WHO'dan Avrupa'da korkutan kızamık uyarısı!

WHO'dan Avrupa'da korkutan kızamık uyarısı!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa'da 2017 yılında kızamık vakalarındaki büyük artışa dikkat çekti, aşı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

2018.02.23 08:57 - Son Güncellenme: 2018.02.23 08:58 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
WHO'dan Avrupa'da korkutan kızamık uyarısı!

Bu artışın 2016 yılında rekor seviyede düşük vaka (5.273) görüldükten sonra yaşanması kaygıların daha da artmasına yol açıyor. 2017 yılında ise vaka sayısı 20.000'i aşarak 4 katına çıktı, 35 kişi de yaşamını yitirdi.

15 Avrupa ülkesi kızamık salgınından etkilendi

Aralarında İngiltere'nin de bulunduğu 15 Avrupa ülkesinde büyük salgınlar yaşandı. En ciddi kızamık salgını Romanya, İtalya ve Ukrayna'da görüldü. En kötü etkilenen Romanya'da 5.562 vaka görüldü.

Uzmanlara göre sorunun nedenlerinden biri aşı yaptırmaktan kaçınan insanlar.

20 yıl önce ortaya çıkan ve MMR aşısı (kızamık - kızamıkçık - kabakulak aşısı) ile otizm arasında bir ilişki olduğunu öne süren çalışmaların geçerli olmadığı anlaşılsa da, bu iddiaların neden olduğu endişe bazı insanların aşıya olan güvenini zedeledi.

Bu temelsiz iddiaların neden olduğu endişe nedeniyle bazı ebeveynler çocuklarına aşı yaptırmak istemeyebiliyor. Sonuç olarak sistematik aşılama sayesinde geride bırakılmış kızamık ve benzeri bazı hastalıklar günümüzde tekrar salgınlara yol açıyor.

Aşı ile korunmak mümkün

Ölümcül olabilen kızamık, oldukça bulaşıcı viral bir hastalık. MMR aşısı yaptırarak hastalığı önlemek mümkün.

Dünya Sağlık Örgütü rutin aşılama kapsamında bazı düşüşler olduğunu, marjinal gruplarda aşılamanın istikrarlı bir şekilde düşük kaldığını, aşı tedarikinde bazı sıkıntılar ve yetersiz hastalık izleme sistemleri bulunduğunu açıkladı.

WHO'dan Dr. Zsuzsanna Jakab ise konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Avrupa'da kızamıktan etkilenen her yeni birey aklımıza aşı yaptırmayan çocuk ve yetişkinleri getiriyor. Bu kişiler nerede yaşadığından bağımsız olarak hastalığa yakalanma ve hastalığı aşı yaptıramamış diğer insanlara bulaştırma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Yaşanan kısa dönemli sıkıntı bizi, çocuklarımızı bu hastalıktan tamamen kurtaracak bir nesil yetiştirme hedefimizden vazgeçiremeyecek."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.02.23 08:57 - Son Güncellenme: 2018.02.23 08:58 - HABER MERKEZİ
A