NYT: Mobil uygulamalar kullanıcı konumlarını başka şirketlere satıyor

NYT: Mobil uygulamalar kullanıcı konumlarını başka şirketlere satıyor

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, binden fazla popüler mobil uygulamanın, kullanıcıların konum bilgilerini toplayarak izinsiz başka şirketlere sattığını ortaya çıkardı.

2018.12.10 23:36 - Son Güncellenme: 2018.12.11 00:08 - Dünya
A
NYT: Mobil uygulamalar kullanıcı konumlarını başka şirketlere satıyor

NYT, "Uygulamalarınız dün gece nerede olduğunuzu biliyor ve bunu da sır olarak saklamıyor" başlığıyla hazırladığı dosya haberinde, mobil  uygulamaların insanların hareketlerini toplayarak, izinsiz şekilde başka  şirketlere sattığını ortaya koydu.

Haberde, "Mobil konum endüstrisi, uygulamaları kişiselleştirmek ve  yakınlardaki iş yerlerinin reklamlarını göndermek amacıyla başladı ancak bu bir  veri toplama ve analiz makinasına dönüştü." ifadesine yer verildi.

Gazetenin araştırmasına göre en az 75 şirket, yerel haberler, hava  durumu ya da benzeri bilgileri almak için konum servislerini etkinleştiren  kullanıcıların uygulamaları yoluyla konum bilgilerini topluyor. Şirketler,  topladıkları bu verileri reklamcılara, perakendecilere ve hatta müşterilerinin  davranışlarını öğrenmek isteyen serbest yatırım fonlarına satıyor ya da kendisi  kullanıyor.

BİNDEN FAZLA UYGULAMANIN KONUM PAYLAŞMA KODU BULUNUYOR

Haberde kullanılan "MightySignal" adlı mobil analiz  firmasının 2018  verisine göre, binden fazla popüler cep telefonu uygulamasının bu tür veri satan  şirketler için konum paylaşma kodu bulunuyor.

Bu uygulamaların 1200 kadarının Google'ın Android sisteminde, 200  kadarının iseApple'ın IOS işletim sisteminde bulunduğu tespit edildi.

Konum merkezli mobil reklamcılık sektöründe lider konumda olan Google  veFacebook'un verileri satmadığını, kendi hizmetleri için kullandıklarını  söylediğine işaret edilen haberde, rekabet halinde olan daha küçük şirketlerin  finans kurumlarına hem verilerini hem de analizlerini sattığı belirtildi.

Piyasa araştırma şirketi Opimas'ın verilerine göre, 2020'ye kadar  finansal kurumlara veri ve analiz satan bu endüstri, yılda 250 milyon dolarlık  bir pazara ulaşacak.

KULLANICILARIN VERDİĞİ İZİNLER TARTIŞMA KONUSU

Konum odaklı reklamcılık sektörünün bu yıl 21 milyar dolara ulaştığı  tahmin edilirken, konum toplama konusunda "Weather Channel" ve "Foursquare" adlı  uygulamalar öne çıkıyor.

Bazı konum servisi şirketleri cep telefonu kullanıcılarının  uygulamaları satın alırken, konum servislerinin kullanılmasına izin verdiğini, bu  nedenle de bu verilerin kullanılmasında sıkıntı olmadığını iddia ediyor.

NYT ise haberinde kullanıcıların konumlarına izin vermesi için çıkan  uyarıların ya eksik ya da yanlış yönlendirici olduğunu ileri sürdü.

Kullanıcıların trafik bilgisi gibi uygulamalara bilgi almak için konum  kullanma izni verdiğini ancak bu durumda konumunun paylaşılacağı ya da  satılacağından haberdar edilmediği vurgulandı.

"İnsanları, verilerinin nasıl satıldığı ve paylaşıldığı konusunda  karanlıkta bırakmak haksızlık"

Haberde, ABD'de herhangi bir kısıtlama bulunmayan veri toplama ve  satışını kısıtlamak için Kongre'ye yasa tasarıları sunan Demokrat Senatör Ron  Wyden'ın görüşlerine de yer verildi.

Konum bilgilerinin, insanların psikiyatr ziyaretleri ya da kişisel  ilişkilerini de ortaya koyabileceğine dikkati çeken Wyden, "İnsanları,  verilerinin nasıl satıldığı ve paylaşıldığı konusunda karanlıkta bırakıp, bu  konuda harekete geçmelerini engellemek haksızlık." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.12.10 23:36 - Son Güncellenme: 2018.12.11 00:08 - Büşra Dikilitaş
A