Erkeklerde saç kayıplarının ne kadarı genetik?

Erkeklerde saç kayıplarının ne kadarı genetik?

Her gün biraz daha fazla saç teline veda ederek kısa süre içinde kel kalmak, özellikle genç ve bakımlı erkeklerin korkulu rüyaları arasında yer alıyor. Erkek tipi saç kayıplarında genetiğin önemi hakkında bilgi veren Saç Bakım Uzmanı Serap Öztürk Niya'ya göre erkeklerin genetik geçmişi, geleceklerinin de habercisi olabilir

2018.07.24 13:06 - Son Güncellenme: 2018.07.24 13:06 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Erkeklerde saç kayıplarının ne kadarı genetik?

Saç Bakım Uzmanı Serap Öztürk Niyasaç kayıplarında genetiğin önemli ile ilgili şunları aktardı:

"Saç kaybında saçın ve saç derisinin detaylı bir analizinin yapılması şart. Dökülmenin neye bağlı olduğu ve dolayısıyla çözüm için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ancak bu detaylı analiz sonrasında anlaşılabilir. Ancak özellikle erkek tipi saç kaybında genetiğin büyük rol oynadığı bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek. Genetik sebeplerin erkek tipi dökülmeye etkisi yaklaşık olarak yüzde 90 seviyesinde.

Özellikle 16-35 yaş aralığındaki erkeklerde saç kaybı görülmeye başlandığında ilk akla gelen faktör genetik olur. Başta anne ve baba olmak üzere amca, dayı, dede gibi yakın akrabalardan da saç dökülmesine sebep olan genin aktarılması olası. Bu bir dezavantaj olarak görünse de dökülme başlamadan önce önlem almak mümkün. Örneğin babasında kellik durumu bulunan erkekler, henüz saçlarında bir problem ortaya çıkmadan bir saç bakım uzmanından danışmanlık alabilir. Trikoloji adı verilen bilim dalının uzmanları, yalnızca saç ve saç derisi üzerine araştırmalar yapmaktalar. Saç bakım uzmanlarının her tip saç dökülmesi için önerileri de farklı. Saç kaybına karşı erkenden adım atılması sayesinde, saç sağlığı için rastgele ürünler kullanmak yerine profesyonelce hazırlanmış karışımlardan faydalanılabilir, saçlara çeşitli tedaviler uygulanabilir.

ÇEVRESEL KOŞULLAR DA ETKİLİYOR

Daha çok görsel nedenlerle endişe yaratan saç kayıplarının tek nedeni elbette genetik değil. Çevresel etkilerin saç sağlığı üzerindeki önemi atlanmamalı. Sık yapılan ve kısa sürede çok kilo verdirmeyi hedefleyen şok diyetlerden strese, yanlış beslenmeden düzensiz uyku alışkanlığına kadar insan bedenini olumsuz yönde etkileyen her şey saçları da etkileyebilir. Saç ve saç derisinin de kan dolaşımından ve metabolizmadan beslendiği düşünülürse bu faktörlerin de saç kaybına sebep olabileceği sonucuna varılmış olur.

Özellikle kan ya da hormon seviyelerini etkileyen belirli bir rahatsızlığın da saç kaybı ile sonuçlanması olasıdır. Bu noktada kadın ya da erkek, genç ya da yaşlı olunması fark etmez. Ciddi seviyede seyreden saç kaybı; her zaman çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir konu."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.07.24 13:06 - Son Güncellenme: 2018.07.24 13:06 - HABER MERKEZİ
A