Türkiye'de otomobillerdeki pahalılık, vatandaşı zorlamasının yanı sıra oto kiralama şirketlerini de zorluyor. Oto kiralama sektöründe çalışan Eser Kanar, Bursada Bugün'e sektörün son yıllarda gidişatını değerlendirdi.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Otomobil piyasası, son yıllarda hareketliliğiyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Türkiye'de fiyatları her sene artış gösteren otomobil fiyatları, vatandaşın cebini yakarken oto kiralama ve filo şirketlerinin de cebini zorluyor. Bursada Bugün'e oto kiralama sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Eser Kanar, "Önceki yıllarda filoda eski 30 araba varsa hemen 30'unu verip tekrar 30 araba alabiliyorduk. Şimdi bunu yapamaz hale geldik. Eski araçları şimdi satıyoruz fakat mesela 3 eski araç sattığımızda 1 yeni araç alabiliyoruz" şeklinde konuştu.
Eser Kanar, oto kiralama şirketlerinin kısaca gidişatından, "Ülkenin ekonomik durumuna göre eşdeğer gidiyor durumlar. Geçen seneye göre kiralama fiyat oranlarında artış olmamasına rağmen araba fiyatlarında çok yükselme var, bu da bizi geriye itiyor. Biz 2017'den bu yana bu sancıları her sene yaşadık. Maalesef enflasyondan kaynaklı bazı sıkıntılar var" cümleleriyle bahsetti.
"SEKTÖRÜN AYAKLANMASINI İSTİYORLARSA MTV'Yİ KALDIRMALILAR YA DA ÖTV İNDİRİMİ YAPILABİLİR"Oto kiralama sektörünün kalkındırılması gerektiğine ve nasıl yapılabileceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Kanar, "Sektörün ayaklanmasını istiyorlarsa MTV'nin kalkması gerekiyor. Ocak ve Temmuz aylarında MTV ödemeleri var. Bizim filo olduğu için ve aracımız çok olduğu için geçen sene 4 kere MTV ödedik. Bu bizi çok zorladı. Oto kiralama şirketlerinden MTV kalkarsa çok rahatlarız. Alternatif çözümler üretmeye çalışıyoruz fakat yeterli gelmiyor. Makro anlamda bir uygulama olması lazım, devlet tarafından bir uygulama getirilmesi lazım. Belki ÖTV indiriminden bize yararlandırabilirler. Bugün örnek veriyorum bir arabanın ÖTV'si yüzde 40'sa rent a car işi yapanlar yüzde 20 ÖTV ödeyerek satın alabilir" ifadelerini kullandı.
"ESKİDEN 30 ARAÇ SATIP 30 ARAÇ ALABİLİYORDUK FAKAT ŞİMDİ..."Kanar, oto kiralama sektörünün çalışanları en zorladığı kısma değinerek, "Bizim en çok belimizi büken şey yapılan zam oranlarına istinaden biz aynı oranda zam yapamıyoruz. Araçlarımızı kiralamak zorundayız ve araçlar ne kadar çok kapının önünde yatarsa bize zarar yazıyor. Kiraya vermek için makul bir fiyat vermeye çalışıyoruz. Ama birçok maliyet işin içerisine girdiğinde bizi kurtarmıyor. Biz aşağı yukarı 3 senede bir sektör olarak araçlarımızı yenilemek zorundayız. Hem müşteriler yeni araç hem de uygun fiyatlı araç istiyor. Önceki yıllarda seneye girerken filoda eski 30 araba varsa hemen 30'unu verip tekrar 30 araba alabiliyorduk. Şimdi bunu yapamaz hale geldik. Eski araçları şimdi satıyoruz fakat mesela 3 eski araç sattığımızda 1 yeni araç alabiliyoruz. Buda yüzde 70 oranında bizi geriye itiyor. Biz büyümek istiyoruz fakat bu enflasyonlu ortamda küçülüyoruz" dedi.
Araç maliyetlerinin arttığına değinen Kanar, "Araçların 10 bin bakımları var. Daha önce çok uygun fiyatlıydı. Şu an onlar da zam yapmak zorunda kalıyorlar. İşçiliğe zam yapmasalar bile kullandıkları parçalara zam geldiği için bakım fiyatlarını artırıyorlar. 10 binde bir bakım yapıyoruz, bu da bugün bizim ortalama 3-4 ayda bir aracımızın bakıma gitmesi demektir. Bu durum da senede 1 arabanın 4 defa bakıma gitmesi demek. Lastik maliyetleri de var, lastikler çok pahalandı. Müşterilerin kışlık lastik talepleri var. Müşteri memnuniyetini sağlamak ve lastikleri değiştirmek zorunda olduğumuz için onlardan da bir şekilde maliyet yükselmesi sebebiyle bizi geri itiyor. Bu tarz şeyler bizi sektörel anlamda geri itti, geleceği çok parlak görmemeye başladık. Mevcudu koruma amaçlı politika izlemeye başladık fakat arabayı koruyalım satmayalım diyince araba arıza yapmaya başlıyor. Sonra bu araçların arızalarını gidermek için tekrar bir maliyet veriyoruz. Araç fiyatlarının yükselmesi bizi çok geriye itti. Büyük firmalarla çalışmaya gayret gösteriyoruz fakat hiçbir şey eskisi gibi değil. Sektör, bu şekilde giderse geleceği de çok parlak değil" ifadelerini kullandı.
"ŞİMDİ KREDİ TAKSİDİNİ BAZEN KENDİ CEBİMİZDEN ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORUZ"Ortalama araç kiralama ücretlerinden bahseden ve geçmişten günümüze artan maliyetler hakkında değerlendirmelerde bulunan Kanar, "Ortalama araba kiralama fiyatları araca ve segmentine göre değişiyor. Segment yüksekse fiyatlar yukarı çıkıyor. 2017 yılında sıfır peşinat banka kredisiyle 10 tane araba almıştık. Bir tane arabanın maliyeti, bankaya ödediğimiz kredi 1.600 TL'ydi. O günün şartlarında 2 bin-2 bin 200 TL gibi fiyata araçları aylık kiraya veriyorduk. Bu dönem aynı şartlarla aynı arabayı aldığınızda 50 bin TL bir kredi çıkıyor. Arabayı şu an verdiğimiz fiyat ise 25-30 bin TL bandında. 25-30 bin TL arabayı kiraya vereceğiz, kalanı cebimizden ödeyip banka kredisini ödeyeceğiz. 2017 yılında bin 600 TL kredi ödüyorduk, şimdi sadece arabanın kredi taksidini ödeyebilmek için cebimizden ödemek zorunda kalıyoruz. Şu an verdiğimiz kira bedellerinde dahi cebimizden bir kira bedeli kadar bankaya gidiyor. Cebimizden de ödüyoruz. Hep içeri gidiyoruz şu an" şeklinde konuştu.
Bursa Bölge, 2025.01.16 15:31