Yunanistan'da gökyüzü kızıla büründü! Türkiye'ye doğru geliyor

Yunanistan'da gökyüzü kızıla büründü! Türkiye'ye doğru geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çeşitli uyarıların ardından Atina'daki çöl tozu şimdi Türkiye'ye geliyor. Tekirdağ'dan giriş yapan çöl tozu yurdun batı ve iç kesimlerinde tam 3 gün boyunca etkili olacak.

2024.04.24 13:43 - Son Güncellenme: 2024.04.24 13:44 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Yunanistan'da gökyüzü kızıla büründü! Türkiye'ye doğru geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı ile Batı Karadeniz'de yer yer toz taşınımı beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyardı.

TEKİRDAĞ

CNN Türk'ün haberine göre; Çöl tozunun etkisiyle Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi yer yer gözden kayboldu. Etkili olan çöl tozu sebebiyle ilçede park halindeki birçok araç çamur ile kaplandı. Vatandaşlar çamur ile kaplanan araçlarını yıkatmak için oto yıkamacıların yolunu tuttu.

ATİNA'DAKİ TOZ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Konuya ilişkin Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şen, "Kuzey Afrika'dan geliyor. Sahra Çölü'nden dolayı. Bazen Sahra Çölü'nden Avrupa'ya gidiyor, oradan bize geliyor. Bazen Akdeniz üzerinden bazen de Yunanistan üzerinden bize geliyor. Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve daha sonra da İç Anadolu bölgesini etkileyecek. Genellikle bu aylarda bu toz gelir. Rengin sarı gözükmesi veya kırmızıya dönük gözükmesinin nedeni bunun içinde demir bileşeni olduğu için havaya gelince kırmızı gözüküyor.

Atina'daki durum farklı. Meteorolojik şartlar çöl tozunu aşağı doğru bastırmış. Yukarıdaki tozlar aşağı doğru inmiş ve konsantrasyonu artırmış. İstanbul'da, Ege'de, Batı Akdeniz'de kuvvetli rüzgar var. Kuvvetli rüzgar bu tozu dağıtıyor. Yani konsantrasyonu artırmıyor. Bugün, yarın da toz İstanbul'da görülecek.

İstanbul'da Atina'daki gibi olmaz. Yüksek basınç yok. İstanbul'da ve Ege'de rüzgar kuvvetli olduğu için bu kadar konsantrasyon artmış görünemez .Var ama sağlıksız seviyeye gelmeyecek.

BAŞKA HANGİ İLLER ETKİLENECEK?

Yarın İç Anadolu'da etkili olacak; Kastamonu, Konya, Ankara... Özellikle Ankara'da yüksek basınç etkisini göreceğiz yarın. Yarından sonra İstanbul'dan Doğu'ya doğru hareket edecek bu toz. Daha çok Kastamonu, Batı Karadeniz, Ankara ve Konya civarında etkili olacak. Kırmızılığı biraz daha koyu renkte görebileceğiz İç Anadolu civarında.

Teneffüs etmediğiniz müddetçe hiçbir zararı yok. İçerisinde çok faydalı mineraller var ama yine de teneffüs etmemiz lazım.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2024.04.24 13:43 - Son Güncellenme: 2024.04.24 13:44 - HABER MERKEZİ
A