Fransa'dan İsrail'e flaş çağrı

Fransa'dan İsrail'e flaş çağrı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İsrail'e olası barış anlaşmasını tehlikeye atacak siyasetini derhal bırakması çağrısında bulunuyorum. İsrail'in bu yolda devam etmesi yanlış." dedi.

2018.09.26 00:10 - Son Güncellenme: 2018.09.26 00:21 - Dünya
A
Fransa'dan İsrail'e flaş çağrı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron, ABD'nin New York kentinde devam edenBirleşmiş Milletler (BM)  73. Genel Kurulu'na hitap etti.

Ortadoğu'da İsrail'in ve ABD'nin uygulamalarına tepki gösteren Macron,  tek taraflı kararlar alarak veya Filistinlilerin meşru haklarını ayaklar altına  alarak barışın sağlanamayacağını söyledi. Macron, "Yan yana barış içinde yaşayan  iki devletli çözüme alternatif olacak geçerli bir başka çözüm yoktur." ifadesini  kullandı.

Fransa'nın İsrail'in güvenliği için taviz vermeyen bir dostu olduğunu  dile getiren Macron, İsrail'e, iki devletli çözüm umutlarını zorlaştıracak  faaliyetlerden uzak durma çağrısında bulundu. Macron, "İsrail'e olası barış  anlaşmasını tehlikeye atacak siyasetini derhal bırakması çağrısında bulunuyorum.  İsrail'in bu yolda devam etmesi yanlış." diye konuştu.

Fransa olarak BM'nin bünyesinde bulunan kurumları desteklemeye devam  edeceklerini belirten Macron, UNESCO ve UNRWA'ya yaptıkları mali desteği de  artıracaklarını bildirdi.

Suriye krizine de değinen Fransa Cumhurbaşkanı, "Suriye'de barışı  sağlamak ve kalıcı bir siyasi çözümü inşa etmemiz gerekiyor." dedi.

 "Üçüncü bir yol, çok taraflılık"

Uluslararası alanda finans, ekonomi, iklim ve çevre konularında  krizlere yeterli düzeyde çözüm bulunamadığını belirten Macron, "Bugün  uluslararası düzeyde çok derin bir kriz yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Macron, Birleşmiş Milletler'in birçok değişikliğe ihtiyacı olduğuna  işaret ederek, "BM çaresizliğin sembolü haline gelebilir." diye konuştu. Bunun  sorumlularının, BM'ye üye ülkeler olduğunu dile getiren Macron, güçlülerin  kanununun bir ülkeyi saldırılardan korumadığını söyledi. Macron, "Bazıları  güçlülerin kanununu tercih ediyor fakat bu hiçbir halkı korumuyor. Biz üçüncü bir  yolu tercih ediyoruz, çok taraflılık." ifadesini kullandı.

2020 yılında çevre konusunda tüm ülkeleri bir anlaşmaya varmaya  çağıran Macron, ABD Başkanı Donald Trump'a yanıt olarak, Paris İklim Anlaşması'na  imza koymayan ülkelerle ticari anlaşmalar yapılmaması çağrısında bulundu.

Macron, İran ile yapılan nükleer anlaşmaya değinirken de "İran'ın  nükleer silah edinme yolunda olduğunu biliyordum. İran'ı ne durdurdu? İran  nükleer anlaşması. Bir yıl önce söylediğim gibi bugün bölgedeki tansiyonu  artırmamak ve nükleer, balistik ve bölgesel sorunları çözecek bir takvim  belirlemek gerekiyor. Bunu barış ve çok taraflılık içinde yapmak gerekiyor." diye  konuştu.

Sorunların çözülmesi için bölgesel iş birliğinin artırılması ve  ülkelerin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Macron, Suriye'de  terörle mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Macron, Suriye'de BM'nin çatısı altında barışı kazanmak gerektiğini  dile getirdi.

"Haksızlara karşı mücadele edelim"

Geçmişte yapılan hataların tekrar edilmemesi gerektiğini vurgulayan  Macron, şunları kaydetti:

"Bütün bu tek taraflılığı kabul etmeyin. Ben buna alışmıyorum. Gelecek  yüzyıllar bize bakıyor, çocuklar bize bakıyor. Beraber hareket edelim. Krizleri  çözelim. Haksızlara karşı mücadele edelim. Bunu insanca yapalım. Prensiplerimize  ve tarihimize yakışır şekilde yapalım bunu."

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.09.26 00:10 - Son Güncellenme: 2018.09.26 00:21 - Büşra Dikilitaş
A