BUİKAD, 'Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi' gerçekleştirdi

BUİKAD, 'Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi' gerçekleştirdi

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Burcu Başar İletişim Danışmanlık Organizasyonu işbirliği ile 'Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi' düzenlendi.

2024.05.15 13:59 - Son Güncellenme: 2024.05.15 15:38 - Bursa Bölge - MERVE DENİZ EKİCİ
A
BUİKAD, 'Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi' gerçekleştirdi
01:52 BUİKAD, 'Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi' gerçekleştiriyor

İLGİLİ VİDEO

BUİKAD, 'Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi' gerçekleştiriyor

MERVE DENİZ EKİCİ - CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile gerçekleştirilen, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Burcu Başar İletişim Danışmanlık Organizasyonu ile düzenlenen 'Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi' Merinos AKKM'de gerçekleştirildi. 

Gerçekleşen zirveye Bursa Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencay Akın, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve birçok dernek başkanı katılım gösterdi.

"ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI, İŞ HAYATININ AYRILMAZ BİR PARÇASI"

İlk kez gerçekleştirilecek olan zirvenin açılış konuşmasını BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır gerçekleştirdi. Şençayır, "Bugün, kamusal hayatta, yerel yönetimlerde ve sektörde geliştirdikleri iş modelleriyle ilham kaynağı olan yöneticilerimizi izleyip dinleyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran ve bizi çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmayı gösteren Mustafa Kemal Atatürk, 'dünyada her şey kadının eseridir' diyerek kadının toplum içindeki rolünü her daim takdir etmiştir. Biz BUİKAD olarak bütün çalışmalarımızda Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle hareket ediyoruz. BUİKAD, her zaman elini taşın altına koyarak kuruldu. Yaşamın her kesiminde kadının güçlenmesine, istihdamın artırılması, girişimci kadın sayısının nitelikli olarak artırılmasına devam ediyoruz, çabalıyoruz. BUİKAD, çağdaş Türk kadınının iş hayatının ayrılmaz bir parçası olması gerektiği inancıyla yüksek bir sinerji oluşturmuştur" açıklamalarında bulundu. 

"KADIN İSTİHDAMININ VE BİLİNCİN ARTIRILMASI GEREKİYOR"

İlk oturum olan 'Kamusal Hayatta Kadının Yeri, Yerel Yönetimlerin Kadın İstihdamı ve Gelişime Katkısı', Posta Gazetesi Yazarı Banu Şen moderatörlüğünde başladı. İlk olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey söz aldı. Bozbey, "Bu etkinlik son derece anlamlı. Bursa ticaret, turizm açısından, tarımı güçlü olan bir kent. Bu kentte elbette nüfus oranı olarak kadınları hem siyasette hem ticarette görmek istiyoruz. Bu konuda özellikle derneklerimizin, BUİKAD'ın bu konusa öncülük yapması, diğer derneklerimizin de farklı dernekler olmalarına rağmen kadınlarla ilgili proje yürütmeleri çok anlamlı. Kadın istihdamının artırılması ve bilincin de artırılması gerekiyor. Bu zirve, kadın girişimcileri bir araya getirmek ve farkındalığı artırmak açısından son derece önemli. Ailenin merkezinde yer alan kadın, iş hayatında da varlığını ve gücünü gösterebilmelidir. Bir ülkenin çağdaş ve medeniyetin yükselebilmesi de kadınların her alanda olduğu gibi iş hayatında da var olmalarından geçmektedir. Önyargılar, kadın potansiyelinin, kadınların önüne koyuluyor ve engel olarak görülüyor. Bu engelleri aşmak, özellikle kamusal alanda hak ettiklerini almalarını sağlamak için bütün topluma çok önemli sorumluluklar düşüyor. Sorunları çözüme kavuşturacak adımları atmak ve taleplerini dinlemek önceliğimizdir" şeklinde konuştu. 

"KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ İNSAN HAKKIDIR"

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencay Akın, "Edirne'nin ilk kadın belediye başkanı olmak çok gurur verici. Zorlu bir seçim sürecinden sonra Türkiye genelinde kadınlar olarak büyük bir başarıya imza attık. Kentimle gurur duyuyorum. Yola çıkarken Dünya Kadınlar Günü'nde eşitlik sözleşmesi imzaladık. Kadın erkek eşitliği bir insan hakkıdır, politikalarımızı yönetirken biz kadın erkek eşitliğine uyarak hareket edeceğimizin sözünü vermiştik. Eşitliği yol haritası olarak önümüze koyacağız. Pozitif ayrımcılık yapıyorum, çocukları, yaşlıları ve kadın projelerini öncelikli tutuyorum. İyi bir başlangıç, bizim için sonrası daha önemli. Yürüyecek çok yolumuz var. Bu konuda cesaretli ve azimliyiz. Biz Edirne'de seçimi gençler ve kadınlarla kazandık. Kadın dayanışması çok önemli. Kadınların sosyal ve siyası hayatta var olması için çok güçlü çalışmalar yapıyoruz. Kadın-erkek eşitliği sadece kadınların değil toplumun meselesidir" açıklamalarında bulundu. 

"DÜNYANIN ANNE ŞEFKATİNE İHTİYACI OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Günümüzde yaşadığımız dünyanın ne kadar anne şefkatine ihtiyacı olduğunu hep birlikte görüyoruz. Kadının iyileştirici şefkat ve merhametine ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu görüyoruz. Dünya ölçeğinde kadının eline be kadar ihtiyacımız olduğunu görmemiz gerekiyor. Biz de şehir yöneticileri olarak kadınlarla ilgili birçok proje gerçekleştirdik. Yıldırım'dan başlayarak diğer ilçe ve şehirlerimize yansımalarını görüyoruz" dedi.

"HER ŞEYİN EŞİT OLMASI GEREKİYOR"

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, "CHP, kadın belediye başkanı adayları çıkarttı. Genelde gösterilen adaylarımız da hepsi genç ve dinamik arkadaşlarımız. Nilüfer'de biz de yapılanmaları gerçekleştirirken eşitlik sözleşmesi imzaladık. İstihdam olarak yüzde 50 cinsiyet kotası kullanacağız. Öncelik hakkını kadına vereceğiz. Genele baktığımızda eşitliği sağladık. Kadınların desteklenmesi ve yönetime katılması açısından benden önceki yöneticiler de bu konuda çalışmalar gerçekleştirdi. Her 3 meclis üyesinden 1'i kadın olacak diye kota koyduk. Bunu çoğaltmak lazım, her şeyin eşitlik noktasına taşınması lazım. Nilüfer'de 37 mahallede kadın derneklerimiz var. Çeşitli ortamlar yaratmaya çalışıyoruz. Nilüfer'in kültür yapısı nedeniyle kadınlarımız ev dışına çıkacaksa Nilüfer'i tercih ediyor. Nilüfer kadınlar için daha güvenli görülüyor. Seçim kampanyalarında saha gördüğüm her semtten kadın Nilüfer'e geliyor. Bunu daha yükseklere çıkması ve kadınlara daha güvenli ortam yaratmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı. 

"KADINLARIN HİÇ BOŞ OTURASI YOK, DAHA AYDINLAR"

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, "Seçim döneminde bizde de gençler ve kadınlar vardı. Onlarla birlikte tek tek kapı çalıp dolaştık. Seçim döneminde şöyle bir tespitim oldu, kırsal kesimlerde kadınlar çok daha aydın, hiç birinin boş oturası yok, yeni şeyler deniyorlar. Mudanya'da sivil toplum çok güçlü, orada da hep kadınlar var. Kadınlar hizmet noktasında her yerdeler. Dünyanın her yerinde nüfusun yüzde 50'si kadın. Biz erkeklerin toplumsal başarıyı ve maddi kazancı pek paylaşasımız yok. Bir türlü bu yüzden istenen yere gelemiyoruz. Atatürk'ün gösterdiği yolda ilerleyemediğimizi düşünüyorum. İş hayatında 10 milyon civarı kadın fakat 3,5 milyon da çalışmayan kadın var. Türkiye'de kamuda sayı artıyor. Biz aralarda bu işi bozuyoruz. Kamuda kadın sayısını azalttıkça yoksullaşma artıyor. Dünyadaki yoksul insanların yüzde 70'i kadın. Yoksulluk günden güne kadınlaşıyor. Bizim bunu düzeltmemiz lazım, düzeltme ihtiyacından bile bahsetmemeliydik. Ne yapıyorsak yapıyoruz ve kadınımızı kamusal alanlardan uzaklaştırıyoruz. Kotadan bahsetmek bile benim ağrıma gidiyor. Hepimiz insanız, aynı becerilere sahibiz, aynı tecrübelerden geçiyoruz ama bir süre sonra erkek kadına 'sen çekil' diyip başarı ve maddi kazancı almak istiyor. Kadın girişimcilerin işleri erkek girişimcilerin işlerine göre yüzde 65 daha başarılı olduğu kanıtlanmış" dedi. 

Posta Gazetesi Yazarı Banu Şen, başkanların kadınlarla ilgili projelerini anlatmaları için söz verdi. 

"KADINLARIN GÜVENLİ KENTTE YAŞAMALARINI SAĞLAYACAĞIZ"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Kadınların güvenli bir kentte yaşaması gerekiyor. Gecenin herhangi bi saatinde bir yerden bir yere ulaşmasını sağlamamız gerekiyor. Gece belli saatten sonra kadınlar istediği yerde otobüsten inecek, hazırlığını yapıyoruz. Önce bizlerin kadınlarla ilgili konuşmalarımızı yaparken ifadelerimizi de erkekler olarak değiştirmemiz lazım. Kadınlar kimsenin himayesinde değildir. Büyükşehirde de yönetici kadro ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. Kadın dostu bir kent oluşturma zorunluluğumuz var. Bu kentte kadınların gülümsemesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu. 

"PROJELERİMİZİN ÇOĞU KADIN ODAKLI"

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencay Akın, "Bizim de kadınlarımızın geç saatlerde istediği saatlerde inmesi için çalışmalarımız oldu. Bizim bir problemimiz de erken yaşta evliliklerle karşılaşıyoruz. Gittiğim mahallelerde hep 'düğün benden fakat erken yaşta evlilik istemiyoruz' diyorduk. Annelere de eğitim vereceğiz. Önceliğimizde her mahalleye kreş, özellikle dezavantajlı mahallelere kreş sözümüz var. Geçtiğimiz günlerde çocuk evimizle ilk başlangıcımızı yaptık. Üreten kadınlarımıza mazot, gübre ve fide desteği vererek başlangıç yapmış oldum. Projelerimizin çoğu kadın odaklı. Emekleri görünür olmayan, ekonomik olarak zorluk yaşayanlar için sendikal projemizi de hayata geçirdik" açıklamalarıyla projelerinden kısaca bahsetti. 

"KADINLARIN SOSYALLEŞMESİ DE TOPLUMA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR"

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Yaptığımız çalışmaların yeni döneme yansımaları oldu. Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum diyoruz. Kadınların söz sahipliği sadece ekonomiyle sınırlandırılamaz. Kadınların sosyalleşmeleri de topluma çok büyük katkılar sağlıyor. En önemli gündem istihdam konusudur. Bir merkez oluşturarak yaptığımız çalışmalarla 2019'dan bu yana 15 bin 529 kadın istihdamı gerçekleştirmişiz. Bugün 12 kadın kooperatifimiz var. Her biri canla başla çalışıyorlar. Kadın kooperatiflerimizin 4'ü tarımsal 8'i ticari. Ekonomiye katkı sağlamanın yanı sıra topluma sosyal anlamda da önemli katkılar sağlıyorlar. Biz, kooperatiflerimize mekan, lojistik destek, ısınma, eğitim, süreç yönetimi, pazarlama ve e-ticaret desteği sağladık. Kooperatifçiliği geliştiriyoruz. 25 mahallemizde kadın girişimcilik merkezleri kurduk. Mesleki eğitimler, kooperatifleşme eğitimleri veriyoruz. 8257 kadın bu merkezlerden yararlandı. Gençlere de mesleki ve teknik eğitim verdiğimiz merkezlerimiz var. Nitelikli kadrolar yetiştirmek adına böyle merkezler oluşturduk" şeklinde açıkladı. 

"ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIN HUKUKİ VE PSİKOLOJİK DESTEKLERİNİ ÜSTLENECEĞİZ"

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, "Kadına yönelik şiddet yok yüksek, ölümle sonuçlanınca anca duyuyoruz. Şiddet mağduru olan kadınların hukuki ve psikolojik desteklerini üstlenme kararı aldık. Bu tür olaylar için kadınlara destek vereceğiz. Hem tarımdaki hem kadınlar arasındaki ekonomik ilişkileri düzenleyip güçlendirmek için çalışmalar yapacağız. Ev kadınlarımızın ürettiklerini pazarlayacakları ortamlar hazırlamaya çalışıyoruz. Yiyecekler için hijyenik bir merkez oluşturduk, üretim yapmak isteyen kadınlar için oraya götürüp malzeme desteği sağlıyoruz. Ana hedefimiz çalışan ve ev kadınları açısından hem üretimin içinde kalmaları hem de bütçelerini sağlayabilecekleri organizasyonlar yapmak. Çalışan ve anne olan kadınlar için de bakım maliyetlerini ve kadınları rahatlatmak için mahalle çocuk bakım evleri oluşturacağız. Hem çocuklar sosyalleşsin eğitilsin, kadınlar da iş hayatının içinde kalsın. 3 tanesinin altyapısı hazır. Ev kadınları için de çocuklarını bakım evlerimizde bırakacaklar. Çocuklar da sosyalleşecek, kadınlar da rahatlayıp kendilerine vakit ayırabilecek. Kız öğrencileri desteklemek için kız öğrenci yurtları yapacağız. Eğer kadın mutluysa toplum mutludur" dedi. 

"KADINLAR ERKEKLERİN YAPABİLDİĞİ HER İŞİ YAPABİLİR"

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, "Kadın Emeği Ofisi ve Kadın İstihdam Ofisleri kuruyoruz. Bizim Mudanya'da şöyle özel bir durumumuz var, turizm kenti olmamız gerekirken değiliz. Sahilleri olan, 2500 yıllık bir kent. Yoksullaştık. Bu unsurları kullanarak turizmi geliştirmemiz gerekir. Turizm ağırlama işidir, güler yüz işidir, mutluluk işidir. Bunu da kadınlardan daha iyi kimse yapamaz. Turizm kenti olacaksak bu yöne onları eğitmek zorundayız. Turizm konusunda kadınlara ağırlama hizmeti verirken onlar için eğitim planlaması yapıyoruz. Kadınları böylelikle ekonomi içine alıp turizm atağı yapmak istiyoruz. Kadınlar, erkeklerin yapabildiği her işi yapabilir, biz erkekler kadınların yaptığı her iş yapamayız. Ev ve aileyi önemsemek, kadınları iş hayatından alıkoymamalı. Şadi Başkan gibi kreşler açma projelerimiz var. Kırsalda kadınlar sürekli üretiyor. Bu ürünleri tüketiciyle bir araya getirmekte sıkıntı oluşuyor. Yeni yapacağımız belediye binası içinde bu ürünlerin alınabilmesi için alanlar tahsis edeceğiz" açıklamalarında bulundu. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.05.15 13:59 - Son Güncellenme: 2024.05.15 15:38 - MERVE DENİZ EKİCİ
A