Osteoporozdan korunmak için süt tüketimini artırın

Osteoporozdan korunmak için süt tüketimini artırın

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yaşlanma, hareketsiz yaşam tarzı ve menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesinin azalmasıyla birlikte kemiklerin kendini yenileyemediğini belirtti

2013.10.14 17:21 - Son Güncellenme: 2013.10.14 17:23 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Osteoporozdan korunmak için süt tüketimini artırın

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yaşlanma, hareketsiz yaşam tarzı ve menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesinin azalmasıyla birlikte kemiklerin kendini yenileyemediğini belirterek, bu dönemde günde tüketilecek iki bardak sağlıklı koşullarda üretilmiş ve paketlenmiş sütle gerekli mineral ve vitaminlerin vücuda alınmış olacağını bildirdi.
İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen ve genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan osteoporozu genetik faktörler, yaşam tarzı ve düzensiz beslenme gibi unsurların tetiklediğini vurguladı. İnanç, hastalıktan korunmak için hareketsiz kalmamanın yanı sıra düzenli beslenme ve günde iki bardak sağlıklı süt içilmesi gerektiğini belirtti.

Hastalığa yakalanma riskinin kadınlarda daha yüksek olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. İnanç, şunları kaydetti:

"50 yaşın üzerindeki herkes günde iki bardak süt içerek hastalık riskini azaltabilir. Osteoporoz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına gelir. Yaşlanma, hareketsiz yaşam tarzı ve menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesinin azalmasıyla birlikte kemikler kendini yenileyemiyor. Bu dönemde günde tüketilecek iki bardak sağlıklı koşullarda üretilmiş ve paketlenmiş sütle gerekli mineral ve vitaminler vücuda alınmış olur."

Prof. Dr. İnanç, günümüzde 50 yaş ve üstü kadınların yarısında menopoz ile birlikte osteoporoz belirtilerinin de görüldüğünü ifade ederek, düzenli egzersiz yapılmasının, yeterli kalsiyum ve D vitamini alınmasının bu sıkıntının giderilmesinde büyük önemi olduğunu bildirdi.

Ayrıca osteoporozla birlikte kemiklerin hassaslaştığını ve kırılma, çatlama gibi acil müdahale gerektiren olayların sıklıkla yaşandığını anlatan İnanç, menopoz döneminde kemik taramalarının da düzenli yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.14 17:21 - Son Güncellenme: 2013.10.14 17:23 - HABER MERKEZİ
A