Yurt dışında yaşayan Türkler, uygun fiyata Türkiye'den emekli olabilirler

Yurt dışında yaşayan Türkler, uygun fiyata Türkiye'den emekli olabilirler

Son dönemde döviz kurunda yaşanan artış, yurt dışında yaşayıp da Türkiye'den emekli olmak isteyen Türkler için fırsata dönüştü. Türkiye'den gün satın alan yurt dışındaki vatandaşlar hem uygun fiyata Türkiye'den emekli olabilecek hem de ülkeye döviz girdisi sağlanacak.

2018.08.28 10:33 - Son Güncellenme: 2018.08.28 10:53 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yurt dışında yaşayan Türkler, uygun fiyata Türkiye'den emekli olabilirler
04:35 Yurt dışında yaşayan Türkler, uygun fiyata Türkiye'den emekli olabilirler

İLGİLİ VİDEO

Yurt dışında yaşayan Türkler, uygun fiyata Türkiye'den emekli olabilirler

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Dolardaki artış, yurt dışında yaşayıp Türkiye'den de emekli olmak isteyen vatandaşlar için fırsata dönüşebilir. 8 milyon Türk vatandaşını ilgilendiren kanun 1985 yılında yürülüğe girdiğini söyleyen Bursa'nın Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, son dönemde Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sıkıntılara ve yükselen döviz kurlarına çözüm yolları arandığını, bunun da döviz girdisi sağlaması amacıyla yurt dışında yaşayan Türklerin gün satın alarak ülkeye döviz girdisi sağlanabileceğini söyledi. Bu yasanın sadece Türkiye'de olduğundan bahseden Erdursun, "Bu yasa ile beraber dünyada sadece Türkiye'de uygulanan yurt dışı borçlanma ve yurt dışı emekliliği diye bir sistemimiz var. Yurt dışı borçlanma şu şekilde oluyor; Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıiçin erkekler çalıştıkları süreyi ya da çalışmadıkları bir yıllık süreyi, kadınlar ise çalışmadıkları süreleri Türkiye'den gün satın alarak borçlanıp paralarını da ödedikten sonra Türkiye'den emekli olabiliyorlar. Baktığımızda yurt dışında yaşayan ortalama 8 milyon Türk vatandaşı var. Türkiye Cumhuriyeti dvleti öyle bir güzel yasa çıkarmış ki, yurt dışında yaşayanlar bu yasadan yararlandıklarında hem Türkiye'ye gelip paralarını dövizlerini bozdurabilirler böylece de Türkiye Cumhuriyeti'ne çok büyük yararları olur" dedi.

Yurt dışı borçlanma nasıl oluyor?

Yurt dışında ilk işe başlama tarihinin 2014 27 sayılı genelge ile Türkiye'den işe başlama tarihi olarak sayıldığından bahsede Özgür Erdursun, "Kadınların doğum yaptıkları tarih de Türkiye'den işe başlama tarihi sayılıyor. çok büyük avantajlar elde edebiliyorlar. 1999 yılında kademeli emeklilik sistemi çıktığı için i,şe başlama tarihi ne kadar eskiyse o kadar çabuk emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Yurt dışında da geçmiş yıllarda ilk işe başlama tarihlerini kadınlar doğum yaptığı Türkiye'den işe başlama tarihi saydırıp, yurt dışı borçlanması yaparak az para ödeyerek çok emekli maaşı alma hakkı elde edecek. kendileri için çok büyük bir avantajdır. Hem de dediğimiz gibi ülkemizin ekonomisine yararı olacak" ifadelerini kullandı.

Yurt dışı borçlanması tutarları nasıl olacak?

Yurt dışı borçlanmanın asgari ücrete göre endekslendiğinden bahseden Erdursun, "31 aralık 2018 tarihine kadar yurt dışı borçlanması en az 21 lira 65 kuruştur. Bu miktarın 7 buçuk katına kadar da isteyenler ödeme yapabilirler. Yurt dışı borçlanma bir aylık 649 Türk Lirası. Bir yıllık borçlanma yapacak kişi de 7 bin 795 Türk Lirasıdır. Bir yıllık borçlanma yapacak kişinin cebinden çıkacak para, 1250 Dolar. Yurt dışında yaşayan vatandaş 1250 Dolar ödeyerek Türkiye'de çalışmadığı pirimlerini satın alarak. sanki çalışmış gibi gün sayısına sahip olacak" şeklinde konuştu.

Erken yaşta emeklilik nasıl olacak?

3600 gün ile erken yaşta emeklilik fırsatı olduğunun altını çizen Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Kadınlar 08.09.1981 yılından, erkekler de 08.09.1976 yılından önce yurt dışında işe başlama tarihleri var ise 3 bin 600 gün ile kadınlar 50 yaşında,  erkekler ise 55 yaşında emekli olabilirler. Bugün 3 bin 600 günle emekliliğe baktığımızda 77 bin 640 lira yapıyor. bugünki döviz kuruna baktığımızda da yaklaşık 12 bin 500 Dolar para ödeyerek Türkiye'den emeklilik hakkı elde edecekler. Aylık ortalama da 1750 lira maaş alacaklar" sözlerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.08.28 10:33 - Son Güncellenme: 2018.08.28 10:53 - HABER MERKEZİ
A