Bursa SMMM Odası sorunlarını anlattı: Haklarında sorumluluk dosyaları hazırlanmaktadır

Bursa SMMM Odası sorunlarını anlattı: Haklarında sorumluluk dosyaları hazırlanmaktadır

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, meslek taleplerini kamuoyu ile paylaştığı basın açıklaması gerçekleştirdi.

2024.04.24 11:00 - Son Güncellenme: 2024.04.24 11:47 - Bursa Bölge - CEREN SÜMBÜL
A
Bursa SMMM Odası sorunlarını anlattı: Haklarında sorumluluk dosyaları hazırlanmaktadır

CEREN SÜMBÜL - MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN 

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, meslek taleplerini kamuoyu ile BAOB'ta paylaştığı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı  Hüseyin Halil'in konuşmasından satır başları şöyle;

Meslektaşlarımız artan iş yükü nedeniyle neredeyse dur durak bilmeden tüm yıl boyunca çalışmaktadırlar. Kendilerine ve ailelerine yeterli vakti ayıramamaktadırlar. Bizler de tatil günlerini sevdiklerimize geçirmek istiyoruz. Bu durum ekonominin kalbini tutan fedakar meslektaşlarımızın sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Diğer meslek grupları yılda bir de olsa tatil yapma imkanına sahip olurken, meslek mensuplarımızın bu imkanları oldukça sınırlıdır. Meslektaşlarımız artan iş yükü ve angaryalar karşısında ezilmektedirler. İş yetiştirme adı altında yaşadıkları mesleki stresle hayatlarını hiçe saymakta ve maalesef bu artan iş yükü ve angaryalar meslektaşlarımızın hayatlarına mal olmaktadır.

"HAKLARINDA SORUMLULUK DOSYALARI HAZIRLANMAKTADIR"

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yaptığımız  beyan ve bildirim sistemleri düzenli olarak çalışmamaktadır. Meslektaşlarımız sistemlerin sağlıklı çalışmaması sebebi ile mesleki faaliyetlerini gereği gibi yapamamaktadır ve iş yetiştirme stresi yaşamaktadırlar. Sonucunda da gerekli mesleki özeni göstermedikleri gerekçesi ile haklarında sorumluluk dosyaları hazırlanmaktadır. Beyan sürelerinin son gününden önce var olan idari ve resmi tatiller beyan süresinin son gününe yasal düzenleme yapılarak eklenmelidir.

"MESLEKTAŞLARIMIZIN MASA BAŞINDA ÖLMESİ Mİ GEREKLİ?"

130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızın dikkate alınması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli? Devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir. Ancak bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz bir boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Meslektaşlarımız gece gündüz demeden rutin işlerinin yanında ay sonuna kadar kurumlar vergisi beyannamelerini yetiştirmek için uğraşmaktadırlar.  Bayram tatili nedeniyle çalışmaların sekteye uğraması, mükelleflerden bilgi ve belgelerinin toplanamaması sebebiyle kurumlar vergisi beyannamelerinin süresinde sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmesi mümkün değildir. 

"MÜRAACATIMIZIN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Kurumlar vergisi beyannameleri bile süresinde hazırlanıp beyan edilemeyecek durumda iken bir de bundan 17 gün sonra geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmasının ve beyanname ekine bilançonun eklenmesinin istenmesi, biz mali müşavirlerin adeta cinnet geçirmesine sebebiyet vermektedir. 2024 ve sonraki yıllardaki geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için dayanakları ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gelir idaresi başkanlığına yaptığımız müracaatımızın hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

"MESLEKTAŞLARIMIZIN ÜZERİNDEKİ STRESİ ARTTIRMAKTADIR"

2023 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarının yüklenmelerinin Nisan ayındaki resmî tatil sürelerinin uzun olması nedeniyle zamanında yapılması mümkün değildir. Bu nedenle kurumlar vergisi beyannameleri ile e-defter beratlarının yükleme sürelerinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatılması talebimizin yerine getirilmesi ve bir an önce açıklanması gerekmektedir. Son gün yapılan uzama açıklamaları hiçbir işe yaramamaktadır ve meslektaşlarımızın üzerindeki stresi arttırmaktadır. Ayrıca deprem bölgesinde devam eden mücbir sebep halinin bölgede yaşanan olağanüstü koşullar dikkate alınarak yıl sonuna kadar uzatılması ve bölgedeki mükellefler için enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi olmaksızın uygulanması talebimizin yerine getirilmesi gerekmektedir.

"İNSANLARIN PSİKOLOJİLERİNİ BOZMAYA HAKLARI YOKTUR" 

Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekonominin çarklarının dönmesi için sağlımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz. Devlet bizim devletimizdir. Tabi ki kriz dönemlerinde herkesin elini taşın altına koyması ve var gücü ile çalışması gereklidir. Ancak, hiçbir kamu gücünün de bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur. 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.04.24 11:00 - Son Güncellenme: 2024.04.24 11:47 - CEREN SÜMBÜL
A