Aile Sağlığı Merkezi hekimleri, yeni yürürlüğe giren Aile Hekimleri Yönetmeliği'ne karşı basın açıklaması düzenledi.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Aile Sağlığı Merkezi hekimleri, yeni yürürlüğe giren Aile Hekimleri Yönetmeliği'ni protesto etmek amacıyla 6-10 Ocak tarihlerinde iş bırakma eylemlerini sürdürüyor. Yönetmeliğe karşı hekimler, Yüksek İhtisas Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasını Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alphan Dinçer gerçekleştirdi. Dinçer, "Her gün yüz binlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalışırken; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi say say bitmeyecek sorunlarla boğuşuyoruz. Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı; toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine, yeni yönetmeliklerle; otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, İş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor" açıklamalarında bulundu.
Dinçer, "Bakanlığın bu olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz. Basamakta çalışan hekimlerin, ebelerin, hemşirelerin ve tüm sağlık emekçilerin uzun süredir sürdürdüğü mücadeleyi de selamlıyor, iş bırakma eylemlerini tüm sağlık emek gücü olarak sahiplendiğimizi ifade ediyoruz. Sağlık Bakanlığı'na sesleniyoruz. Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? Bu çığlık tüm basamaklarda sağlık hizmeti üreten yüz binlerce hastayı sağlığına kavuşturmak ve hasta olmalarını engellemek için çalışan sağlık emekçilerinin sesidir. Bunu duymak zorundasınız" ifadelerini kullanarak Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundu.
"İkinci ve üçüncü basamağın sorunlarının çözümünü biliyoruz ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulunan Dinçer, talepleri şu şekilde sıraladı:
1. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınması, etkili şiddet yasası çıkartılması ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmasıdır
2. Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır
3. Hekimleri, Diş Hekimleri ve hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan, hastalara yeterli tedavi yapma süresi sağlamayan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için hasta randevuları her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.
4. Diş hekimlerinde saat 24.00'dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir.
5. Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır
6. Kamu emekçilerin vergi diliminin %15'de sabitlenmelidir.
BTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alphan Dinçer'in konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, "Amacımız halkımızın sağlık hizmetini almayı engellemek değil, halkımızın düzgün sağlık hizmetini almasını sağlamaktır. Bizden bazı ilaçları yazmamızı istemiyorlar. Bunun önüne gelen yönetmelikten dolayı bizler greve gidiyoruz. Özel hastaneler üflesen yıkılacak binalardan oluşuyor. Bugün mecliste artık rapor alırken ücret ödeyeceksiniz. Bu ücretleri size, bizim aldığımızı söyleyecekler. Bunlar Sağlık Bakanlığı sermayesine gidecek. Biz halkımızla aramızda para hesabı olsun istemiyoruz. Sağlıkta ticarileşme ölümdür diyoruz. Hastalarımıza yeterince zaman ayırmak istiyoruz. Yaşlılarımızı, gebelerimizi takip edebilmek için grev yapıyoruz. 3-5 bin lira için grev yapmıyoruz, halkımıza daha iyi sağlık hizmeti verebilelim diye grev yapıyoruz" açıklamalarında bulundu.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni yönetmeliğe karşı basın açıklamasına katılım gösterdi.
Bursa Bölge, 2025.01.08 12:46