Özgür Özel: Sığınmacı sorunu Türkiye'ye para vererek çözülemez

Özgür Özel: Sığınmacı sorunu Türkiye'ye para vererek çözülemez

Türkiye ile Almanya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yılı nedeniyle Türkiye ziyareti yapan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü.

2024.04.25 16:03 - Son Güncellenme: 2024.04.25 16:03 - Siyaset - KARAR
A
Özgür Özel: Sığınmacı sorunu Türkiye'ye para vererek çözülemez

Türkiye ile Almanya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yılı nedeniyle Türkiye ziyareti yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşme gerçekleştirdi. 1 saat 15 dakika süren bir görüşmede Özel, sığınmacı sorununa ilişkin "Bu sorun, Türkiye ile anlaşmalar yaparak, Türkiye'ye para vererek, sığınmacıların Türkiye'de kalmalarını sağlayarak çözülemez, aksine gitgide büyür ve taşınamaz bir hale gelir. Sorunun gerçek çözümü, partimizin ısrarla savunduğu Suriye'de kalıcı barışın sağlanması, Suriye'nin güvenli bir ülke haline getirilmesi ve Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin teşvik edilmesi ile mümkündür." dedi.

Özel, 'Tayyip Erdoğan ile anlaşalım Suriyelilere Türkiye baksın' yaklaşımı, Türkiye için de batının değerleri açısından da izah edilemez bir yaklaşımdır" ifadelerini kullandı.

STEİNMER'DEN SEÇİM TEBRİĞİ

Gazeteci Altan Sancar'ın haberine göre Özel, 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma safhasında ve yardımların ulaştırılmasında Almanya'nın sunduğu katkılar nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Steinmeier de Türkiye'de geride bırakılan 31 Mart yerel seçimlerinin Almanya'dan dikkatle takip edildiğini belirterek Cumhuriyet Halk Partisi'ni seçim başarısı nedeniyle kutladı.

VİZE SORUNUNA ACİL ÇÖZÜM TALEBİ

Özel, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa'da büyük bir vize sorunu yaşadığını vurgulayarak "Türkiye'de yurttaşlarımız zımni bir vize ambargosu yaşandığını düşünüyor. Almanya, bu konuda en kötü sicile ve en yüksek ret oranına sahip ülkelerden biri. Sanatçılarımız, öğrencilerimiz, bilim insanlarımız, iş insanlarımız, hastalarımız mağdur. Bu Türk insanını rencide ediyor. Bu konuda şahsınızın inisiyatif alması gerekiyor" dedi.

Özel, ayrıca Almanya'da yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası'nı izlemek için Türkiye'den gitmek isteyenlerin de benzer sorunlarla karşı karşıya kaldığını, bu konunun ivedi olarak çözümüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.

GAZZE'DE YAŞANANLARI, KABUL EDİLEMEZ BİR KATLİAM OLARAK TANIMLIYORUZ

Özel, İsrail'in Gazze bölgesine yönelik saldırılarında 30 binin üzerinde Filistinlinin öldürüldüğünü, ambulansların vurulduğunu, gazetecilerin, kadınların, çocukların hayattan koparıldığını belirterek, yaşananları, kabul edilemez bir katliam olarak tanımladıklarının altını çizdi ve Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşların ve Almanya'nın çözüm için daha etkin bir tutum alması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDAKİ ARABULUCULUK ÇALIŞMASINI SAVUNUYORUZ

Özel, "CHP'nin yönettiği bir Türkiye, AB'ye tam üye olma noktasında çok hızlı yol alacaktır, çünkü partimizin hedefleri ve kriterleri, AB kriterlerinin de üstündedir" dedi.

Rusya-Ukrayna mesajı

Rusya-Ukrayna krizi konusunda değerlendirmelerde bulunan Özel "Rusya'nın bir önceki asrın ilk yarısında bırakılması gereken savaşla sınır değiştirme gayretini kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu çerçevede Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk çalışmasını savunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2024.04.25 16:03 - Son Güncellenme: 2024.04.25 16:03 - KARAR
A