Bursa'da İhracatın Yıldızları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Bursa'da İhracatın Yıldızları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni gerçekleştirildi.

2024.04.18 15:55 - Son Güncellenme: 2024.04.18 17:00 - Bursa Bölge - CEREN SÜMBÜL
A
Bursa'da İhracatın Yıldızları Ödül Töreni gerçekleştirildi

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, Uludağ İhracatçıları Birlikleri Konferans Salonu'nda yapıldı.

Gerçekleştirilen ödül törenine Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, Bursa Vali Vekili Hamdi Bolat, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve iş insanları katıldı.

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni başlamadan önce gelen katılımcılara ikram ve kokteyl sunumu gerçekleştirdi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, "ihracat çok önemli ülkemiz için. Geçtiğimiz yıl gerçekten biz yaş meyve sebze sektörü olarak öngörümüzün çok çok üzerinde bir rakama ulaştık. Yani ben bir başkan olarak bir hayal ettim, hayallerimi aşan rakamlar üzerine çıkan bir ihracat rakamıyla bizleri karşılaştırdığınız için bir kez daha sizleri takdirle kutlamak istiyorum. 204 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Sanıyorum herhalde bir ivme kazandı bu iş. Herhalde  bu mutluluk, bu hırs bu yıla da yansıyacak. Şu aya kadar geldiğimiz döneme baktığımızda  herhalde biz  bu yıl öngörümüzü doğru  kurgulayamadık. Çünkü yüzde 20'-23'lük  bir artışla yaklaşık olarak 44 milyon dolarla geçen yılla karşılaştırdığımızda bir farkla bir rakama ulaştık. Gerçekten çok önemli" dedi. 

"YENİŞEHİR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Başkan Yazgan, "Sayın Valim de burada. Yenişehir bizim için çok çok önemli. Ve Yenişehir'e bir havalimanı yapıldı. Ama bu kurgulanan havalimanının amaçları aslında oradaki  tarımsal üretimin kargo taşımacılık için kullanılmasıydı. Bugüne kadar ne yazık ki bu amaç doğrultusunda yeteri kadar kullanılamadı. Zaman zaman biz Türk Hava Yolları'yla toplantılar yaptık. Ama az önce aldığım, Bursa'mızın  ticaretin önder birimlerinden  bir kuruluşumuz aracılığıyla bir  hava yolu şirketiyle eğer yeterli miktarda bir ürünün konusunda dönemsel olarak garanti edilmesi durumunda Türk havaları dışında başka bir sivil havacılıkla uzak doğu coğrafyasını bu ürünlerimizi taşımak konusunda gerekli kolaylıklarını sağlanabileceği haberini aldık. Ben bunları sizlerle paylaşmak istiyorum" şeklinde konuştu.

"BUNUN SEBEBİNİ ANLAMAMIZ LAZIM"

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu ardından kürsüye çıkarak söz aldı. Kamiloğlu, "Öncelikle ben size bizim ihracatımızdan biraz bahsedeyim. Bizim meyve sebze mamülleri ihracatımız 2 milyar 700 yüz milyon dolar civarında düşündüğünüz zaman 6 milyar dolar tutarında meyve sebze ihraç ediyoruz. Meyve sebze ve mamüllere ihraç ediyoruz.  Türkiye'nin toplam tarım müdürlüğü ihracatı ve 32 milyar dolar civarındadır. Hollanda 84 milyar dolardır. Büyüklüğüde  bizim Konya kadardır. Dolayısıyla bizim şapkamızı önümüze koyup bir takım hesaplar yapmamızın zamanı geldi. Neden dünyanın en değerli arsasının üzerinde,  bakın dünya haritasında bizim toprağımızdan daha değerli bir toprak var mı? Dünyanın yıldızı bir ülkede yaşıyoruz. Ama maalesef bu gelişmeler bugüne kadar geliştirebilmiş değil. Bunun sebeplerini görmemiz, anlamamız lazım" dedi.

"ENFLASYONU KONTROL ETMENİN TEK BİR YOLU VAR"

Başkan Kamiloğlu, "Türkiye'nin toplam ihracatında da  meyve sebze mamulleri ihracatında da 2023'te 4.3 oranında bir düşme oldu. Şimdi  düşmenin 2 tane sebebi var. Birincisi döviz kurunun baskı altında olması. Ama ondan da daha önemlisi ben 50 yılda hiç görmedim, gören varsa söylesin. Hiçbir hükümet üretilmiş ürüne bir şekilde ihracatının kota kısıtlama koymadı.  Kısıtlamalar ihracatımızın geriye düşmesine sebep oldu. Tütünümüz yok oldu bizim. Pamuğumuz vardı, ithal eden bir hale geldik. Şekerimiz yok oldu bizim. Türkiye'nin şekeri fazlaydı, şekerimiz vardı. Şekerimiz yok oldu. Şeker pancarı dünyada olağan üstü yönetilen bir işti. Buğdağımız yok oldu bizim. Şimdi bunları söylerken kimse politik bir şey anlamasın. Bir çiftçi olarak bunları dile getiyorum ki, geliştirmek için neler yapabiliriz onu konuşabilelim. Türkiye'nin fındığı can çekişiyor, gitti gidecek. Enflasyonu kontrol etmenin tek bir yolu var o da üretim. Onun dışında alınan hiçbir önlemin kalıcığı yoktur, çözmez problemi" diye ifade etti.

"TEKRARDAN TEBRİK EDİYORUM"

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya söz aldı. Kılıçkaya, "Rakamlara baktığımız zaman, yaş meyve, sebze ve mamülleri sektörel olarak son 21 yılda ihracatta istikrarlı bir artış kaydedilmiş ve 2023 yılında 5.9 milyar doları yakalamış bir sektörden bahsediyoruz. Tabii ki pazarlara baktığımız zaman Rusya, Almanya, Irak başta olmak üzere, Avrupa Birliği bağımsız devletler topluluğu ve Ortadoğu ülkelerimiz var. Ve 2023 rakamlarına baktığımız zaman yaş meyve sebze ihracatımız yaklaşık 3 buçuk milyar dolar. Mamulleri ihracatımız ise 2.4 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve 2022 yılına göre yüzde 8'lik bir artış gerçekleştirmiştir. Ve Bursa olarak baktığımız zaman ise 82 milyon dolarlık bir performans var. Bir önceki yıla göre de yüzde 4'lük bir artış gerçekleştirmiş. Tekrar tebrik ediyorum" dedi.

ÖDÜLLER VERİLDİ

Bursa Vali Vekili Hamdi Bolat söz aldı. Bolat, ticarete ve ekonomiye katkı sağlayan iş insanlarına, tarım emekçilerine, kamyon şoförlerine teşekkürlerini iletti. Vekilin konuşması ardından ödül törenine geçildi. Ödüle layık olan iş insanlarına plaketlerini Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.04.18 15:55 - Son Güncellenme: 2024.04.18 17:00 - CEREN SÜMBÜL
A