Yılda 2000 çocuğa lösemi tanısı konuluyor!

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de çocukluk çağı kanserlerinde başı çeken löseminin son yıllarda görülme sıklığı giderek artıyor. Öyle ki çocukluk döneminde tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 35'ini lösemi oluşturuyor. Yaklaşık olarak yılda 2000 çocuğa yeni teşhis konulduğu açıklayan Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sema Aylan Gelen, lösemi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

BEBEKLİK DÖNEMİNDE AŞIRI İZOLASYONA DİKKAT!
Annelerin bebeklik döneminde enfeksiyonlara karşı aşırı korumacı olmaması ve bebeklerini 'hasta olur' endişesiyle cam bir fanus içerisinde büyütmemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Sema Aylan Gelen, "Bebeklik döneminde enfeksiyonlardan korunma amaçlı aşırı izolasyona bağlı olarak enfeksiyonların geç çocukluk döneminde geçirilmesi, bağışıklık sisteminin anormal yanıt vermesine yol açabilir. Bu durumun da lösemi riskini arttırabildiği düşünülmektedir" diyor.

ERKEN TEŞHİS BÜYÜK ÖNEME SAHİP!
Lösemi teşhisinde gecikme olması tedavi sürecinde zorluklara ve hayati risklere sebep olabiliyor. Lösemi genellikle ani başlayan belirtilerle ortaya çıksa da bir kısmı sinsi ve yavaş ilerliyor, aylar süren seyir izleyebiliyor. Doç. Dr. Sema Aylan Gelen, bazı belirtilerin sadece lösemi hastalığına özgü belirti olmamakla birlikte, hekime mutlaka başvurulması gereken uyarıcı işaretleri olduğunu belirterek, erken teşhisin tedavide kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Eklenme: 2024.05.02 15:55
Son Güncellenme: 2024.05.02 15:59
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Titanic faciasından önce ve sonra çekilen fo...
Titanic faciasından önce ve sonra çekilen fo...