Solaryum nedir? Solaryuma ne kadar sürede girmeliyiz? Solaryum sağlık amaçlı kullanılır mı?

Solaryum nedir? Solaryuma ne kadar sürede girmeliyiz? Solaryum sağlık amaçlı kullanılır mı?

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaş da solaryum sezonunu açtı. Peki, solaryum aslında nedir? Solaryuma ne kadar sürede girmeliyiz? Solaryum sağlık amaçlı kullanılır mı? Solaryuma girerken bronzlaştırıcı kullanmalı mıyız? Solaryum hakkında bilinmesi gerekenleri Sun Planet Solaryum'un sahibi Kerem Keskin, Bursada Bugün'e açıkladı.

2024.05.07 09:05 - Son Güncellenme: 2024.05.08 09:37 - Bursa Bölge - MERVE DENİZ EKİCİ
A
Solaryum nedir? Solaryuma ne kadar sürede girmeliyiz? Solaryum sağlık amaçlı kullanılır mı?

Solaryum, yaza girmeden önce bronz ten severlerin uğrak noktasıdır. Yazın kolay bronzlaşmak, güneşlenip kızarmamak için solaryum, sıkça tercih edilir. Peki, solaryum aslında nedir? Solaryum sağlık amaçlı kullanılır mı? Solaryuma girerken bronzlaştırıcı kullanmalı mıyız? 25 senedir solaryum salonu işleten Sun Planet Solaryum sahibi Kerem Keskin, "Solaryum, sadece bronzlaşmak için değildir" şeklinde açıklamalarıyla solaryum hakkında bilinmeyen ve bilinmesi gerekenleri Bursada Bugün'e anlattı.

"SOLARYUM İLK KEZ SAĞLIK ODAKLI GELİŞTİRİLMİŞTİ"

Solaryum'un aslında sağlık alanında yararlanılabilmesi için geliştirildiğini söyleyen Kerem Keskin, "Solaryum, aslında dünyada 40 yıl önce üretilmiş, sağlık odaklı geliştirilmiştir. O zamanlar cildi kalınlaştırmak, sedef ve kemik hastalarına iyi geldiği gerekçesiyle üretilmiş bir araçtı. Fakat daha sonra bunu bronzlaşma üzerine döndürmüşler. Günümüzde de bronzlaşma üzerine kullanılıyor" şeklinde açıkladı.

"SEDEF VE EGZAMA RAHATSIZLIKLARI OLANLAR SOLARYUMA GELİYOR"

Kerem Keskin, müşterilerinin yüzde 10'unun sağlık amaçlı solaryum merkezine geldiğini belirtti. Keskin, "Belli bir yaştan sonra kemik erimesi başlıyor. Solaryum, güneş gibi D vitamini verir. O amaçla sedef ve egzama için gelen müşterilerimiz oluyor. Bebeklerin sarılık hastalığı için hastanelerde daha basit ve gücü az makinelerle bu hastalıklara karşı da bu ışınlar kullanılıyor. Yarış atları için bile solaryum makineleri var. Yarış atlarının kemikleri için solaryum makineleri bulunuyor" açıklamasıyla solaryumun sadece bronzlaşmak için kullanılmadığını ve bir çok alanda da solaryumun kullanılabildiğini dile getirdi.

"YAZA GİRİŞTE SOLARYUMA TALEP ÇOK OLUYOR"

En çok yaz girişi solaryuma talep olduğunu belirten Keskin, "İnsanlar yaza bronz girmek istiyor. Çünkü insanlar güneşlendikten sonra büyük acılar çekiyorlar. Güneşte oluşacak kızarıklıklarla acı çekmek istemiyorlar. Fakat 6-7 seans solaryuma girdikleri takdirde bronzlaşıyorlar ve daha rahat tatil yapıyorlar" şeklinde açıkladı.

"İNSANLARIN ALDIĞI BİR CİLT RENGİ VARDIR, DAHA ÜSTÜ OLMAZ"

Güneşte bronzlaşmış tenin tekrar bronzlaştırılamayacağını söyleyen Keskin, "İnsanların aldığı bir cilt rengi vardır, daha üstü olmaz. Tatilden 15-20 gün sonra ten rengi açılmaya başlar. O süre geçtikten sonra 1 seans girerek eski bronzluklarını devam ettirebilirler" diyerek solaryuma ten renginin açıldığından sonra girmenin daha sağlıklı bir bronzluk oluşturacağını söyledi.

TEN RENGİNE GÖRE SOLARYUM SÜRE VE SEANSI DEĞİŞİYOR

Kerem Keskin, "Bronzlaşmak toplam 100 dakikadır. Kişi geldiği zaman cildinin ne gibi tepki vereceğini cilt kendi söyler. Her geldiğinizde 'ten nasıl cevap verdi' diye kontrol ederiz. Bazı tenler 1 seansta, bazı tenler de 8-10 seansta bronzlaşır. Cilt hassassa yavaş yavaş artırılarak devam edilir. Kişinin teni esmer ve kumralsa artırmalar 7-8 dakikalardan başlayıp 10 dakikaya kadar çıkar. Kişinin teniyle alakalıdır ama herkes 100 dakikada bronzlaşır. Bembeyaz bir ten, çok uzun süre solaryumda kalırsa ten haşlanır. Her şeyi dozajında verdiğinizde dünyada her şey yararlıdır" açıklamalarıyla sürenin ve seansların kişinin ten rengine göre değiştiğini vurguladı.

GÜNEŞLENDİKTEN SONRA 12 SAAT DUŞ ALINMAMALI!

Güneş ışığı ve solaryumun aslında bir farkı olmadığını belirten Keskin, "Tepkili olanlara 'ne zararlı solaryumda' diye sorduğumda 'ışığı' diyor. Buradaki ışık da bildiğimiz güneş ışığıdır. Aslında burada güneş elimizde. Denizde gittiğinizde de tatile gittiğinizde de o güneş ışığını alıyorsunuz, gölgede bile alıyorsunuz ve bunu engelleyemiyorsunuz. Solaryumda ise dengeli ve kontrollü bir şekilde bronzlaşıyorsunuz. Solaryuma giren kişilerin bilmedikleri bir şey ise güneşlendikten sonra 12 saat duş alınmaması gerekiyor. Duş alırsa o vitaminden yararlanılamaz" dedi.

Güneş ışınlarına dikkat! Güneşten nasıl korunuruz?

Dermatolog Uzm. Dr. Öbek: Uzun süre solaryuma maruz kalmak erken yaşlandırır

SOLARYUMA GİRERKEN BRONZLAŞTIRICI KULLANILMALI MI?

Solaryuma özel bronzlaştırıcıların olduğunu ve bu bronzlaştırıcıların kullanılmasının cilde iyi geldiğini söyleyen Kerem Keskin, "Solaryuma girerken bronzlaştırıcı kullanılması gerekiyor, solaryuma özel kremler var. Cildin renk almasını kolaylaştırıyor ve cildi besliyor. Özellikle kadınların en çok istediği şey bacakların daha fazla bronzlaşmasıdır. Bacaklarda renk hücreleri oralarda daha geç çalışır. Solaryum kremleri sürüldüğü takdirde renk hücrelerini hareketlendirir ve daha fazla renk almasını sağlar. O yüzden profesyonel olarak kullanılması gerekmektedir" şeklinde açıkladı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.05.07 09:05 - Son Güncellenme: 2024.05.08 09:37 - MERVE DENİZ EKİCİ
A