Anne babalar çocuklarının ateşli havale geçirmesinden büyük korku yaşıyorlar. Nöbetler sırasında ebeveynlerin bilinçli ve dikkatli davranması gerektiğini söyleyen Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Ateşli havale, genellikle 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda, yüksek ateş nedeniyle ortaya çıkan istemsiz kasılmalar (konvülziyonlar) ile karakterize bir durumdur. Ateşli havale, aileler için oldukça korkutucu olsa da çoğu durumda ciddi bir sağlık sorunu değildir ve kalıcı hasar bırakmaz.
Nev Esentepe Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Ateşli havale belirtileri; çocukta istem dışı kasılmalar veya titremeler, bilinç kaybı, gözlerin kayması, ciltte solukluk veya morarma, ateş (Genellikle 38°C üzerindeki yüksek ateşle birlikte görülür)" dedi.
Havalenin genellikle 1-2 dakika sürdüğünü ancak bazı durumlarda 10 dakikaya kadar uzayabildiğini söyleyen Konur, ateşli havale geçiren çocuğa karşı ailelerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:
1. Çocuğu Güvenli Bir Yere Yatırın:
• Düşmesini veya yaralanmasını önlemek için sert, düz bir zemine yatırın.
2. Yan Tarafa Çevirin:
• Çocuğun başını yana çevirerek tükürük veya kusmuğun hava yollarını tıkamasını önleyin.
3. Ağıza Bir Şey Koymayın:
• Çocuğun dilini ısırmasını önlemek için ağız içine herhangi bir cisim koymayın.
4. Sıkı Giysileri Gevşetin:
• Boyun ve göğüs çevresindeki giysileri rahatlatın.
5. Ateşi Düşürmeye Çalışın:
• Ilık (soğuk değil!) bir bezle vücut ısısını düşürmeye çalışın. Ancak bu, havale sırasında yapılmayabilir; öncelik güvenliğini sağlamaktır.
6. Zamanı Not Edin:
• Havalenin süresini takip edin. 5 dakikadan uzun sürerse acil yardım çağırın.
Anne babaları ateşli havale geçiren çocuğa nasıl müdahale etmeleri konusunda uyaran Uzm. Dr. Mustafa Konur, "Sarsmayın veya tutmayın: Çocuğun hareketlerini kısıtlamaya çalışmayın. Su ya da ilaç vermeye çalışmayın: Havale sırasında ağızdan bir şey vermek tehlikelidir. Soğuk suya sokmayın: Ani ısı değişiklikleri tehlikeli olabilir" ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge, 2025.01.17 14:30