Konutta en çok kazandıran şehirler hangileri? Bursa'da durum ne?

Konutta en çok kazandıran şehirler hangileri? Bursa'da durum ne?

Yüksek enflasyonun etkisiyle birçok vatandaş, birikimlerini korumak için gayrimenkul yatırımına yöneliyor. Mart verilerine göre ülke genelinde birçok şehirde konut fiyatlarındaki yıllık artış oranları, tüketici enflasyonu rakamının altında kalarak, reel anlamda alıcılarına kaybettiriyor. Bunun yanında sıralamada TÜFE'ye rağmen kazandıran şehirler de yer aldı.

2024.04.20 19:25 - Son Güncellenme: 2024.04.20 19:30 - Ekonomi - KARAR
A
Konutta en çok kazandıran şehirler hangileri? Bursa'da durum ne?

Türkiye'de son dönemde hızla yükselen enflasyonun, vatandaşları birikimlerini koruma arayışına ittiği gözlemleniyor. Yatırımcılar, enflasyonun tüketim gücünü azaltmasını önlemek için gayrimenkul alımlarına yöneliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı verilerine göre, ülkede yıllık enflasyon yüzde 68,50 olarak gerçekleşti.

Mart ayında konut satışlarında da dikkate değer bir artış kaydedildi. Toplam 105 bin 394 konutun satıldığı bu dönemde, kredili satışlardaki düşüş dikkat çekti. Yüksek faiz oranları nedeniyle kredili satışlar sınırlı kaldı ve sadece 12 bin 880 konut kredi kullanılarak alındı. Peşin satışlarda ise, özellikle altın ve dövizini bozduranların konut alımı yaptığı gözlemlendi.

DEĞER KAZANAN İLLER BELLİ OLDU

Endeksa'nın verilerine göre, son bir yıllık süreçte Türkiye genelinde konut fiyatları ortalama yüzde 57 oranında arttı. Ortalama metrekare satış fiyatı 25 bin 111 TL olarak hesaplandı. Fiyatlar her şehirde farklı oranlarda artarken, bazı şehirlerdeki değer artışı Türkiye genelindeki enflasyonun üzerine çıktı.

Yıllık TÜFE rakamının üzerinde değer artışı yaşanan başlıca şehirler arasında Hatay, Ordu, Muğla, Eskişehir, Elazığ, Ankara, Sakarya ve Aydın yer alıyor.

Ancak, bazı şehirlerdeki değer artışı ise yıllık TÜFE rakamının altında kaldı. Bu şehirler arasında Kocaeli, Yalova, Samsun, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Çanakkale, Mersin, Bursa, Diyarbakır, Antalya ve Adana bulunuyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.04.20 19:25 - Son Güncellenme: 2024.04.20 19:30 - KARAR
A