Bursalılar meslek ve imam hatip liselerini tercih etmedi

Bursalılar meslek ve imam hatip liselerini tercih etmedi

Bursa'da lise dönemi 3'üncü nakil yerleştirmeleri açıklanmasına rağmen 3 binin üzerinde öğrenci istedikleri bölüme yerleşemedi. Bununla birlikte meslek ve imam hatip liselerinin kontenjanları boş kaldı.

2018.09.07 08:42 - Son Güncellenme: 2018.09.07 09:07 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursalılar meslek ve imam hatip liselerini tercih etmedi
03:04 Bursalılar meslek ve imam hatip liselerini tercih etmedi

İLGİLİ VİDEO

Bursalılar meslek ve imam hatip liselerini tercih etmedi

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Lise yerleştirme döneminin 3'üncü nakil döneminin sonuçları açıklanmasına rağmen Bursa'da 3 binin üzerinde öğrenci herhangi bir okula yerleşemedi. Konu ile alakalı konuşan Eğitim-iş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, "Ancak meslek liselerinde ve imam hatip liselerinde boş kontenjan olmasına rağmen öğrencilerimiz herhangi bir okula yerleşemiyorsa buradan şu sonucu çıkartmalıyız ki; Öğrencilerimiz aslında meslek ve imam hatip liselerine gitmek istemiyor" dedi.

Yeterli sayıda anadolu lisesi kontenjanı açılmalı

Yeni gelen sistemin temel vaadinin herkesin istediği okula yerleşmesi olarak duyurulduğunun altını çizen Özkan Rona, "Oysa ki yeni gelen sistemin temel vaadi, herkesin istediği okula gideceği üzerineydi. Burada Milli Eğitim yetkililerin Bursalı öğrenciler için yapması gereken şey; Bakanlığın bu vaadini yerine getirmeleri ve açıkta bekleyen, anadolu lisesi kontenjanı bulamadığı için herhangi bir okula yerleşemeyen 3 binin üzerinde öğrenci için yeterli sayıda anadolu lisesi kontenjanı açmalıdır" sözlerini kullandı.

"Kontenjanlar boş kaldı"

Bursa'da bulunan meslek ve imam hatip liselerinin kontenjanlarında önemli boşluklar olduğunu kaydeden Rona, "Bugün Bursa için açılan 13 bin 500 meslek lisesi kontenjanından 4 bin 550'si halen boş durmaktadır. Yine imam hatip liseleri için açılan 4 bin 800 kontenjanın 2bin 125'i boş durmakta. Ancak buna rağmen halen daha herhangi bir okula yerleşmeyen 3 binin üzerinde öğrenci yerleşebilecek okul türünde kontenjan beklemekteler" dedi.

"Boş olan meslek ve imam hatip liseleri anadoluya çevirilsin"

Sorunun çözümü için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilerin atmaları gereken adımlardan da bahseden Eğitim-iş Sendikası Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, "Sorunun çözümü için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yapması gereken çok önemli bir iş var. İmam hatip liselerinde yüzde 50'den daha fazla boş kontenjanı olan 20 imam hatip lisesini, yüzde 50'den fazla boş kontenjanı bulunan 22 meslek lisesini derhal öğrencilerin istediği okul türü olan anadolu liselerine dönüştürmeleri ve öğrencilerimizin istedikleri okulda eğitim görmelerini sağlamaları" ifadelerini kullandı. Velileri ve Milli Eğitim yetkililerini de uyarak Rona, "Velilerimizi ve Milli Eğitim yetkililerini bir konuda uyarmak istiyoruz. Öğrencilerimiz şayet istedikleri türdeki okullara yerleşeömezlerse 4'üncü nakil döneminden sonra Milli Eğitimin kuracağı bi komisyon eliyle kontenjanı boş bulunan anadolu ve imam hatip liselerine yerliştirilecekler" şeklinde konuştu.

"Kendi çocukları yerine koysunlar"

Bir çocuğun istemediği bir okul türüne gitmesinin onun baştan başarısız olacağını ve yetkililerin bu çocukları kendi çocuklarının yerine koymması gerektiğini vurgulayan Rona, "Şayet öğrencilerin istemediklere okullara yerleştirilmelerinin onların eğitim yaşantılarına bir katkısı olacağını düşünüyorsa Milli Eğitim yetlilileri, bu okullara önce kendi çocuklarıyla boşlaukları doldurma yoluna gitmeliler. Şayet kendi çocuklarının zorla yerleştirildikleri okullarda başarılı olamayacaklarını düşünüyorlarsa halkın çocuklarına da böylesine bir haksızlığı yapmaktan vazgeçmeliler ve yeterli kontenjanı açarak öğrencilerin ihtiyaç duydukları, yerleşmeyi talep ettikleri okullara yerleşmelerini sağlayıp 4'üncü nakil döneminde Bursa'nın liseye yerleşmek için bekleyen yüzde 10'luk bir dilimin istediği okula yerleşmesini sağlamalılar" sözlerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.09.07 08:42 - Son Güncellenme: 2018.09.07 09:07 - HABER MERKEZİ
A