Borsa Pasajı Düğüncüler Çarşısı, senelerdir Kapalı Çarşı'da yeni evlenecek çiftlerin düğün, kına ve nikahlarında sıkça tercih ettiği ürünleri, gelinlikleri ve kınalılarla hizmet vermeye devam ediyor. Çarşı esnafı, Bursada Bugün'e sektörün gidişatını ve 2024 yazının nasıl geçtiğini anlattı.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Bursa'da yeni evlenecek çiftlerin düğün, nikah ve kına alışverişlerini sıkça yaptığı Kapalı Çarşı'da yer alan Borsa Pasajı Düğüncüler Çarşısı, vatandaşları ağırlamaya ve hizmet vermeye devam ediyor.
Düğüncüler Çarşısı'nda satış yapan esnaflar, Bursada Bugün'e yaptıkları açıklamalarda ürün maliyetlerinin fazlalığına değinirken geçen seneye göre bu sene işlerin ne durumda olduğunu anlattı.
Kına ve düğün malzemeleri satan dükkan sahibi Melih Çakırer, "Bizim burası yazın düğünler daha sık olduğu için hareketli oluyor. Bilenler ya da duyanlar genelde buraya geliyor. Geçen senelere göre satışlar bu yaz biraz zayıf geçmişti. Ama yazın yine de rağbet görüyor. Bizde kına malzemelerinde kar oranları düşük. Yüzde 20-25 oluyor genelde. Bu son 2-3 gündür aşırı bir zamlanma oldu.
Mesela sabah testi aldım, sattığımız fiyata geldi. Maliyetler arttı, onu da müşteriye hemen yansıtamıyoruz. Zamlı alıyoruz, eski fiyattan veriyoruz. 150 TL'ye pahalı diyenler oluyor. Kiralar artıyor, esnaflık zorlaşıyor" açıklamalarında bulundu.
Düğüncüler Çarşısı'nda esnaflık yapan Cemal Tansel, "Bizim sektör yaz aylarında hareketli geçiyor. İşlerimiz yazın fena olmuyor fakat kış aylarında ister istemez duruluyoruz. Kış aylarının verdiği iş durgunluğundan parasal faktörlerde etkileniyor. İnsanların alım gücü azaldı, istediğimiz fiyata alamıyoruz. Kar oranlarımız çok az. Yazın işimiz güzel oldu diyoruz ama elde para olmuyor çünkü maliyetler çoğaldı. Mal almaya kalktığımızda çok tutuyor. Para kazandığımızı zannediyoruz ama bereket versin.
Düğüncüler Çarşısı'nda kiralarımız diğer yerlere göre biraz daha uygun. Mümkün olduğu kadar insanlara uygun fiyatlı ürün vermeye çalışıyoruz. Bazen zararına satış yaptığım da oluyor yeter ki günü kurtaralım diye. Kış sezonu yaz gibi değil tabi ki. Eskiden mesela zilleri 1-2 TL'ye alıyorduk şimdi 9 TL'ye alıyoruz 12 TL'ye satıyoruz 10 olmaz mı diyenler oluyor.
Maliyetler çok arttı. Paket halinde kına malzemeleri satıyoruz. Yazın para toplanıyor fakat yine ürünlere gidiyor, imalata gidiyor, üreticiye gidiyor. Giriş olduğu kadar çıkış var. İnsanların bir şey almadan önce tüm mağazaları gezip fiyatları araştırıp satın alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kına ve gelinlik dükkanı sahibi Cavit Candar, "Geçen seneye göre bu sene yarı yarıya düştü. Üretimler yüksek ama satışlar düşük. Geçen sene ve bu sene arasında dağlar kadar fark var. Rağbet çok yok çünkü her şey ateş pahası oldu. Alışlar yüksek, satışlar düşük. İnsanlar evlenmek istemiyor, evlilik nereden baksanız 1 buçuk milyon TL tutuyor. Herkes nikahtan gidiyor" açıklamalarıyla insanların hayat pahalılığından dolayı artık düğünleri çok tercih etmediğini vurguladı.
Sünnet giyim dükkanı sahibi Selçuk Kaya,"Sünnet kıyafetleri satıyoruz. Sünnet düğünleri geçen seneye göre bu sene biraz daha zayıf. Ekonomik şartlardan dolayı. Ama umudumuz var, inşallah iyi olacak, hazırlıklarımızı yaptık bekliyoruz. Maliyetler yüksek, kiralar yüksek, eleman maliyetleri yüksek. Müşteriye yansıtmamaya çalışıyoruz fakat dükkanı döndürebilmek için bazen zam yapmak zorunda kalıyoruz. Esnaf için şartlar zor" dedi.
Bursa Bölge, 2025.01.10 15:58