TCMB eski baş ekonomisti Hakan Kara: Mevduat faizi neden düşüyor?

TCMB eski baş ekonomisti Hakan Kara: Mevduat faizi neden düşüyor?

Son günlerde TL mevduat faizlerinde düşüş yaşandı. Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara bu düşüşün nedenlerini 'Piyasada TL likidite fazlası' ve 'Para piyasası fonlarına gelen stopaj' olarak sıraladı.

2024.05.08 16:15 - Son Güncellenme: 2024.05.08 16:20 - Ekonomi - KARAR
A
TCMB eski baş ekonomisti Hakan Kara: Mevduat faizi neden düşüyor?

TL mevduat faizlerinde düşüş yaşanıyor. Bu durum yatırımcıları alternatif yatırım araçlarına yöneltiyor. Faizlerdeki düşüşün arkasındaki temel nedenleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara açıkladı.

Kara, kişisel X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada mevduat faizlerinin düşüş nedenini 2 nedene bağladı. Kara, ilk neden olarak, "Piyasada TL likidite fazlası nedeniyle fiili gecelik faizler TCMB politika faizinin altına geldiğini" söyledi.

İkinci neden olarak ise "Para piyasası fonlarına gelen stopaj mevduat rekabetini azalttığını" vurgulayan Kara, "TCMB depo ihalesiyle birincisine tedbir alıyor. İkincisine yapacak pek bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

NİSAN AYINDA MEVDUAT KAYBETTİRDİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) nisan ayına ilişkin "Finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nı açıkladı. Buna göre, nisanda aylık en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 3,59 ile BIST 100 endeksinde oldu.

TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yatırımcısına yüzde 1,78 kazandırırken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, dolar yüzde 2,15 ve avro 3,48 kayba yol açtı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.05.08 16:15 - Son Güncellenme: 2024.05.08 16:20 - KARAR
A