Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında ilkokullarda karne döneminin sona ereceğini açıkladı. Artık karne yerine sosyal ve duygusal öğrenme becerileri içeren "gelişim raporu" uygulamasına geçilecek. Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) Bursa İl Başkanı Okan Atar, konu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Milli Eğitim Bakanlığı, TYMM kapsamında ilk kez ilkokul 1. Sınıf öğrencilerine uygulanacak olan "gelişim raporu" uygulamasını duyurdu.
Karne yerine verilecek olan bu gelişim raporunda sonuç odaklı ölçümler yerini süreç odaklı ölçümlere bırakacak.
UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLIYOR?MEB, gelişim raporlarını ilkokul 1. sınıflara 17 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatilde verileceğini açıkladı. Ayrıca raporlar e okul üzerine işlenerek velilerin de erişimine açılacak.
Konu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulunan (Eğitim Gücü Sen) Bursa İl Başkanı Okan Atar, ilk olarak gelişim raporuna dair bilgiler verdi. Başkan Atar, "Gelişim raporu, öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimlerini değerlendiren kapsamlı bir sistemdir. Daha önce okul öncesi eğitimde kullanılan bu uygulama, artık kademeli olarak ilkokullarda da uygulanacaktır. İlk olarak 2025 yılından itibaren 1. sınıflarda başlayacak ve zamanla diğer sınıf seviyelerine yayılacaktır" dedi
Gelişim raporuna gelen tepkileri değerlendiren Başkan Atar, "Öğretmenler, özellikle sınıf mevcutlarının fazlalığı ve rapor hazırlama sürecinin getireceği iş yükü nedeniyle uygulamada zorluk yaşanabileceğini dile getiriyorlar. Veliler ise bu sistemin, çocuklarının bireysel gelişimini destekleme açısından faydalı olabileceği görüşündeler ancak detayların netleşmesini bekliyorlar" diye konuştu.
"ÖĞRETMENLERE EK DESTEK SAĞLANMASI GEREKİYOR"Gelişim raporunun avantajlarını anlatan Başkan Atar, "Gelişim raporları öğrencileri yalnızca notlarla değerlendirmek yerine, bireysel gelişim süreçlerini de dikkate alıyor. Bu, özellikle küçük yaştaki öğrencilerin özgüvenlerini artırabilir ve öğrenmeye karşı olumlu bir tutum geliştirmelerine katkı sağlayabilir. Ancak uygulamanın başarılı olabilmesi için sınıf mevcutlarının makul seviyelere indirilmesi ve öğretmenlere ek destek sağlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"ÖĞRENCİLERİN BÜTÜNSEL GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK AMACIYLA GETİRİLDİ"Gelişim raporunun neden getirildiğine dair bilgiler veren Eğitim Gücü Sen Bursa Temsilcisi Okan Atar, "Öğrencilerin bütünsel gelişimini desteklemek amacıyla getirildi. Geleneksel karne sistemi yalnızca sonuç odaklı bir yaklaşımı temsil ediyordu. Bu yeni sistem ise öğrencinin bireysel çabasını, sosyal becerilerini ve öğrenme süreçlerini ön plana çıkararak daha kapsayıcı bir değerlendirme sunmayı hedefliyor" şeklinde konuştu.
"PRATİK SORUNLAR DİKKATE ALINMALIDIR"Son olarak gelişim raporunu değerlendiren Başkan Atar, "Okul öncesinde uygulanan bir sistemin ilkokullara taşınması olumlu bir adım. Ancak, öğretmenlerin iş yükünü artırması ve kalabalık sınıflarda uygulanabilirliğinin zor olması gibi pratik sorunlar dikkate alınmalıdır. Bu tür değişimlerin başarıya ulaşabilmesi için öğretmenlere yönelik eğitimlerin verilmesi ve sürecin daha fazla destekle yapılandırılması gerekmektedir. Kademeli geçiş yapılacak olması ise sistemi daha iyi oturtma açısından doğru bir karar olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge, 2025.01.10 12:55