SGK 143 ilaca ödemeyi durdurdu

SGK 143 ilaca ödemeyi durdurdu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 143 ilaca ödeme yapmayı durdurdu. Yerli ilaç üretimi teşvik etmek amacıyla alınan karar sonrası, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, hastaların ilaca ulaşma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi

2018.08.16 09:03 - Son Güncellenme: 2018.08.16 15:42 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
SGK 143 ilaca ödemeyi durdurdu

Sağlık Bakanlığı, yerelleşme süreci kapsamında ilaç firmalarına yerli ilaç üretimi yapmaları uyarısında bulundu. Ancak üretimle ilgili bir gelişme olmayınca SGK, aralarında prostat, diyabet, antibiyotik, sinir sistemi ilaçlarının da bulunduğu 143 ilacı 31 Temmuz 2018'de pasife (geri ödemeyi durdurma) aldı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, bu karar nedeniyle yaşanan sıkıntıları Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e anlattı:

"Hekimlerin hastalara reçete düzenlerken kullandıkları programda bulunan ilaç listelerinin güncel olmaması nedeniyle pasif olan bir ilaç Medula sisteminde hâlâ reçete edilebiliyor. Ancak bu pasif ilaç da geri ödeme kapsamında olan eşdeğer ilaç da hastalara verilemiyor. Bu nedenle hastalar, tedavileri için gerekli olan ilaca ulaşmakta ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşıyor. Örneğin, prostat büyümesinde kullanılan ilacın 7 tane eşdeğeri olmasına rağmen bu ilaçları hastalara veremiyoruz. Zira 'Medula Sistemi' onay vermiyor. Hastaların daha fazla mağdur olmaması için pasifteki ilaç listelerinin doktorların kullandıkları sisteme yüklenmesi ve SGK'nın Medula Provizyon sisteminde bu ilaçların eşdeğerinin verebilmesi için acilen düzenleme yapması gerekiyor. TEİS, sorunun aşılması için SGK'ya yazı gönderdi." 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, şunları söyledi:

 

"Hekimlerin hastalara reçete düzenlerken kullandıkları programda bulunan ilaç listelerinin güncel olmaması nedeniyle pasif olan bir ilaç Medula sisteminde hala reçete edilebiliyor. Ancak bu pasif ilaç da geri ödeme kapsamında olan eşdeğer ilaç da hastalara verilemiyor. Bu nedenle hastalar, tedavileri için gerekli olan ilaca ulaşmakta ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşıyor. Örneğin, prostat büyümesinde kullanılan ilacın 7 tane eşdeğeri olmasına rağmen bu ilaçları hastalara veremiyoruz. Zira 'Medula Sistemi' onay vermiyor. Hastaların daha fazla mağdur olmaması için pasifteki ilaç listelerinin doktorların kullandıkları sisteme yüklenmesi ve SGK'nın Medula Provizyon sisteminde bu ilaçların eşdeğerinin verebilmesi için acilen düzenleme yapması gerekiyor. TEİS, sorunun aşılması için SGK'ya yazı gönderdi."

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YANIT

Sağlık Bakanlığı, medyada, "Yerelleşme nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumunun 143 ilacı pasife aldığı, bu ilaçların eşdeğerlerinin Medula Sisteminde verilemediği" yönünde haberlerin yer alması üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'de 2016 yılında tüm ilaçlar için Yerelleşme Projesi başlatılmıştır. Ülkemiz ilaç üretiminde, dünya standartlarında üretim yapabilecek bir altyapı ve kapasiteye sahiptir. Hali hazırda ise mevcut kapasitenin yüzde 65-70'i kullanılmaktadır. İlaçta yerelleşme projesi sonunda Türkiye'de üretilebileceğini öngördüğümüz miktar yaklaşık 6,1 milyar TL'dir. Şimdiye kadar yerelleşmeye konu olan ürün sayısı 577'dir. Bu 577 ithal üründen 413'ü yerelleşme proğramına dahil olmuş, 164'ü ise yerelleşme kapsamında yer almadığı için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesinde pasife alınmıştır. Pasife alınan ürünlerin tümünün piyasada birden fazla eşdeğeri mevcuttur. Pasife alınan ilaçların eşdeğerlerinin temininde ve geri ödemesinde herhangi sorun yoktur. Sadece SGK Medula sisteminde bu ilaçların güncellenmesinin yapılması gerekmekte olup, konuyla ilgili çalışma sonlandırılmak üzeredir."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.08.16 09:03 - Son Güncellenme: 2018.08.16 15:42 - HABER MERKEZİ
A