İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD), Bursa'nın kentsel dönüşümünün konuşulduğu 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ni düzenliyor.
MERVE DENİZ EKİCİ - BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
İMSİAD, kentsel dönüşümü Bursa'da hızlandırmak, yol haritasını belirlemek ve tartışılmasını sağlamak amacıyla 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ni Hilton Otel'de gerçekleştiriyor.
Kentsel Dönüşüm Zirvesi, 3 ana oturum ve 1 özel oturumdan oluşacak. Bursa'nın kentsel dönüşümünün konuşulacağı zirveye farklı illerden çok sayıda üst düzey bürokrat, müteahhit ve iş insanı katılım gösterdi.
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir konuşmasına "Zirveyi yapmadaki amacımız İMSİAD olarak hissiyatımızı paylaşarak başlamak istiyorum. Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu ve güvenli yapılar inşa etmenin sadece sektörel bir sorumluluk değil, toplumsal bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak, bir yandan memleketimizin, şehrimizin en önemli sorunu, en acil ihtiyacı olan kentsel dönüşüm konusunda geniş katılımlı, anlamlı bir etkinlik düzenlemenin mutluluğunu yaşarken diğer yandan olası bir büyük deprem ve sonuçlarına dair bildiklerimiz bizi derin düşüncelere sevk ediyor" sözleriyle kısaca zirvenin amacını anlattı.
"DEPREM BİR SÜREÇ"Yıldız Teknik Üniversitesi Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Deprem bir an değil, bir süreç. Bu süreci bazı yerlerde 100 yılda, bazı yerlerde 1000 yılda hazırlanıyor. Biz o yaşadığımız şokla deprem bu diyoruz ama değil. Belirtileri iyi okuyabilirseniz depremi önceden söyleyebilirsiniz. Ama bunu dünyada yapabilen kimse yok. O yüzden depremi önceden bilmeye değil sağlam yapılar yapmaya yönelmeliyiz. Biz var olduğumuz sürece depremler devam edecek. Onunla yaşamaya çalışmamız gerekiyor" şeklinde sunumuna başladı. Ersoy, deprem kuşakları, deprem öncesinde yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
"DEPREM EN BÜYÜK KUMARDIR"Ersoy, "Marmara'da Türkiye nüfusunun üçte biri yaşıyor, ulusal bütçemizin çoğu, sanayi, iş gücü burada. İstanbul tüm Türkiye'ye bakabilir fakat diğer yerler Marmara'ya bakamaz. Bu yüzden önlemleri çok hızlı bir şekilde almalıyız. Dünyanın en büyük kumarı depremdir. Çünkü saniyeler mertebesinde büyük paralar kaybediyorsunuz. Sağlam binayla ölmezsiniz bu kadar basit" ifadelerini kullanarak Marmara Bölgesi'nin önemine değindi.
"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 100'Ü DEPREM BÖLGESİDİR"Fay hattı geçmeyen şehirlerde de tedbirler alınması gerektiğini belirten Ersoy, "Bu şehirden fay hattı geçmiyor demeyin. Çok uzak bir depremde binanızı yıkabilir. Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi değil, yüzde 100'ü deprem bölgesidir. Her yer depremden etkilenir. Bir yerde deprem olursa çevre illerde etkilenir. Önlem almadığınız sürece ciddi hasarlar verilebilir" şeklinde konuştu.
AYRINTILAR GELİYOR...
Bursa Bölge, 2025.01.17 15:07