Bursa, tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekiyor. Bursa'daki hamamlarda Osmanlı geleneği olan mesleklerini sürdüren tellaklar, kazançlarıyla dudak uçuklatıyor. Peki, Bursa'da tellaklar ne kadar kazanıyor?
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Bursa'nın tarihi hamamları, şifa arayan kişilerin uğrak noktası oluyor.
Asırlardır süren hamam kültürü, tellakların attığı keseler ile daha da ön plana çıkıyor.
Peki, tellaklar ne kadar maaş kazanıyor? İşte Bursa'da tellakların kazancı...
"İNSANLAR SAĞLIĞI İÇİN KESE ATTIRMASI GEREKİYOR"30 yıldır hem tellak, hemde masörlük yapan Zeki Sığın, "İşimiz ağır. İnsanları memnun etmek çok zor. Onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kese atarken canı yanan kişiler oluyor. Olabildiğince naif davranmaya çalışıuorız. Günde 20 kişiye kadar kese attığım oluyor. Tellaklar genelde Tokat ve Sivas bölgesinden çıkıyor. Bu işin merkezi o bölgeler. İnsanlar, sağlığı için kese attırması gerekiyor. Kese attırmak, sağlık açısından çok faydalı. Vücut kese sayesinde nefes alıyor, kan dolaşımımız hızlanıyor. Bir insanın ayda en az bir kez kese ya da masaj yaptırması lazım. Masaj 40 dakika, kese ise 20 dakika sürüyor. Kesenin ücreti 400 lira, köpüklü masaj 400 lira, yağlı masaj ise bin 200 lira. Genelde bizler kış aylarında yoğun oluyoruz. Soğuktan kasılan vücudumuz, kese ve masajla rahatlıyor" dedi.
Tellakların çok iyi para kazandığını da belirten Sığın, "Tellaklar cidden iyi para kazanıyor. Şu an bir tellak, aylık en az 70 ile 100 bin arasında para kazanıyor. Buna rağmen bu fiyata eleman bulamıyoruz. Artık eskisi kadar eleman yetişmiyor. Bu işi vücuda dokunmayı sevmeyen kişi yapamaz. Şimdiki nesil, kolay yoldan para kazanmak istediği için, bu işi pek önemsemiyorlar. Unutulmaya yüz tutan bir meslek bence. Bu kültür Osmanlı'dan geliyor. Bursa'da hamam kültürü çok meşhurdur. Bursa'da yaşayanlar hamama çok meraklı" ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge, 2025.01.09 09:29