Zamansız şekilde aniden gözlerinizde kararma ya da uçuşan cisimler mi görüyorsunuz? NEV Esentepe Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, gözde sinek uçuşması hakkında Bursada Bugün'e detaylı bilgiler verdi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Otururken ya da yatarken, gözlerinizde sinek uçuşması görüyorsanız dikkat! Bu tür sinek uçuşmaları görme kaybına kadar çok ciddi hastalıkların sinyalcisi olabiliyor.
NEV Esentepe Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, gözde sinek uçuşmasının bilinmeyenlerini anlattı.
Gözde sinek uçuşması konusunda bilgiler veren, NEV Esentepe Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, "Gözde sinek uçuşması diye tarif edilen uçuşan cisimler görmek oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Gözümüzde temel olarak ön ve arka kamara olarak adlandırılan iki sıvı boşluğu bulunur. Arka kamaranın içini dolduran yumurta akı kıvamındaki sıvıya vitreus denilir.
Erken yaşlarda tamamen şeffaf ve homojen olan vitreus sıvısı, yaşlandıkça ve eşlik eden sistemik hastalıkların varlığında daha sık olarak koyulaşır, iplik ve örümcek ağı şeklinde sıvının yoğunlaştığı oluşumlar gözlenen bir yapıya dönüşür. Bu durum, yaşlanma süreciyle veya miyopiyle birlikte ortaya çıkan çoğu zaman doğal bir süreçtir. Bu ipliksi oluşumlar genellikle görüşü etkilemez ve tedavi gerektirmez.
Ancak bazı kişilerde, sayılarının artmasıyla birlikte rahatsızlık hissi ve görme bulanıklığı oluşabilir. Çeşitli nedenlerle retina yırtığı ve dekolmanı geliştiği durumlarda ise görme kaybı ile sonuçlanabilir" ifadelerine yer verdi.
Gözde sinek uçuşmasının belirtilerinden de bahseden Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, "Noktalar, çizgiler veya hareketli parçacıkların görülmesi, göz hareket ettikçe parçacıkların hareket etmesi, genellikle açık renkli arka planlarda veya parlak ışıkların olduğu ortamlarda daha belirgin bir şekilde fark edilmesi, gözde sinek uçuşmasının ana belirtilerindendir.
Risk faktörleri ise; yaşlanma ile bereber vitreus jelindeki sıvı, zamanla koyulaşıp kalınlaşabilir. Bu durumda vitreus jel tabakası retinadan ayrılır. Buna arka vitreus dekolmanı veya vitreus ayrılması adı verilir. Vitreus ayrılması sırasında retinada yırtık veya delikler oluşabilir, retina ayrılma meydana gelebilir. Göz yaralanmaları ve geçirilmiş göz ameliyatları da risk faktörleri arasında yer almaktadır" dedi.
Burçin Kaya Hüseyinoğlu, son olarak şunları ifade etti:
"Gözde sinek uçuşması olursa göz ve göz dibi muayenesi için göz doktoruna başvurmak gerekir. Uzman doktor tarafından yapılan muayenede eğer retinada yırtık veya delik varsa acilen lazer tedavisi uygulanır.
Eğer retinada yırtık yoksa ama ışık çakması (gözde sinek uçuşması) devam ediyorsa, kısa aralıklarla bu muayene tekrarlanmalıdır. Fark edilemeyen bir retina yırtığı hızla retina dekolmanı denilen retina ayrılmasına ve bu durum tedavi edilmezse görme kaybıyla sonuçlanabilir.
Yaşlanmaya bağlı doğal bir süreç olarak kabul ettiğimiz sürecin aksine altta yatan retina yırtığı gibi acil durumlarda, erken teşhis ve tedavi önemlidir. Aksi durumda kalıcı görme kaybına yol açabilir."
Sağlık, 2025.01.16 15:35