Bursa Orhangazi Belediyesi'ne ders gibi karar!

Bursa Orhangazi Belediyesi'ne ders gibi karar!

İlçe kamuoyu tarafından bilindiği gibi, Bursa İdare Mahkemesi Orhangazi Belediye Başkanına Timsah Arena'da loca kiralama yetkisi veren Belediye Meclis kararını daha önce iptal etmişti. Bunun üzerine Belediye bu karara karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Bu itiraz ders gibi bir kararla reddedilip; karar onandı.

2018.01.11 13:44 - Son Güncellenme: 2018.01.11 13:45 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Orhangazi Belediyesi'ne ders gibi karar!

Belediyenin itirazları arasında Av. Erol Çiçek'in dava ehliyeti olmadığı gerekçesiyle davacı bile olamayacağı iddiası da vardı. 5393 sayılı Belediye Kanununun "Hemşehri Hukuku" başlıklı 13.maddesinde; herkesin ikamet ettiği beldenin hemşehrisi olduğu; hemşehrilerin belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme hakkına sahip olduğu; gerekçesiyle, mahkeme bu itirazı öncelikle reddetti. Çiçek, yaptığı açıklamada, bu itirazın AKP'nin şeffaf ve katılımcı bir yönetimden değil, dar alanda, kendi yandaşları arasında kısa paslaşmalardan yana olduğunu gösterdiğini ve gerçek yüzünü ortaya koyduğunu belirtti.

Karara göre; hemşehriler belediyenin her türlü kararları konusunda bilgi isteyebilir, belediyeden bu kararları alırken kendilerine de söz hakkı verilmesini talep edebilir ve bu kararlara karşı da dava açabilir.

Mahkeme, davacıya ilişkin bu itirazı reddettikten sonra, davanın esasına girmiş ve Belediye Kanunun 14. maddesine göre, belediyece yerine getirilecek hizmetlerin mahalli ve müşterek nitelikte olması gerektiği, hizmetin yerine getirilmesi sırasında belediyenin mali durumu ve hizmetin ivediliğine göre öncelik sırasının belirlenmesi gerektiğine karar verdi.

Mahkeme, mahalli müşterek ihtiyaç kavramını Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında geçen "herhangi bir yerel yönetim biriminin sınırları içerisinde yaşayan kişi, aile, zümre ya da sınıfın özel çıkarlarını değil aynı yörede birlikte yaşamaktan doğan eylemli durumların yarattığı, yoğunlaştırdığı ve güncelleştirdiği, özünde yerel ve kamusal hizmet karakterinin ağır bastığı ortak beklentiler" şeklinde açıklanmıştır. Yani, loca kiralama işinin hem mahalli (Belediye sınırları alanında) hem de müşterek (ilçe halkının bütününü) ilgilendiren bir kamusal işlem olmadığına karar vermiştir. Belediye loca kiralayamayacağı gibi, cami önünde, cami cemaatine simit ve meyve suyu da dağıtamaz.

Kararı yorumlayan Av. Erol Çiçek, Mahkemenin ders gibi bir karar verdiğini ve belediyelerin mahalli ve müşterek ihtiyaçları karşılarken, mali durumlarına ve hizmetin öncelik sırasını da dikkat etmek zorunda olduklarını belediyelere hatırlattığını; söyledi. Orhangazi özelinde kararın dediği şu; "Belediye temizlik işçileri ve maaşlarını alamazken; sen Belediye olarak önce kasana bak; sonra da yapacağın hizmetin önceliğini tespit et." Çiçek, Belediye Meclisi'nin ve AKP'li Belediyenin icraatlarına bakıldığında bu kıstasların hiçbirine uyulmadığını ve Belediye'nin çiftlik gibi yönetildiğini; Belediye Meclis kararlarının Belediye bütçesinde ciddi zararlara sebep olduğunu ve bunların en önemlisinin ise, Componenta ek tesisinin yıkımı gereğinin, belediyeyeye vereceği zarar olduğunu; söyledi. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.01.11 13:44 - Son Güncellenme: 2018.01.11 13:45 - HABER MERKEZİ
A