Bursa Ticaret Borsası ekonomiyi konuştu

Bursa Ticaret Borsası ekonomiyi konuştu

Bursa Ticaret Borsası'nın (BTB) belli aralıklarla ve farklı konuşmacıların katılımıyla düzenlenmeyi planladığı Ekonomi Sohbetlerinin ilki yapıldı.

2018.10.01 11:45 - Son Güncellenme: 2018.10.01 11:46 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Ticaret Borsası ekonomiyi konuştu

FED Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz'ün konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Kent Konseyi Koza Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, Bursa Ticaret Borsası Başkan Vekili İbrahim Özhan, yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile borsa üyelerinin yanı sıra Uludağ Üniversitesi İktisat Topluluğu üyeleri de katıldı.

Toplantıda konuşan Bursa Ticaret Borsası Başkan Vekili İbrahim Özhan, dünyanın bir ucundaki gelişmelerin veya açıklamaların tüm ekonomiyi etkileyebildiğini ve bunları uzmanlarla konuşup olumlu olumsuz etkilerinin değerlendirilmesinin iş dünyasının gelecek planları açısından faydalı olacağını söyledi. Özhan, gelişmelere göre alınabilecek pozisyonlar, paranın maliyeti, faiz kararları, gümrük vergileri, küreselleşme, teknolojik ve siyasal gelişmeler gibi konularda uzmanların fikirlerini alan iş dünyasının daha sağlıklı yol alacağını vurguladı.

"HERŞEYİN EKONOMİK KARŞILIĞI VAR. BİLİNÇLİ VE HIZLI OLMALIYIZ"

Özhan şunları söyledi: "Bir süredir küreselleşmeyi konuşuyoruz, teknolojik gelişmeleri takip ediyoruz. İklim değişikliklerinin tarımsal üretime etkilerini değerlendiriyoruz. Bunların hepsinin üretimden istihdama ve dış ticarete kadar ekonomik bir karşılığı bulunuyor. Zamanın ruhunda artık 'hız' sözcüğünün var olduğunu biliyoruz. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişilerle, doğru işi yapabilmek için, eskilerin '3 (i)' olarak ifadesiyle; istişare, ittifak ve ikna gerekiyor. İşte biz bu toplantıları istişare amaçlı düzenliyor olacağız. Özellikle bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Meclis Başkan Vekilimiz Gökhan Onur`a da teşekkür ediyorum umarım iş dünyası adına faydalı olur."

"TÜRKİYE AKŞAMLARI 38 DERECE ATEŞLE YATIP SABAH KALKTIĞINDA TOP OYNAYABİLEN ÇOCUK GİBİ"

Günün konuk konuşmacısı olan FED Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz de güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Ülkenin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğini ama gelecek adına karamsar olunacak bir durumun olmadığını ifade eden Şahinöz, "Türkiye akşamları 38 derece ateşle yatıp sabah kalktığında top oynamaya giden bir çocuk gibidir. Devletiyle, milletiyle, bankası, reel sektörüyle hep birlikte el ele verirsek bu geçişi daha yumuşak atlatabiliriz" diye konuştu.

"KASIM TEMKİNLİ OLUNMASI GEREKEN BİR AY"

Kasım ayının dünyadaki siyasal ve ekonomik gelişmeler nedeniyle kritik bir ay olduğunu söyleyen Şahinöz, "Dünyada dolaşımdaki paranın yüzde 69'u dolar. ABD'nin de bu dolar hegemonyası sayesinde kabaca kullandığı büyük bir gücü var. Uluslararası siyasette ve ekonomide oldukça belirleyici bir rol üstleniyor. Kasım ayı temkinli olunması gereken bir ay. Türkiye'nin dış borcunun olduğu, ABD'de kongre ara seçiminin olacağı, FED 'in faizleri daha da arttıracağı ve İngiltere'nin AB'den çıkış sürecinin yaşanacağı bir zaman. Uluslararası siyaseti de iyi okumak lazım" dedi.

"2 SEKTÖR İHTİYATLI OLMALI"

"Merkez Bankası arttırdığı faizlerle piyasa faizleriyle aynı aşamaya geldi. Artık faiz artışıyla bazı şeyleri çok değiştirme şansımız kalmadı" diyen Şahinöz iki sektörün daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. Şahinöz sözlerini şöyle noktaladı: "İnşaat ve enerji sektörlerindeki iş insanlarımızın daha ihtiyatlı davranması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde satılan konutların yaklaşık 3'te 1'i ipotekli konut satışlarıdır. Konut kredi faizleri arttı ancak talep azaldı. Konut satışları düşerken fiyatları da düşmeye başladı. O yüzden sektör temsilcileri daha temkinli olmalı. Bir diğer kritik sektör de enerji. Enerji sektörünün girdileri dövizle, çıktıları ise Türk Lirası bundan dolayı bu sektörde faaliyet gösteren tüm işletmelerimizin de planlamalarında dikkatli olmalarında büyük fayda var"

Program sonunda Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın ve Bursa Ticaret Borsası Başkan Vekili İbrahim Özhan tarafından Erkin Şahinöz'e günün anısına Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin Bursa İpeğini yeniden canlandırmak için hizmete açtığı, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi tarafından hazırlanan ipek tablo hediye edildi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.10.01 11:45 - Son Güncellenme: 2018.10.01 11:46 - HABER MERKEZİ
A