Fibromiyalji işkolikleri etkisi altına alıyor

Fibromiyalji işkolikleri etkisi altına alıyor

Kulunç olarak da bilinen, yumuşak doku romatizması anlamına gelen "fibromiyalji" günümüzde pek çok kişiyi etkisi altına alıyor. Kesin tanı konulmasının oldukça zor olduğunu belirten Uzman Prof. Dr. Kader Keskinbora, fibromiyaljinin daha çok işkoliklerde görüldüğüne dikkat çekiyor...

2018.07.19 09:35 - Son Güncellenme: 2018.07.19 09:36 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Fibromiyalji işkolikleri etkisi altına alıyor

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Fibromiyalji; boyun, sırt, boyun, omuz ve kalçalarda bir türlü geçmek bilmeyen tutulmalar, kas ağrılarına neden oluyor. 3 aydan uzun süren yaygın kas-eklem ağrısı, vücutta bazı hassas ağrılı noktalar, yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize kronik bir hastalık olan fibromiyalji her yaşta ve her iki cinste de görülebiliyor. Ancak sıklıkla 25-60 arası ve kadınlarda, erkeklerden daha fazla rastlanıyor. Özellikle mükemmeliyetçi kadınlar ve işkolikler risk altında! 

STRES VE ENDİŞE DE NEDEN OLUYOR

Strese bağlı olarak gelişen tutulmalar, beyin ve çevre sinirler arasındaki iletimde görev alan serotonin ve adrenalin gibi bazı kimyasal maddelerde eksiklik veya bozukluğa neden olabiliyor. Vücutta ağrıalgılanmasında önemli olan bu maddelerin eksikliği üzerine eklenen, aşırı stres ve endişe ise durumu daha karmaşık bir hale getiriyor. Son çalışmalar depresyon, uyku bozukluğu ve çevresel faktörlerin fibromiyalji yakınmalarını kısır döngüye çevirdiğine dikkat çekiyor.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.07.19 09:35 - Son Güncellenme: 2018.07.19 09:36 - HABER MERKEZİ
A