "Gökyüzünden bir kente baktığımız zaman yeşil bir ağacı görmemiz lazım. Ama maalesef ki Bursa'ya baktığınız zaman mezarlıklar hariç ağaç göremiyoruz" dedi.

2024.03.29 11:04 - Son Güncellenme: 2024.03.29 11:18 - Bursa Bölge - CEREN SÜMBÜL
A
Bursa'da yeşil alanlar giderek azalıyor!

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Yazları hava sıcaklığının artmasıyla birlikte artış gösteren orman yangınları doğal yaşam alanlarını tehdit ediyor. Giderek yeşil alanlar kaybolmaya başlarken DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Bursa'daki orman alanları ve çalışmaları hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Bir yangın meydana geldiğinde ormanın toparlaması için kendi haline bırakılması gerektiğini söyleyen Demir, Bölge Müdürlüğü'nün de bunu uyguladığını belirtti. Demir, "Ancak Bursa'daki ormanlık alanlarda şöyle bir sıkıntı var, Orman Bölge Müdürlüğü 5-10 yıllık ürünler için ihtiyacını karşılama adı altında bir planlama yapıyor, bu planlamada da şöyle bir şey yapıyor, hektarlarca ormanı tarla gibi kesiyor. Şu anda yeniden dikiyor. Bu yanlış bir uygulama çünkü ormanlar tarla değildir. Ormanlar sadece ağaçtan ibaret değildir. Mantarı, omurgalı ve omurgasız birçok hayvana ev sahipliği yapıyor orman. Bir ormanın oluşması onlarca, yüzlerce yıla tekâmül ediyor. Bu yanlış bir uygulama" dedi.

"ORMAN AÇISINDAN BÜYÜK BİR SORUN"

Demir, ormanlarda ağaç seyretme adı altında kesim yapıldığını söyleyerek son yıllarda bu kesimlerin kontrolsüz yapıldığını belirtti. Demir, "Ağaç seyretme adı altında genç yaşlı demeden 100 tane ağaç kesilmesi gerekiyorsa 500 tane ağaç kesiyor ve bunun kontrollü yapılmıyor. Orada o işi yapan orman işçilerine bırakılıyor, para kazanıyorlar kestiği ağaç kadar. Ayrıca o ağaçları satıyor ve benzeri bir ticari döngü olduğu için o yüzden de bu alanda ciddi bir sıkıntı var orman açısından baktığımızda büyük bir sorun" diye konuştu.

"KAMUNUN KATKI YAPMASI LAZIM"

Fidan dikimine yönelik teşvik çalışmalarından bahseden Demir, Cumhuriyet'in ilk yılları bir devlet politikasının uygulandığını ve ormansız olan yerleri; kamu, okul, ordu eliyle ciddi bir ormanlaştırma faaliyeti yaptıklarını ifade etti. Demir, "Türkiye'deki birçok ormanda Cumhuriyetin ilk yıllarında oluşan ormanların katkısı var. Bunun için öncelikle kamunun katkı yapması lazım. Her okul öğrencisine bir fidan dikme hedefi koymaları lazım. Her okula bir alan vermeliler ve bununla ilgili projeler gerçekleştirmesi gerek. Bir bilinci de aşılamış oluyorsunuz bu sayede. Hem iklim krizinde önleyici olduğunu ve biyoçeşitliliğin en önemli parçası olması gibi örneklerle çocuklara anlatıp doğa sevgisi oluşturur hem de ormansız alanlarımızı ormanlaştırmış oluruz" dedi.

"BURSA BETON BURSA OLMUŞ"

Murat Demir, Türkiye'nin orman zengini bir ülke olmadığını vurgulayarak Türkiye'nin giderek çölleşen bir ülkeye dönüştüğün altını çizdi. Demir, "İçinde yaşadığımız şu günlerde ormanları kesiyoruz ve karbon ayak izimizi büyütüyoruz. Ormanlar karbon emisyonundaki en önemli faktörlerden birisidir. Bir Uludağ Göknar'ı 72 kişinin oksijenini sağlıyor. Şehirlerimizde; fabrikalarımızla, klimalarımızla, kombilerimizle, motorlu taşıtlarımızla havayı kirletiyoruz ve kirlettiğimiz havayı temizleyen faktörde ağaçlar. Sadece ağaç kısmını orman olarak düşünmemek lazım şehir merkezinde de kent ormanları oluşturmak gerekiyor. Kentlerde ağaçlı yollar, ağaçlı parklar olması gerek. Gökyüzünden bir kente baktığımız zaman yeşil bir ağacı görmemiz lazım. Ama maalesef ki Bursa'ya baktığınız zaman mezarlıklar hariç ağaç göremiyoruz. Bursa beton Bursa olmuş. Tarih de adı Yeşil Bursa olan şehir yeşil değil. Gökyüzünden baktığınız zaman gri Bursa olarak görüyoruz" şeklinde konuşarak sözlerini bitirdi.

Bursa'da 2023 yılında kaç fidan dikildi?

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.03.29 11:04 - Son Güncellenme: 2024.03.29 11:18 - CEREN SÜMBÜL
A