Bursa gerçekten de yaşam standartları yüksek bir şehir mi?

Bursa gerçekten de yaşam standartları yüksek bir şehir mi?

Dünya genelinde binlerce kentin yaşam kalitesi standartlarına göre değerlendirip her yıl 'Yaşam Kalitesi En Yüksek Şehirler' listesi oluşturan uluslararası derecelendirme kuruluşu Numbeo'da Bursa, Dünya'da 28'inci Türkiye'de de 1'inci sırada yer alarak yaşanılabilir en iyi şehir olmuştu.Konu ile alakalı açıklama yapan Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi, Halk Sağlıkçı Dr. Kayıhan Pala, "Türkiye'de havası en kirli 4'üncü sırada olan Bursa nasıl yaşam kalitesi en yüksek şehir oluyor" dedi.

2018.09.25 10:53 - Son Güncellenme: 2018.09.25 13:03 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa gerçekten de yaşam standartları yüksek bir şehir mi?
02:23 Bursa gerçekten de yaşam standartları yüksek bir şehir mi?

İLGİLİ VİDEO

Bursa gerçekten de yaşam standartları yüksek bir şehir mi?

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Numbeo adlı site her yıl yaşam kalitesi en yüksek şehirleri yayınlıyordu. Yapılan anket sonucunda da Bursa, Türkiye'nin en yaşanılabilir kenti seçildi, bunun hakkında açıklamalarda bulunuldu. Konu ile alakalı araştırma yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi, Halk Sağlıkçı Dr. Kayıhan Pala, "Herhangi bir kişinin internetten fikrini belirterek yayınlanmış bir veriden yola çıkarak Bursa'yı en yaşanılabilir kent olarak ilan etmek doğru bir yaklaşım değil" dedi. Siteye giren herkesin oy vererek şehirlerin endeksleriyle oynayabileceğinin altını çizen Dr. Kayıhan Pala, "Son birkaç haftadır Bursa, Türkiye'nin en yaşanılabilir kenti olarak ön plana çıkartılıyor. Hatırlayanlar olanlar olacaktır. Geçen yıl da böyle bir haber çıkmıştı. Görevden ayrılan sayın Recep Altepe Büyükşehir Belediye Başkanı iken bütün Bursa'ya ' Türkiye'nin en yaşanılabilir kentindesiniz' diye bunun reklamını yapmıştı. Ben de bir bilim insanı olarak acaba hangi parametrelere göre nasıl bir değerlendirme ile bu yapılmış diye girip baktığımda hayret verici bir sonuç ile karşılaştım. Bir web sayfası var ve o web sayfasına isteyen herkes dışarıdan veri girerek oradaki kentlerin düzeylerini değiştirebiliyor. Ben de bir veri girerek Bursa'nın hava kirliliğinde pek de iyi olmadığını o web sitesinde göstermiş oldum. Geçen yılki veriler 19 kişi ila 50 kişinin veri girmesine dayalı yapılıyordu. Bu sene biraz daha rakamlar yüksek. Ancak sonuç olarak herhangi bir kişinin internetten fikrini belirterek yayınlanmış bir veriden yola çıkarak Bursa'yı en yaşanılabilir kent olarak ilan etmek doğru bir yaklaşım değil" ifadelerini kullandı.

Bursa hava kiliğinde 4'üncü sırada

Bu değerlendirmeyi yapabilmek için iki tane bilimsel gerçek olduğunu belirten Dr. Pala, "Yalnızca iki tane gerçek veri Bursa'nın aslında yaşam açısından çok sıkıntı bir kent olduğunu ortaya koyuyor. Bunlardan bir tanesi de hava hava kirliliği. Ne yazık ki Bursa Türkiye'de hava kirliliğinde 4'üncü sırada. Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre Bursa'daki yıllık hava kirliliği oranı 4 kat daha yüksek. Dolayısıyla erken ölümlerin, çok sayıda hastalanmaların kaynağı olan bir hava kirliliği ile Bursa karşıı karşıya. Bursa nüdusü 3 milyon civarında. Bu nüfusun ancak 3'te ikisinden biraz fazlası arıtılmış su ile gündelik hayatlarını sürdürebiliyor" şeklinde konuştu

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.09.25 10:53 - Son Güncellenme: 2018.09.25 13:03 - HABER MERKEZİ
A