"Bu bütçe sözde IMF'siz IMF programı uygulayan bir anlayışın bütçesidir"

"Bu bütçe sözde IMF'siz IMF programı uygulayan bir anlayışın bütçesidir"

CHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesi olma özelliğini taşıyan 2019 yılı bütçesinin, Türkiye ekonomisinin sorunlarına çere olmayacağını savundu. "Bütçede dar gelirli yoktur, yoksul yoktur, esnaf yoktur, emekli yoktur, kadınlar yoktur, gençler yoktur" diyen CHP, bunun iflasları ve işsizliği artıracak bir bütçe olduğunu öne sürdü.

2018.12.04 11:11 - Son Güncellenme: 2018.12.04 11:13 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
"Bu bütçe sözde IMF'siz IMF programı uygulayan bir anlayışın bütçesidir"

TBMM Genel Kurulu'nun aralıksız 12 gün sürecek bütçe mesaisi 12 Aralık Pazartesi günü başlayacak, 21 Aralık Cuma günü tamamlanacak. Genel Kurul'daki görüşmelerden önce partiler 2019 bütçesine ilişkin görüşlerini Plan ve Bütçe Komisyonu'nun teklife ilişkin raporuna muhalefet şerhi yazarak görüşlerini dile getirdiler.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 5 ACİL PROBLEMİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun CHP'li üyelerinin imzasıyla verilen muhalefet şerhinde, "2019 yılına girerken, önümüzdeki fotoğraf bugün Türkiye ekonomisinin 5 acil problemi olduğunu ortaya koymaktadır. Yüksek borçluluk, arz yönlü yüksek enflasyon, durgunluk, yüksek işsizlik ve giderek büyüyen eşitsizlikler" denildi. CHP'nin muhalefet şerhinde bütçe ile ilgili yapılan tespitlerden bazıları şöyle yer aldı:

'DENİZİN BİTTİĞİNİ GÖREN BİR İKTADARIN...'

*2019 yılı bütçesinde eşitsizliği de işsizliği de arttıracak, siyasetle, rant çarklarının birbirini besleyecek şekilde döndüğü "devlet kapitalizmini" derinleştirecek, tükenmiş bir modelin ve neoliberal politikaların devamı bulunmaktadır.

*2019 bütçesi Türkiye'nin topyekun kalkınması için hazırlanmış bir bütçe değildir. 2019 bütçesi denizin bittiğini gören bir iktidarın, kendi siyasi geleceğini geçici tedbirlerle, rant sınıfına kaynak transferiyle devam ettirmek istemesinin bütçesidir.

*Bu bütçe günü kurtaran, sorun yaşanan alanların özüne inerek çare olmayı amaçlayan değil sadece sorunu kısa vadeli rahatlatmaya dönük çare oluşturan bir ekonomik anlayışla hazırlanmıştır.

'ÜRETİCİYİ, ESNAFI, TÜKETİCİYİ KORUYACAK BÜTÇE DEĞİLDİR'

*Bu bütçe Türkiye'yi kalkındırmak isteyen bir bütçe değildir. Bu bütçe arz şokuna müdahale eden bir bütçe değildir. Reel sektördeki sorunları çözümleyecek bir bütçe değildir.

*Bu bütçe sözde IMF'siz IMF programı uygulayan bir anlayışın bütçesidir.

*Bu bütçe üreticiyi, esnafı, tüketiciyi maliyet artışlarından koruyacak bir bütçe değildir. Bu bütçe, krize karşı ayakta durmaya çalışan KOBİ'lerin bütçesi değildir.

*Bu bütçe iflasları, konkardatoları, işsizliği artıracak bir bütçedir. Bu bütçe yata, uçağa, saraya, şatafata, saltanata para bulan fakat çiftçisini desteklemeyen bir bütçedir.

'BÜTÇEDE İNSAN ONURUNA YARAŞIR, İYİ ÜCRET, GÜVENCELİ İŞ YOKTUR'

*2019 Bütçesinde; insan onuruna yaraşır, iyi ücret, güvenceli iş yoktur. Bir başka deyimle emekçi sınıfı yoktur. Bu bütçede rant sermayesi vardır. İnovasyona, Ar-Ge'ye, eğitime, yeteri ölçüde kaynak ayrılmamıştır. Üretimin altyapısını güçlendirecek verimli yatırımlar yoktur. Yani gelecek yoktur, katma değer yaratan üretici yoktur. Beyin göçüne çare yoktur.

*Devlet eliyle imtiyaz elde eden yandaş sermayenin rant elde etmesini sağlayacak tercihler vardır. Hak temelli, sosyal adaleti sağlamaya yönelik sosyal politikalar, eşitlikçi bir harcama ve vergi politikası yoktur. Yani dar gelirli yoktur, yoksul yoktur, esnaf yoktur, emekli yoktur, kadınlar yoktur, gençler yoktur.

'BU BÜTÇE BİZİ TOPRAĞIMIZDA MODERN KÖLE HALİNE GETİRECEKTİR'

*Bu bütçe, bizi toprağımızda modern köle haline getirecektir. Bu bütçe ithalatçıyı, yandaşı, kamu sırtından zengin olan tüccarı, yabancı ülkelerin çiftçilerini kalkındırma bütçesidir. Bu bütçe tarım sektörünü ithalata mecbur bırakan bir bütçedir. Halkımızın, üreticimizin bütçesi değildir. Çiftçimizin, esnafımızın, dar gelirlerimizin, memurların emeklilerin yani halkımızın bütçesi değildir.

*Bu bütçe çevreye duyarlı bir bütçe değildir. Kadın istihdamının artışına destek verecek bir bütçe de değildir.

'RİSK VE YÜKLERİN GERÇEK BOYUTU HESAPLANMAMIŞTIR'

*Bu bütçede, kamu özel ortaklığı ve işbirliği modeli ile son dönemde gerçekleştirilen hastane, enerji, otoyol, köprü ve benzeri projelerle ilgili sözleşmelere dayalı olarak verilen başta asgari ödeme olmak üzere diğer garantilerin devlet hazinesine ve bütçeye yükü konusunda ortaya çıkması olası risk ve yüklerin gerçek boyutu hesaplanmamıştır.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.12.04 11:11 - Son Güncellenme: 2018.12.04 11:13 - HABER MERKEZİ
A