Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi Sağlık Bakanlığı'nın Vardiya Sistemi'ne tepki göstermek için basın açıklaması gerçekleştirdi.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
SES Bursa Şubesi, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Vardiya Sistemi'ne tepki gösterdi.
Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Alican Özden ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.
SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Alican Özden'in yaptığı basın açıklamasından satır başları şöyle;
Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde sayım Başhekim tarafından; Hekimlere ve diğer sağlık emekçisi arkadaşlarımıza, herhangi bir resmi tebliğ yapılmaksızın sadece şifahi bilgilendirme yapılarak yeni çalışma listelerinin hazırlandığı ve 20 Ocak Pazartesi Günü itibariyle 15.00 ve 23.00 saatleri arasında 'Kaydırılmış Mesai' sisteminin hayata geçirileceği söylenmiştir. Söz konusu işlem ve tasarruf; ilgili hastanede çalışan sağlık emekçilerinin hem temel hak ve kazanımları açısından hem de ailevi yükümlülükleri açısından haklı kaygılar yaşamalarına neden olmuştur. Arkadaşlarımız, idareye bu konudaki görüşlerini aktarmasına rağmen tamamen antidemokratik bir tutumla süreç oldubittiye getirilmektedir.
"KANUNDA 'MESAİ KAYDIRMA YOLUYLA GÖREVLENDİRME' ŞEKLİNDE BİR ÇALIŞMA REJİMİ BULUNMAMAKTADIR"Öncelikle 'Mesai Kaydırma Yolu ile Görevlendirme' şeklindeki bir çalışma rejimi ne insani, ne haklı ne de hukuki bir sistemdir. Nitekim Anayasanın 18. Maddesinde 'hiç kimse zorla, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılmayacaktır' denmektedir. Anayasanın 49. Maddesinde 'Devlet, her durumda çalışanlarını korumak, yaşam standartlarını yükseltmek ve çalışma barışını sağlamakla 'yükümlü kılınmıştır. Anayasanın 50. Maddesi ise Dinlenmek, çalışanlar için temel bir hak olarak tanınmıştır. Yine Anayasanın 128. Maddesinde Kamu Çalışanlarının hak ve yükümlülükleri, görev ve yetkileri ile özlük işlerinin, idari makamların tek yanlı işlem ve tasarrufları yerine, doğrudan kanunla düzenlenmesi de temel bir Anayasal kural kılınmıştır.657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Kamu çalışanlarının haftalık çalışma saatlerini ve çalışma günlerini belirlemiştir. Bunun yanında olağan mesai saatleri dışındaki çalışmaların 'fazla çalışma' ve 'nöbet' kurumları ile karşılandığı ve bu durumda yapılan çalışmaların 'izin ve fazla çalışma ücreti' şeklinde karşılanabileceği belirlenmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere 657 sayılı Kanunda 'Mesai Kaydırma Yoluyla Görevlendirme' şeklinde bir çalışma rejimi bulunmamaktadır.
"KEYFİ BİR UYGULAMADIR"Hayata geçirilmek istenen sistem, temel hak ve özgürlüklerini göz ardı eden keyfi bir uygulamadır. Hekimlerimizin ve diğer sağlık emekçisi arkadaşlarımızın, kişisel ve sosyal yaşamlarını zedeleyecek, aile yaşantılarını sarsacak, tek ebeveynli ailelerin çocuklarının ise güven ve bağlanma sorunları yaşanmasına neden olacaktır. Bilindiği üzere ülkemizde, 2025 yılı, Aile Yılı olarak ilan edilmiştir. Peki Duaçınarı Diş Hastanesinde ve diğer Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda, emekçilerin aile yaşantıları neden öncelenmemektedir? Tek ebeveynli aileler, güvenlik riski nedeniyle hava karardıktan sonra çalışması mümkün olmayan arkadaşlarımız bu hesaplamalara katılmış mıdır? Kaydırılmış mesaiye kalan arkadaşlarımızın ailelerinin başına gece bir şey gelirse sorumlusu kim olacak?
"İŞ YÜKÜMÜZ ARTTIKÇA ARTIYOR"Yeter artık. Bizler yorulduk! Tükendik! Arkadaşlarımız daha üniversite yaşantılarında öz kıyım riski yaşıyorlar. Sizler gibi anti demokratik tutum gösteren idareciler ve yasa koyucular yüzünden canlarımız gidiyor. Sağlık emekçileri genç yaşlarda kalp krizi geçiriyor. Fakat sizler, kanunlara aykırı yönetmeliklerinizi sağlık emekçilerinin üzerinde zor aygıtı olarak kullanmaya devam ediyorsunuz. Haksız uygulamalarınıza kılıf uydurmaya çalışıyorsunuz. Bizler burada günde ortalama 1100 hastayı muayene ediyoruz. MHRS randevularına dahil olmayan ve tedavileri süren hastalara gün aşırı hizmet veriyoruz. İş yükümüz arttıkça artıyor.
Bursa Bölge, 2025.01.16 12:47