Osmanlı tarihinden bu yana kılıçlar, Türkler için büyük bir öneme sahiptir. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan kılıç ustalığını yaşatan Aziz Şen, Bursada Bugün'e kılıçlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Kılıçlar, Osmanlı tarihinde büyük bir önem ve yere sahiptir. Bursa Bıçakçılar Çarşısı'nda kılıç imalatı yapan Aziz Şen, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada 25 senedir bıçakçılıkla uğraştığını dile getirirken Osmanlı padişahlarının kılıçlarından Hz. Muhammed'in kılıcına pek çok birebir replika kılıçları nasıl tasarladığını anlattı.
"OSMANLI'DAKİ KILIÇ GİBİ ÜRÜNLERİN BURSALI USTALARDAN ÇIKTIĞINI GÖRDÜM"Kılıç ustası Aziz Şen, 25 senedir bıçakçılıkla uğraştığını dile getirerek, "Kılıçlarla atalarımızdan, ecdadımızdan gördüğümüz işçilikleri günümüze taşıyoruz. İlerleyen süreçlere baktığımızda unutulmaya yüz tutmuş bazı el yapımı ürünler var, bunlar konusunda çalışmalara başladık. Daha önce arşiv araştırdığım zaman Yeniçeri Ocakları kapatıldıktan sonra Osmanlı'daki kılıç,bıçak, kesici, delici aletlerin Bursalı ustaların ellerinden çıktıklarını gördüm. O zamandan günümüze aynı işçilikleri yansıtmaya çalışıyoruz. Niş ürünlerdir, emek isteyen ürünlerdir" ifadelerini kullandı.
Şen, "Günümüz dönem dizileriyle birlikte insanlar kılıçları merak etti, eski Osmanlı'yı ateşledi, hatırlattı diyebiliriz . Müşterilerimizin de dekoratif olarak talebi çok oldu. Film, dizi setlerinde kullanılan kılıç ve imitasyon ürünlerin çoğunun çalışmalarını yapmaktayız. İki üç güne çıkacak ürünler değil. Sadece Türkiye'deki dizi filmlerde değil, dünyanın her yerinden sanat yönetmenleri mağazamızı ziyaret ediyor. Bizim yaptıklarımıza bakıyor ya da kendi istediği farklı bir şey olursa onların çalışmalarına cevap veriyoruz" açıklamalarında bulundu.
Şen, Osmanlı Devleti'ni yaşatmak ve anımsatmak adına böyle bir iş yaptığını belirerek, "İnsanlarımız Osmanlı'yı anımsasın diye böyle bir iş yapıyoruz. Kılıç hakkıyla kazanılmış topraklarda yaşadığımız için bunların bir mazisi var. İnsanların da sempatisi var bu ürünlere. Doğum günlerinde, iş yerlerine dekor için kullananlar, çocuklarının isimlerini yazdıranlar oluyor, hepsine siparişlerini ulaştırıyoruz. Hediyelik olarak çok talep geliyor. Hem dekor açısından güzel geliyor, kalıcı bir hediye. Sunumlarını da güzel bir şekilde ayarladığımız zaman vazgeçilmez hediyelerden biri oluyor" dedi.
Kılıçların yapılış süreçlerinden bahseden Şen, "Yapılış süreci fonuna, şekline, modeline ve üzerindeki işlemelere göre süre uzuyor. Fatih Sultan Mehmet'in replika kılıcını altın kaplama yaptık, yaklaşık 25 gün kadar sürdü. Geleneksel kılıçlarda altın kaplama ya da detaylı işlemeler olmadığı sürece 1 hafta içerisinde işlerimizin yoğunluğuna göre teslim ediyoruz" şeklinde konuştu. Ayrıca Şen, mağazasındaki en pahalı ürün hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, "En pahalı ürünümüz Hz. Muhammed'in, peygamberimizin kılıcı, 6 bin dolar ücreti. Topkapı Müzesi'ndeki kılıcın birebir replikasıdır. Fatih Sultan Mehmet'in kılıcı ise 4 bin dolara satılıyor. Hz. Ali'nin kılıcı da var. Ürünlerimizin lisansları da mevcuttur" ifadelerine yer verdi.
Kılıç ustalığının gelecek nesillere aktarılması konusuna değinen Şen, "Kılıç sanatçılığı gelecek nesillere aktarılabilir fakat önemli olan tanınırlıktır. Bilinirliğinizi yitirirseniz satışını gerçekleştiremezsiniz. Eski ustaların kaybolma sebeplerinden biri de teknolojiye ayak uyduramamaları oldu aslında. Yeni nesil internete daha hakim olduğu için ürünlerini tanıtabiliyor, pazarları oluşuyor. Ucunu bıraktığınız zaman kaçar" açıklamalarında bulundu.
Bursa Bölge, 2025.01.08 12:01