Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan ve hatta gelenek haline dönüşen hamamlar arınmak isteyenlerin gözde adresi. Osmanlı'dan bu yana hem temizlenmek hem de şifa bulmak amacıyla tercih edilen hamam kültürü Bursa'da yaşatılmaya devam ediyor. Bursa'da Bugün olarak hamama girip terledik ve hamam kültürünün detaylarını sizler için derledik.
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Osmanlı'dan bu yana hem padişahların hem de halkın temizlenmek, eğlenmek, doğum, sünnet düğünü ve evlilik gibi mutlu günlerini kutlamak için buluştukları hamamlar, sosyalleşmek ve şifa bulmak amacıyla da sık sık tercih edilmiştir.
Bursa'da hamam kültürü açısından çok önemli bir ildir ve hatta Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Bursa'yı tanımlarken "Velhasıl Bursa sudan ibarettir" demiştir. Bursa'nın hem sıcak hem de soğuk su kaynaklarından yana zengin olması, tarihin her döneminde bu suların kullanılmasını sağlayacak hamamların inşa edilmesini sağlamıştır.
Bursa'nın İlçeleri dışında şehir merkezinde mevcut 41 hamam ve yazılı kaynaklarda adı geçen 14 hamam ile toplam 55 hamamı olduğu bilinmektedir.
17 yıldır hamamda natırlık yapan Hacile Balkan, Bursada Bugün'e günümüzde hamamlara olan ilgiyi anlattı.
Bakan, "Yıllardır süregelen bir kültürün hala aynı ilgiyle benimsenmesi gerçekten gurur verici. Biz kültürüne sahip çıkan bir toplumuz. Burada neredeyse günlük yüzlerce kişiyi ağırlıyoruz. Bursa'nın dışından da gelenler var" dedi.
Bilindiği üzere yıllardır şifa niyetine de hamama gidenler var. Hacile Balkan, özellikle romatizma hastalarının hamama gelip rahatlayarak ayrıldığını da söyledi.
Natırlık mesleğiyle yıllardır hamam severleri arındıran Balkan, "Yaz kış ilgi çok yoğun ama kışın daha kalabalık oluyor. Özellikle ilkbaharda tatil öncesi gelip keselenenler ve yaz sonu da tatil dönüşü ölü deriden kurtulmak için gelenler oluyor" ifadelerini kulandı.
En az büyükler kadar gençlerin de hamam kültürüyle yakından ilgilendiğini dile getiren Hacile Balkan, "Gelin hamamlarında gençler çok eğleniyorlar. Burada yiyip için dans ediyorlar ve temizleniyorlar. Gelin hamamı dışında arkadaş gruplarıyla gelen gençler de oluyor" dedi.
Öte yandan binlerce yıllık geçmişten günümüze kadar gelen ve büyük bir titizlikle yaşatılmaya devam eden hamamlar mimari yapılarıyla da oldukça estetiktir.
Bursa Bölge, 2025.01.10 14:47