Sendikalardan kıdem fonu düzenlemesine sert tepki

Sendikalardan kıdem fonu düzenlemesine sert tepki

Kıdem fonuna karşı çıkan sendikalardan birbiri ardına tepkiler geldi. Maden-İş, işçinin 3 kuruş kıdemine dokundurtmayacaklarını açıklarken, Tes-İş kıdem alamayan işçiler için ayrı çalışma önerdi.

2019.04.16 07:57 - Son Güncellenme: 2019.04.16 07:58 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Sendikalardan kıdem fonu düzenlemesine sert tepki

Kıdem tazminatının yeniden gündeme getirilmesi işçi sendikalarını adeta ayağa kaldırdı. Türk-İş bu hafta sendika başkanlarıyla iktidara 'kırmızı çizgi' hatırlatması yapmaya hazırlanırken, Türkiye Maden İşçileri Sendikası, "Kıdem tazminatı emekçinin güvencesidir, alın teridir. 3 kuruş kıdem tazminatı kimseyi zengin etmez" uyarısını yaptı. Tes-İş, işçi haklarını düşünenlerden fon değil sorunlara çözüm beklediklerini bildirirken, İstanbul Üniversitesi hocası Prof. Sayım Yorgun, "İşçi ikna edilse bile işveren fona yanaşmaz" dedi.

KIDEM FONU KIRMIZI ÇİZGİMİZ:

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, henüz reform paketinden çıkmadan 3 gün önce SÖZCÜ'ye kıdem fonuyla ilgili bazı duyumlar aldıklarını açıklamış ve bu tür girişimlerin önünü kesmek için 1 Mayıs'ı, 'kıdem fonu' gündemiyle işçilerin en yoğun olduğu Kocaeli'nde kutlama kararı aldıklarını söylemişti. Fonun gündeme getirilmesiyle birlikte iktidara 'kıdem fonu kırmızı çizgimiz' mesajı veren Atalay'ın bu hafta Türk-İş'te geniş katılımlı bir basın toplantısı yapıp kararlılık mesajı vereceği öğrenildi.

ALIN TERİMİZE GÖZ DİKMEYİN:

Kıdem tazminatı fonu, sendikaları da adeta ayağa kaldırdı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, bugüne kadar kurulan tüm fonların işçilerin mağduriyetine yol açtığını, kıdemin de böyle bir fonla yok edilmesine asla izin veremeyeceklerini bildirdi. Kazanılmış kıdem haklarından bir adım dahi geriye gidilmesinin işçi sınıfına indirilecek en büyük darbe olacağını belirten sendika yönetimi, "Kıdem tazminatı emekçinin güvencesidir, alın teridir, heba ettiği yıllarıdır, yıpranmasıdır, umududur. Emekçinin alacağı üç kuruş kıdem tazminatı kimseyi zengin etmez, iflah da etmez. Emekçinin umudunu söndürmeye, alın terine göz dikmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. İşçinin son kalesine kimseyi dokundurtmayız" uyarısında bulundu.

BAŞKA ÇÖZÜMLER BULUN:

Tes-İş Sendikası da Türk-İş'in kıdem tazminatıyla ilgili alacağı kararları uygulamaya hazır olduklarını açıkladı. Kıdem tazminatını alamayan işçiler olduğu, fonun bunun için getirildiği gerekçelerine inanmadıklarını ifade eden sendika yönetimi, "Böyle bir maksatla yola çıkılmak isteniyorsa nedenleri dikkate alınarak çözüm için başka yollar ve düzenlemeler düşünülmelidir" dedi.

İŞÇİLER FONU ASLA İSTEMEZ

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Sayım Yorgun, kamuoyunda kıdem fonuna sanki sadece işçilerin karşı çıktığı gibi yanlış bir görüntü oluştuğunu, aksine fonun kurulmasına işverenlerin sıcak bakma ihtimalinin sıfır olduğunu söyledi. Yorgun, "Bugün işverenin kıdem tazminatı yükümlülüğü olsa da 10-15 sene sonra ödeyecek. Kıdemi ödememek için yapılan oyunları saymıyorum bile. Fon gelirse işveren her ay fona yatıracak ki, bunu asla istemez" dedi. Kıdemin düşürülmesi ya da aradaki farkın devlet tarafından karşılanması halinde, işverenin fikrinin değişebileceğini belirten Yorgun, devletin katkı sağlama ihtimalini de görmediğini söyledi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2019.04.16 07:57 - Son Güncellenme: 2019.04.16 07:58 - HABER MERKEZİ
A