Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir Malkani, Bursada Bugün'e önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Malkani, Bursa genelinde kent boşluğu olmadığını ve Altıparmak Bölgesi'nin yüzde 90 oranla yüksek riskli alan olduğunu ifade etti.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir Malkani, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada "Sesimizi duyurduğumuz her yerde varız, bizim için artık memleket meselesidir" dedi.
6 Şubat tarihinde meydana gelen ve Hatay ile toplam 11 ili etkileyen deprem hakkında konuşan Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir, "Hatay depreminde biz giremedik kent boşluğunun ne demek olduğunu orada gördük" şeklinde konuştu.
Altıparmak bölgesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşümün neden önemli olduğunu açıklayan Başkan Demir, " Altıparmakta şu an kentsel dönüşüm neden çok önemli? Çünkü orada Hatay depreminin daha korkuncunu yaşayacağız. Valilik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü, okullar ve hastaneler var. Yüzde 90'ı yüksek riskli bir alan. Hiçbir kent boşluğu yok. " diye konuştu.
Sünger kentlerin tartışıldığını söyleyen Başkan Demir, "Her kent için farklı yol ve yöntemler izlenmeli diye düşünüyorum. Yani iyi olabilecek yerlerde var iyi olmayacak şehirlerde var. Her şehre uygulanamaz. Deprem, sel veya erozyon gibi doğal afetlerde peyzajın ne kadar faydası var? Kırsal ve kentsel turizmde çok ciddi etkisi var. Maalesef bunu belli meslek disiplinleri kalıbına sığdırmamak gerekir. Sosyologlarında işin içine girmesi gerekiyor.
Çünkü pandemi sonrası, afet sonrası hepimiz değişimler yaşadık. Sosyolojik olarakta araştırılmamız gerekir. Artık kırsal yaşama çok ciddi talep var. Ne kadar çok meslek disiplini açılırsa o kadar başarılı işlerin yürüyeceğini düşünüyorum. Peyzaj mimarları olmadan da deprem erozyon veya sel gibi konuları konuşmamız bu meslek disiplini olmadan mümkün değil. Çünkü yaşanabilir her alanı tasarlayan peyzaj mimarlarıdır" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'DE BİLE YETERLİ DEĞİL"Bursa'daki peyzaj yeterliliğini değerlendiren Başkan Demir, "Sadece Bursa değil Türkiye'de bile yeterli değil. Bursa'da daha iyiye gidiyoruz verdiğimiz mücadele ile meyveleri topluyoruz. Ama yeterli değil. Çünkü maalesef peyzaj mimarlığına farklı meslek disiplinlerinin ilgisi hiç eğitimi olmayan insanların bu işi yapması ya da bu kadar fazla mezun verdiği sıkıntılar var" dedi.
PEYZAJ ÇARŞISI HAYALİNİ ANLATTIPeyzaj Çarşısı hayalinin olduğunu açıklayan Başkan Malkani, "Oda başkanlığı seçimi öncesi başladığım bir hayaldi. Projede 365 günlük bir fuar alanı gibi düşünün amacım peyzaj yapanları bir araya getirip küçük ve büyük girişimcileri ile firmaları bir araya toplamaktı" şeklinde konuştu.
Bursa Bölge, 2025.01.08 12:10