Marmara Depremi'nin olası yıkıcı etkileri tartışma konusu olurken Bursa'daki son durum merak konusu oldu. Bursa'da kentsel dönüşümlerde hız kazandırılırken yetkililer yapı stoğuna dikkat çekiyor. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, konu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Türkiye'de tarih boyunca birçok şiddetli deprem felaketi yaşandı.
1999 Marmara depremi üzerinden 25 yıl geçerken, 6 Şubat 2023 tarihinde Hatay Merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem yaşandı.
Uzmanlar olası büyük Marmara Depremi konusunda uyarılarda bulunuyor. Konu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin depreme hazır olmadığını dile getirdi.
"HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR DİYEMEYİZ"Ayrıca Başkan Yıldız, 1999 Gölcük Depremi'nden bu yana geçen 25 yılda yeterince ilerleme sağlanamadığını belirterek, "Biz her sene bir anma gibi bütün Türkiye olarak 17 Ağustos'ları geçirdik. Şimdi bir de 6 Şubat da eklendi. 6 Şubatla arasında yaklaşık 24 yıl var. Ama 24 sene sonra yine benzer büyüklükteki depremin ne kadar yıkıcı olabildiğini gördük. Demek ki sadece Bursa değil, Türkiye olarak hala depreme hazır değiliz. Elbette ki iyi niyetli çalışmalar var, hiçbir şey yapılmıyor diyemeyiz. Eğer öyle bir şey dersek gözümüzü kapatmış oluruz" dedi.
"BURSA'DA YAPI STOKUNUN %65'İ RİSKLİ"Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Başkan Yıldız, Osmangazi ilçesi Merinos bölgesindeki yapı stokunun büyük risk taşıdığını ifade etti. Ardından Başkan Yıldız, 6 Şubat Hatay depreminde olduğu gibi yıkımın yanı sıra enkazlara ulaşımda da ciddi sorunlar yaşanabileceğini vurguladı. Daha sonra Başkan Yıldız, "Bursa'da yapı stokunun %65'i riskli. Bu olası bir depremde ağır hasar alınabileceği anlamına geliyor. Risk analizleri yapılarak dönüşüme en tehlikeli bölgelerden başlanmalı" ifadelerini kullandı.
YAPI DENETİMİ DÜZGÜN YAPILDIYSA BU YAPILARA GÜVENEBİLİRİZ"Kentsel dönüşümde zemin etütlerinden inşaat sürecine kadar her aşamanın sıkı denetimden geçmesi gerektiğini belirten Başkan Yıldız, "Eğer zeminin özellikleri doğru analiz edildiyse, statik çözümler ve yapı denetimi düzgün yapıldıysa bu yapılara güvenebiliriz" diye konuştu.
"MARMARA BÖLGESİ ÜLKE EKONOMİSİNİN YÜZDE 70'İNİ OLUŞTURUYOR"Marmara Bölgesi'nin, ülke ekonomisinin %70'ini oluşturduğunu hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, olası bir Marmara depreminde ekonomik kayıpların da çok büyük olacağını belirtti. Başkan Yıldız, "1999 depreminden bir gün sonra ülkemiz %10 fakirleşti. Olası büyük Marmara Depremi'nde ise bu rakam çok daha fazla olacağını düşünülmektedir. O yüzden daha fazlası olduktan sonra değil olmadan önce planlı, programlı bir şekilde bizim afete dönüşmesini engellememiz gerekiyor. Çünkü depremi durdurma şansımız yok" dedi.
Bursa Bölge, 2025.01.15 10:27