Avrupa Parlamentosu 'gecikmeksizin askı' dedi

Avrupa Parlamentosu 'gecikmeksizin askı' dedi

AVRUPA Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu (AFET), Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporunu 3'e karşı 51 oyla kabul etti.

2017.06.21 01:35 - Son Güncellenme: 2017.06.21 01:35 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Avrupa Parlamentosu 'gecikmeksizin askı' dedi

Rapor taslağına 397 değişiklik önergesi verilmişti. Piri, diğer gruplarla koordinasyon içerisinde hazırladığı 25 uzlaşı önergesiyle bu sayıyı düşürme yoluna gitti. Bununla birlikte uzlaşı önergeleri tüm siyasi grupları bir şekilde memnun etme amacı güttüğünden belgenin içeriği de ilk haline göre daha sert bir hal aldı.

ANAYASA VURGUSU

Geçen yıl Türkiye ile müzakerelerin "dondurulması" tavsiyesi içeren bir karar alan AP, bu belgede de başından bu yana müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapıyordu. Uzlaşı önergesiyle yapılan değişiklik çerçevesinde askı çağrısı, "gecikmeksizin askı" vurgusuyla değiştirildi. Anayasa paketinin değiştirilmeden uygulanması halinde müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapıldı.

ZİRVE TALEBİ

Türkiye ile AB arasında işbirliğinin artırılabileceği karşılıklı çıkar alanları üzerinde açık ve dürüst görüşme talebine yer verilen belgede, iki taraf arasındaki her siyasi angajmanın demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygı şartına bağlanması istendi.

ELEŞTİRİLER

OHAL uygulamalarının, çok sayıda gazeteci ve siyasinin tutuklu olmasının, idam cezası tartışmalarının, referandum sürecinde Erdoğan'ın bazı AB liderlerini "Nazi uygulamaları" yürütmekle suçladığı açıklamalarının eleştirildiği raporda, uluslararası gözlemcilerin referandum sonucuna ilişkin bulgularına da yer verildi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2017.06.21 01:35 - Son Güncellenme: 2017.06.21 01:35 - HABER MERKEZİ
A