CHP'den 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti! Bursa milletvekilleri...

CHP'den 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti! Bursa milletvekilleri...

CHP'den 15 milletvekili, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla istifa ederek İyi Parti'ye katıldı. Bu hamle ile İyi Parti, Meclis'te grup kurma sayısına ulaşarak seçimlere doğrudan katılma hakkı elde etmiş olacak. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te düzenlenen basın toplantısında o 15 ismi açıkladı. İYİ Parti'ye geçen isimler arasında Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın da bulunuyor.

2018.04.22 13:10 - Son Güncellenme: 2018.04.22 19:42 - Siyaset
A
CHP'den 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti! Bursa milletvekilleri...
05:23 CHP'den 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti! Bursa milletvekilleri...

İLGİLİ VİDEO

CHP'den 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti! Bursa milletvekilleri...

06:53 CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 24 Haziran'da daha güzel bir Türkiye'ye uyanacağız

İLGİLİ VİDEO

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 24 Haziran'da daha güzel bir Türkiye'ye uyanacağız

CHP ve İYİ Parti yapılan görüşmeler neticesinde anlaştı. CHP'li 15 milletvekili parti kararıyla istifa ederek İyi Parti'ye katıldı. Bu hamle ile İYİ Parti'nin TBMM'de grup kurarak seçime girmesinin sağlanacak. 15 CHP'li milletvekili ile birlikte mecliste 5 milletvekili olan İYİ Parti TBMM'de grup kurma sayısına ulaştı.

Seçim Kanunu'na göre, bir partinin seçime katılabilmesi için, "İllerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gruplarının bulunması şartını" yerine getirmesi gerekiyor. İYİ Parti'nin, 6 ay şartına takılması durumunda, TBMM'de grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili şartının yerine getirilmesi için en az 15 milletvekiline daha ihtiyaç bulunuyor. Şu anda İYİ Parti'nin Meclis'te 5 sandalyesi bulunuyor. Meclis'te 20 sandalyeyi bulursa, İYİ Parti seçimlere doğrudan katılma hakkına kavuşacak.

HANGİ VEKİLLER İYİ PARTİ'YE GEÇİYOR?

İstifa ederek İyi Parti'ye katılan milletvekilleri ise şunlar:

"Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güler ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş."

İYİ PARTİ'YE GEÇEN VEKİL KONUŞTU

CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye katılan Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, istifaya ilişkin konuştu. Demirtaş şöyle dedi: AK Parti ve MHP tarafından bir kumpas var, biz bu kumpası boşa çıkarmak ve Türkiye'nin önünü açmak için İYİ Parti'ye geçiyoruz. Seçilmesek de önemli değil, koltuğun önemi yok. Karar aşamasında Grup Başkanvekillerimizin değerlendirmesi oldu ve 15 vekil belirlenerek adımlar atıldı. Türkiye'nin içinde bulunduğu demokrasi sıkışıklığının önünü açmak için bu adım atılıyor. CHP'den istifa edip üyelik belgelerimizi (İYİ Parti'ye) verdik.

CHP'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te açıklama yaptı:

"Erdoğan anayasayı kanunları çiğnemek konusunda tereddüt göstermiyor. Türkiye'nin bütün kurumlarını yönetmeyi bir alışkanlık haline getirdi. Seçimlere katılabilecek partiler bellidir. YSK'nın hangi siyasi partilerin seçimlere katılabileceği ile görüş İyi Parti tarafından olumlu olmasına rağmen karar alınaması siyasidir.

Biz CHP olarak demokrasi ayıbına karşı arayışımızı sürdüreceğiz. YSK'nın değerli üyelerinin OHAL baskısına maruz kalmamalarını istiyoruz. Demokrasi herkes için. Bu sebeple demokrasinin kazanması için siyasi değil ama demokratik bir tasarrufla 15 milletvekili partimizden istifa edip İyi Parti'ye katıldılar."

BÜLENT TEZCAN ŞUNLARI SÖYLEDİ:

15 arkadaşımız bir parti göreviyle CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçmişlerdir. Bu, tarihi bir sorumluluk tarihi bir görevdir. tarih onları partilerinden ayrılan değil partisinin verdiği görev nedeniyle demokrasiyi kurtaran kahramanlar olarak yazacaktır.

Bu, zor bir görevdir. Bu attığımız adım demokrasinin önüne kurulan tuzağı temizleme adımıdır.

Bu tuzak dünkü YSK'daki tartışmayla açığa çıkmıştır. Kurul bir karar veremedi. Çok basit bir karar her seçimde kolaylıkla verilir. Kurul'un bu kararı pazartesiye ertelemesi sinsi planlar olduğunu göstertiyor.

81 milyon vatandaşın sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz. Kavganın bile mertçe olanı makbuldür. Ve şimdi bu noktada mertliği bozacak adımlar atmanın peşindesiniz er meydanı şartların yaratmak bizim görevimiz.

15 arkadaşımız fedakarca bu adımı attılar. Bu karar Türkiye'yi demokrasiye taşıma kararıdır. 24 Haziran'a kadar başka tuzakların da kurulabileceğini biliyoruz. Bu halede olduğu gibi bundan sonraki süreçte de CHP büyük demokrasi davasını zafere ulaştırmak için CHP gerekli her adımı atacaktır.

B PLANI 

İyi Parti'nin büyük kongresini yaptığı tarih itibariyle 24 Haziran'da yapılacak seçimlere katılamayacağı iddia edilmişti. 

15 CHP'li milletvekilinin istifa ederek İyi Parti'ye geçmesiyle, İyi Partili milletvekili sayısı 20'ye ulaşacak. 15 CHP'li milletvekilinin katılımıyla İyi Parti, Meclis'te grup kurma sayısı olan 20 milletvekiline ulaşarak seçimlere doğrudan katılma hakkı elde etmiş olacak.

Siyasi partiler kanununun 36'ncı maddesine göre bir partinin seçime katılabilmesi için "illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması" gerekiyor.

"ACİL KAYDIYLA ARANDIK"

CHP ile İYİ Parti anlaşmasının perde arkasını CHP'den İYİ Parti'ye geçen Kayseri Milletvekili Çetin Arık anlattı.

CHP'den İYİ Parti'ye geçen Kayseri Milletvekili Çetin Arık, "Dün gece CHP Genel Merkez'den acil kaydı ile aradığını ve apar topar gece yarısı Ankara'ya geldiğini söyledi. Arık, "Genel Merkez'de çalışkan, partisine bölgede sahip çıkan, parti disiplinine uyan ve sevilen milletvekillerine demokrasimiz için bir görev verildiği söylendi. Daha doğrusu Genel Başkanımızın ülkemizin ve demokrasimizin geleceği için bir fedakarlık istediği bildirildi ve ülke demokrasimiz için, vatanımız için geleceğimizin teminatı gençlerimiz için bir bedel ödedik. Buruk bir şekilde CHP'den İYİ Parti'ye geçmiş bulunuyorum. Ancak, kurgulanan oyunu bozmak için İYİ Parti'ye geçmiş bulunuyorum. Ülkemiz adına yaptığımız bu siyasi fedakarlığı umarım herkes anlayışla karşılayacaktır" dedi.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.04.22 13:10 - Son Güncellenme: 2018.04.22 19:42 - Aysın Komitgan
A