Bursa'da Sevgililer Günü uyarısı: Bu hediyelerden almayın

Bursa'da Sevgililer Günü uyarısı: Bu hediyelerden almayın

Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği Başkanı Sibel Akıncı, her yıl Sevgililer Günü'nde hediye olarak alınan binlerce kedi, köpek gibi hayvanın bir süre sonra sokağa atıldığına dikkat çekti. 

2019.02.13 09:08 - Son Güncellenme: 2019.02.13 09:57 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da Sevgililer Günü uyarısı: Bu hediyelerden almayın
06:03 Bursa'da Sevgililer Günü uyarısı: Bu hediyelerden almayın

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da Sevgililer Günü uyarısı: Bu hediyelerden almayın

Hayvanlarla Yaşam Derneği Başkanı Sibel Akıncı, karne, doğum ve özel günlerde kesinlikle bir hayvan hediye edilmemesini isteyerek, "İnsan dostunu para ile satın alamaz. Bir insan gerçekten hayvan bakmak istiyor mu, sorumluluklarını kaldırabilecek mi, bunu iyi bilmek gerekiyor" dedi. 

İnsanların pet-shop vitrinlerinde gördükleri hayvanların küçükken daha sevimli görüldüğünü anlatan Akıncı, "Fakat evin içerisine girdiklerinde tüy dökme başlıyor. Belirli egzersizleri var, ihtiyaçları var, düzenli aşıları var, mamalarının alınması, aşılarının muntazam yaptırılması gerekiyor. Bir insan evcil hayvan bakmaya hazır değilse, bunları kaldıramıyor ve kısa zamanda alındığı yere geri vermek istiyor. Ancak pet-shoplar satılan hayvanları geri almıyor. Ardından ya barınakta veya sokakta birçok çaresiz hayvan görmeye başlıyoruz.

Terk edilme sebeplerinin en başında ben bunu aldığımda küçüktü şimdi büyüdü, alerjim çıktı, eşim, sevgilim, ailem istemiyor gibi bahaneler geliyor. Bir kere evin içerisinde büyük köpeklerin bakılması çok uygun değil. Eğer egzersiz ihtiyaçları karşılanmazsa ev o cana hapsoluyor. Bir insan eğer evcil hayvan almak istiyorsa, önce eğer evcil hayvan bakan birisi varsa onun evinde bakmış olduğu kedi, köpek, tavşan ne istiyorsa bununla ilgili ufak bir tecrübe yaşamalı, kısa süreli de olsa bakmayı denemeli.

Bakabileceğini düşünebiliyorsa ondan sonra evcil hayvan almalıdır. Ayrıca hayvan almak isteyen, sahiplenmek isteyenler pet-shoplardan yüksek fiyatlara alabileceği hayvanları barınaklardan ücretsiz olarak sahiplenebilirler. Dışarı bırakılan bu hayvanlar bazen kötü niyetli insanların tecavüzüne veya şiddetine maruz kalabiliyor. Bu tip haberleri sosyal medyada ve haberlerde görebiliyoruz. Dünyada bu tür olayların ciddi anlamda arttığını biliyoruz. Yabani hayvanlara bunu yapmak zorken, evcil hayvanlar insanların kendilerini seveceğini düşünürken şiddete uğrayabiliyorlar. Şu anda yürürlükte olan 5199 sayılı kanun hayvanları koruyamamakta. Mecliste de bir taslak var, uzun zamandır bekleniyor, çok acil çıkması gereken kanun bu. Sosyal medyada köpekler tarafından ısırılma haberlerinin gündemde olması bu kanunun çıkmasını olumsuz etkiliyor" diye konuştu. 

Bursa'da hayvanlarını alıp konsere böyle gittiler 

Bursa'da hayvanlara özel konser verildi. Kedisini, köpeğini, ördeğini, kuşunu kapan hayvanseverler can dostları için konsere koştu. Sanat müziği ziyafeti çeken hayvanların müziğin etkisiyle zaman zaman uyukladıkları gözlendi. 

Hayvanlarla Yaşam Derneği ile Uludağ Sanat Derneği işbirliğinde düzenlenen can dostlara özel konserde renkli görüntüler yaşandı. Konsere kedi, köpek, ördek ve kuş cinsi çok sayıda hayvan seyirci olarak katıldı. 

Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği Başkanı tarih öğretmeni, köşe yazarı Sibel Akıncı düzenlenen konserde sokak hayvanları ile ilgili farkındalık oluşturmak istediğini belirterek, "Bu konserle insanlara hayvan sevgisini, hayvanlarla yaşamın ne olduğunu öğretmek istiyoruz. Bu tür konserleri her yıl geleneksel hale getirip tekrarlamak istiyoruz. Çünkü toplumumuzda böyle bir bilinç oluşmuş durumda değil. İnsanlar hayvanlardan çok korkuyor. Sokaklardan toplatılıyor ama onlar bizim can dostumuz. Yılardır biz onlarla birlikte sokakları dünyayı paylaşıyoruz. Onlarla yaşamayı inşallah öğreneceğiz" dedi. 
Konsere papyon taktığı ördeğini getiren bir hayvansever ise ördeğinin diğer hayvanlarla uyum içerisinde konser dinlemesinden memnun olduğunu, ancak ördeğin sanat müziğinin etkisiyle konser sırasında uyukladığını söyledi. 

Bursa Devlet Korosu Ses Sanatçısı Hilmi Bozdemir ise "Türk müziğimizin hayvanlar üzerinde de olumlu etkisi var. Evinizde bir müzik varsa eğer orada yetişen çiçekler daha hoş olur, daha bir keyifle açar ve gelişir hayvanlara müzik dinlettiğiniz zaman hayvanlar daha sakin olurlar, hatta hayvan yetiştirme çiftliklerinde klasik müzikler dinletilir. "Rahat olsunlar ki üremeleri gelişmeleri daha verimli olsun" diye ve insanlar üzerinde de iyileştirici etkileri var. Türk müziğimizin iyileştirici birleştirici toplumumuza faydalı etkisi var" dedi. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.02.13 09:08 - Son Güncellenme: 2019.02.13 09:57 - HABER MERKEZİ
A