Maaş zammı nasıl istenir? Zam isterken nelere dikkat etmelisiniz?

Maaş zammı nasıl istenir? Zam isterken nelere dikkat etmelisiniz?

Maaş zamlarının gündemde olduğu bir dönemdeyiz. Zam oranlarına göre kimi çalışanlar yeni iş tekliflerini değerlendirirken kimileri de maaş beklentilerini yönetime sunacak. CV ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, çalışanların maaş zammı görüşmelerinde dikkat etmesi gerekenleri anlatıyor.

2019.02.12 12:24 - Son Güncellenme: 2019.02.12 12:24 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Maaş zammı nasıl istenir? Zam isterken nelere dikkat etmelisiniz?

Maaş zamları konuşulmaya başlandı. Kimi şirketlerde zamlar maaşlara yansımaya başlamışken kimilerinde ise süreç henüz başlamadı. Son dönemde yaptığım mülakatlarda ve danışmanlık görüşmelerinde, "Yeni bir işe başlamak mı, yoksa çalışılan işte maaş pazarlığı yapmak mı daha mantıklı?" sorusu sıklıkla yöneltiliyor. İş değişikliği kararı vermeden önce, beklentilerinizi, var olan işinizin bu beklentileri ne kadar karşıladığını araştırmanız ve kararınızı buna göre vermeniz, doğru adımları atmanızı kolaylaştırır.

Hepimizin iş ve özel yaşam beklentisi farklıdır. İş değişikliği yapmadan önce, bizim için en doğru kararı vermemiz, ileride pişman olmamamızı engeller. Örneğin, aldığınız maaş sebebiyle iş değiştirmek bazen en doğru karar olmayabilir. Şöyle düşünün; yöneticiniz sizi destekliyorsa, yaptığınız işten mutluysanız, huzurlu bir çalışma ortamınız varsa bunlar iyi işaretlerdir. Eğer konu sadece maaşınız ise; en son ne zaman maaşınıza zam aldığınızı, zam konusuyla ilgili aklınıza takın tüm soruları yazın ve bunların cevaplarını bulun.  İş değiştirmek yerine maaşınızın artması için yapacağınızı konuşma vereceğiniz en doğru karar olabilir.

Zam isteyenlerin %70'i maaşında artış elde ediyor

Wall Street Journal'da yayınlanan bir haberde, PayScale'in 160 binden fazla çalışana uyguladığı anket kapsamında, zam isteyen kişilerin yüzde 70'inin maaşlarında bir miktar artış elde ettiği yer aldı. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 40'ı, maaş artışında istediklerini aldıklarını; yüzde 31'i ise istediklerinden daha azını aldıklarını söyledi. Maaş pazarlığı yapmaktan rahatsız olanlardan mısınız? Rahatsız olduğunuz konuyu ilgili kişiye aktarmazsanız, çözümün de istediğiniz şekilde olmasını beklememelisiniz.

Zam isterken nelere dikkat etmelisiniz?

Eğer aklınızdan maaş konuşması yapmak geçiyorsa, bu konuşmayı yapmadan önce mutlaka hazırlık yapmalısınız. Görüşmede, kullanacağınız cümleleri, artışı neden istediğinizi, yeni dönemde katacağınız değerleri net olarak belirlemeli ve yöneticinize bunları ifade etmelisiniz. Burada kritik olan, yöneticinizin uygun bir zamanını kollamanız. Örneğin, önemli bir satış projesinin sonrasında bu zam talebiniz, başarınızın somut göstergesi olarak sonuçlanabilir. Bu konuşmaya hazırlanırken işyerinizin kurumsallığı, maaş politikası gibi detayları dikkate almayı unutmayın. Ayrıca, maaşınızın olması gerekenden daha az olduğunu düşünüyorsanız iyileştirme de isteyebilirsiniz.

Değerinizi belirleyin

Zam konuşmasını yapmadan önce tecrübenizin ve konumunuzun iş hayatındaki değerini öğrenin.Yeni maaşınızı isterken ortalama bir değer vermek yerine, küsuratı barındıran bir ücret verebilirsiniz. Mesela 8.500 demek yerine 8.700 TL olarak belirtebilirsiniz. Küsuratlar detaylı çalışmanın göstergesidir ve bu da bir nevi satış stratejisidir.

Maaş aralığı belirleyin

Maaş zammınızı ifade ederken bir aralık belirleyerek maaş beklentinizi dile getirebilirsiniz. Bir aralık belirlemeniz, yani esnek olmanız, size pozitif bir şekilde geri dönebilir. Maaş zammını istediğiniz oranda alamayacağınızı düşünüyorsanız, yan haklarınızda bir artış/farklılık da isteyebilirsiniz.

Talebinizi kişiselleştirin

Ücret artış talebinde bulunurken size özel gerekliliklerden bahsedebilirsiniz. Çaresiz bir şekilde istemek yerine, somut örnekler verebilirsiniz.Örneğin ailenize yeni katılacak bebeğinizden bahsederek zamma neden ihtiyaç duyduğunuzu belirtebiliriz. Kişiselleştirmenin diğer yolu; sizinle aynı işi yapan meslektaşlarınızdan, sizi ayıran ve öne çıkaran yönünüzü ifade etmeniz ile olur. Eğer bu artınız firma için ayrı bir önem taşıyorsa zam isterken bunu dile getirebilirsiniz.

Sayılardan faydalanın

Maaş zammınız için pazarlık yaparken, yetkinlikleriniz, portföyünüz ve işinizle ilgili başarılarınız üzerine odaklanabilirsiniz. Geçmiş dönemde yaptıklarınızı dile getirirken sayılara yer vermeniz, somut örnekler sunmanız, ürettiğiniz projelere yer vermeniz elinizi sağlamlaştırır.

Pozitif olun

"Maaşıma zam yapmazsanız çekip giderim" mesajını vermekten kaçının. Maaşınıza artış isterken; çalıştığınız şirkete ve işinize önem verdiğinizi, bağlılığınızı ve bu ekibin bir parçası olmaktan duyduğunuz mutluluğu, samimiyetinizle yöneticinize hissettirin. Konuşmanızı yapmak için mutlaka hazırlanın.

Maaşlar, yapılan zam oranları şirket içinde en hızlı yayılan bilgidir. Eğer genele göre daha az zam aldığınızı düşünüyorsanız öncelikle sakin olun, fevri davranmayın. Öfkeyle yöneticinizle veya İK birimiyle iletişime geçmek ve gemileri yakmak yerine çözüm üretmeye çalışın. Düşünmeden alacağınız istifa kararı, mali durumunuzu oldukça sarsabilir. Çalışma hayatı ve kariyeriniz için şartları, gereklilikleri, gündeminizi, şirket içi konumunuzu ve hedeflerinizi düşünüp gerekirse yeni bir aksiyon planı çıkarın. Fevri davranmak yerine büyük resme, hedeflerinize odaklanın ve iş bulmadan işten ayrılmamaya gayret edin.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2019.02.12 12:24 - Son Güncellenme: 2019.02.12 12:24 - HABER MERKEZİ
A