Aşırı gülmek de depresyonu tetikliyormuş!

Aşırı gülmek de depresyonu tetikliyormuş!

Psikoloji Bilim Doktoru Dr. Zafer Akıncı, sürekli gülümseyenlerin gerçek hislerini bastırdığını ve bunun da uzun vadede depresyona neden olduğunu söylüyor.

2017.11.14 08:48 - Son Güncellenme: 2017.11.14 08:48 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Aşırı gülmek de depresyonu tetikliyormuş!

Hemen hemen tüm uzmanların ortak görüşü, gülmenin psikolojik olarak rahatlatıcı olduğu yönünde. Hatta Psikolog Fritz Strack'ın yaptığı deneysel çalışma bu konuda öncü. Söz konusu araştırmada Strack, deneklere test sorularını çözerken ağızlarında bir kalemi geniş bir şekilde tutmalarını söylemiş. Bunu yaparak 'zoraki bir gülümseme' yaratmak istemiş deneklerin yüzünde. Ve garip bir şekilde kalemle sırıtmaya zorlananlar daha sonra kendini keyifli hissetmiş ve bunu yapmayan grubunun üyelerinden çok daha rahatlarmış. 

Uzmanlar "Neden gülümsediğimiz beynimiz için fark etmiyor, mutluluk hormonu öyle ya da böyle salgılanıyor" diye açıklıyorla durumu.

Gülmek ve zoraki gülmek arasında fark var

Psikoloji Bilim Doktoru Dr. Zafer Akıncı ise "Bu konuda pek konuşulmayan ciddi bir tehlike de söz konusu" diyor ve Osaka Shoin Üniversitesi'nde Prof. Makoto Natsume'nin yaptığı bir çalışmayı örnek gösteriyor.

Japonya'da servis sektöründe çalışan ve sürekli gülümsemek zorunda kalan kadınları araştırmış Prof. Makoto Natsume. Ve demiş ki, "Bir kadının gülümseyip gülümsememesi işe alımlarda ve işte tutunup tutunmalarında çok büyük etken. Sürekli gülümsemek zorunda olan bir kadın gerçek hislerini bastırıyor ve bu uzun vadede depresyona neden oluyor." Yani doğal olmayan, zoraki gülümsemenin uzun vadede depresyon gibi psikolojik etkilere yol açtığını söylüyor.

Psikoloji Bilim Doktoru Dr. Zafer Akıncı da zorlamalı veya sahte gülümsemeyle uzun zaman geçirenlerin kas, baş ağrısı ve sırt ağrısı yaşadığını söylüyor.

Anlayacağınız bu buluş, birçok kişinin bildiği görüşün yanlış olduğunu kanıtlıyor. Eğer gereksiz, zorlamalı, samimiyetsiz gülüyorsanız bir süre sonra depresyona giriyorsunuz... 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2017.11.14 08:48 - Son Güncellenme: 2017.11.14 08:48 - HABER MERKEZİ
A